Masové směsi
Exotická kuřecí směs
Doba přípravy: 25 minut (bez doby odležení)
1 porce asi 1 450 kJ/ 345 kcal
4 porce
- 640 g kuřecích prsou
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl
- pepř
- špetka směsi koření na čínu
- 3 lžíce oleje
- 1 malý pórek (asi 100 g)
- 4 lžíce nakrájené čerstvé nebo sterilované kapie
- 4 lžíce nakrájených čerstvých nebo sterilovaných žampionů
- 4 lžíce fazolí v rajčatové omáčce z konzervy
- 1 menší brokolice
- celerová nať na ozdobu
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky, opepříme, okořeníme směsí koření, potřeme polovinu sojové omáčky a zabalené ve fólii dáme na několik hodin odležet do chladna. Pak je osušíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme dozlatova. Přidáme omytý a na kolečka nakrájený pórek, kapie, žampiony a směs ještě zakapeme zbylou sojovou omáčkou. Vše důkladně promícháme a pod pokličkou podusíme téměř doměkka (celkem asi 8 minut). Mezitím ve vroucí osolené vodě krátce povaříme brokolici, po 3 - 4 minutách ji vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Ke kuřecí směsi přidáme fazole s rajčatovou omáčkou a společně již jen prohřejeme. Podle chuti směs dosolíme. Podáváme ozdobené celerovou natí a růžičkou brokolice. Jako příloha se hodí dušená rýže nebo celozrnné pečivo.
—————
Indické kuřecí kari
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 400 g kuřecích prsou
- 70 g jablek
- 70 g brambor
- 20 g Knorr Indická marináda (nebo koření garam masala + kari)
- 300 ml Rama Cremefine na šlehání
- 100 ml olivového oleje
Kuřecí maso, oškrábané brambory a jablka nakrájíme na kostky. Kuřecí maso promícháme s olejem a marinádou, brambory uvaříme na 80%. Maso opečeme na tuku doměkka, přidáme brambory a jablka. Společně orestujeme. Takto připravenou směs zalijeme Rama Cremefine a svaříme do hustoty krémovité omáčky.
—————
Jesenické maso tří vůní
- 200 g kuřecích prsíček
- 80 g sójového masa
- 200 g hlávkového zelí
- 0,5 dl dezertního vína
- 1 cibule
- 100 g oleje
- 1 vejce
- 0,5 dl sójové omáčky
- 2 lžíce solamylu
- koření na čínu
- cukr
- sůl
- kari
Sójové maso vložíme do horké vody, asi 15 minut povaříme a dáme vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme k nim scezené, lehce vymačkané sójové maso, vejce, solamyl, sójovou omáčku, špetku cukru, sůl a necháme hodinu uležet. Pak vložíme masovou směs do rozpáleného oleje a opečeme dozlatova. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a cibuli a chvíli opékáme. Přisypeme kari, promícháme, přilijeme víno a krátce podusíme. Hotové jídlo zakápneme rozehřátým olejem, do kterého jsme předtím vmíchali půl lžičky čínského koření. Podáváme s kari rýží.
—————
Kuře Kung pao na 2 způsoby
- 40 dkg kuřecího masa na kostičky
- 1 vejce
- 1 lžička Solamylu
- sůl
- olej
- 5 dkg loupaných arašídů
- chilli papričky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce červeného vína
- špetka cukru
- špetka soli
- špetka Glutasolu
Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a smícháme s vejcem a solamylem. Osolíme a promícháme. Vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme do zlaté barvy.
Pak přidáme arašídy, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivkou ze sojové omáčky, červeného vína, cukru, soli a glutasolu.
Ještě krátce promícháme.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 400 g kuřecího masa
- 50 g nesolených arašídů nebo mandlí
- 1 vejce
- 2 celé chilli papričky
- 2 lžíce solamylu
- sádlo
Zálivka:
- 1 šálek vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce čínského vína
- špetka cukru
- špetka soli
Na kostky nakrájené kuřecí maso smícháme s vejcem a solamylem, vložíme do rozpáleného sádla, blanšírujeme. Slijeme, necháme okapat. Do pánve dáme arašídy nebo mandle, chilli papričky a maso. Zalijeme zálivkou a lehce zahustíme máčeným solamylem. Promícháme a podáváme.
—————
Kuřecí čína s paprikou a burskými oříšky
4 porce
- 300 g kuřecích prsou
- 120 g pražených burských oříšků
- 150 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky oloupaného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička cukru (nejlépe hnědého)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce bílého vína
- 1 lžička oleje
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 1 chilli paprička
- sůl
Kostičky masa na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Vyjmeme je a ve výpeku orestujeme ořechy. Pánev odstavíme.
Polovinu ořechů, česnek, zázvor, cukr, sojovou omáčkou, víno, olej a vývar rozmixujeme na hladkou omáčku.
Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Chilli papričku pokrájíme nadrobno.
Do pánve se zbylými ořechy vložíme papriky s chilli papričkou a opečeme je. Přidáme maso a omáčku. Společně prohřejeme. Dle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží.
—————
Kuřecí maso na ananasu
4 porce
1 porce = 2060 kJ
- 400 g kuřecího masa
- olej
- 1 menší cibulka
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce grilovacího koření
- 1/2 balíčku mražené zeleniny
- 150 g brokolice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 kompotovaný ananas
- škrob
Maso nakrájíme na nudličky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibulku a česnek. Když zesklovatí, přidáme maso a grilovací koření.
Za stálého míchání maso opečeme. Když zbělí a zatáhne se, přídáme mraženou zeleninu a brokolici, sojovou omáčku a 10 minut pod poklicí dusíme.
Ananas mezitím nakrájíme na menší dílky, několik větších kousků odložíme stranou na ozdobu. Pak do směsi přidáme ananas s většinou šťávy. Do zbytku šťávy vmícháme škrob a masovou směs tím zalijeme. Vše dusíme do zhoustnutí.
Jako příloha se hodí rýže.
—————
Kuřecí nudličky na celeru
1 porce 917 kJ
4 porce
- 2 velká kuřecí prsa
- 1/2 velkého celeru
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- grilovací koření
- olej
- sůl
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujem ji na trošce oleje. Přidáme k ní očištěný a nahrubo nastrouhaný celer a krátce podusíme. Kuřecí maso nakrájíme na jemné nudličky, lehce ho posypeme grilovacím kořením, osolíme a přidáme k zeleninové směsi. Podle potřeby směs podléváme vodou a dusíme asi 15 minut, dokud maso nezměkne. Směs poprášíme hladkou moukou, pořádně ji promícháme, podlijeme vodou a vaříme ještě asi 10 minut. Na závěr přidáme prolisovaný česnek. Podáváme s rýží.
—————
Kuřecí nudličky na palačinkách
4 porce
Doba přípravy asi 35 minut
1 porce = 450 kcal/ 1890 kJ
- 500 g kuřecího masa bez kostí
- 20 g škrobové moučky
- mletý zázvor
- sůl
- 4 lžíce oleje (30 g)
- sójová omáčka
- sůl, mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 400 g dušené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice, fazolky)
- 40 g červené papriky
- 50 g pórku
- 1 cibule
Palačinky:
- 2 vejce
- sůl
- 100 g polohrubé mouky
- 1 dl mléka
- 2 lžíce oleje
Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky, obalíme je ve škrobové moučce a zázvoru a necháme asi 1/4 hodiny odležet. Papriku, cibuli a pórek nakrájíme na nudličky, ostatní zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě a drobně nakrájíme. Vejce rozšleháme se solí, moukou, mlékem a na teflonové pánvi slabě vytírané olejem připravíme 4 palačinky.
Připravené maso vložíme na pánev s rozehřátým olejem, za stálého míchání opékáme asi 8 minut, přidáme papriku, pórek, cibuli a opékáme ještě minutu. Osolíme a ochutíme sójovou omáčkou, pepřem, rozetřeným česnekem, prohřejeme a rozdělíme na palačinky položené na talířích. Vše posypeme dušenou zeleninou a podáváme.
—————
Kuřecí nudličky s cuketou v arašídové omáčce
4 porce
- 400 g kuřecího masa
- olej
- 100 g cibule
- 100 g cukety
- 3 lžičky arašídového másla
- 0,5 l slepičího bujonu z kostky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Na oleji osmahneme kousky kuřecího masa. Přidáme drobně krájenou cibuli, zalijeme slepičím vývarem a vaříme pod pokličkou 15 minut. Přidáme nudličky neloupané cukety, arašídové máslo a dobře promícháme. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a vaříme dalších 10 minut.
—————
Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí
Doba přípravy: 35 minut
4 porce
- 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 žampiony, nakrájené nadrobno
- 100 až 150 g sušené šunky
- 200 ml bílého suchého vína
- 1 - 2 lžičky škrobové moučky (maizeny)
- 1/2 lžičky sušeného estragonu
- citronová šťáva na dochucení
- čerstvá bazalka na ozdobu
- 1 hlávka brokolice k podávání
- vařené brambory k podávání
Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme. Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.
Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme do pánve a dochutíme solí, pepřeme a estragonem. Promícháme a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.
Tip: skvělá lehká večeře
—————