Pečené kuře

Báječné kuřátko

 

  • 1 středně velké kuře
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků eidamu
  • 3 žampiony nakrájené na plátky
  • sůl
  • česnek
  • grilovací koření na kuře

 

Kuře nasolíme, uvnitř vymažeme česnekem se solí. Naplníme ruličkami šunky, eidamu, plátky žampionů. Okořeníme a upečeme za občasného podlévání dozlatova. Podáváme s opečenými brambory nebo rýží a zeleninovým salátem.

—————

Bylinkové kuře ve vinné omáčce

 

Doba přípravy: asi 45 minut

4 porce

 

  • 1/2 svazku tymiánu
  • svazek petrželky
  • svazek rozmarýnu
  • 2 kuřata (asi po 950 g)
  • 80 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml whisky
  • 250 ml slepičího vývaru
  • 30 ml suchého sherry
  • 50 ml portského vína

 

Bylinky opereme, osušíme a otrháme z nich lístky. Pak je jednotlivě nadrobno nasekáme. Kuřata omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Smícháme polovinu rozmarýnu a tymiánu s veškerou petrželkou a 40 g másla. Bylinkové máslo osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Bylinkovým máslem naplníme kuřata. Zbylé máslo rozehřejeme, kuřata jím potřeme, osolíme a opepříme. Vložíme je do ohnivzdorné formy a v troubě pečeme asi 10 minut. Během pečení několikrát obrátíme. Kuřata vyjmeme, flambujeme v 25 ml whisky, vrátíme do formy a podlijeme vývarem. Pečeme v troubě dalších 25 minut. Často přeléváme vypečenou šťávou z kuřete.

Kuřata vyjmeme a udržujeme v teple. Výpeček rozředíme sherry, portským vínem a zbylou whisky a na silném ohni vaříme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé bylinky. Kuřata rozporcujeme, upravíme na mísu a přelijeme vinnou omáčkou.

—————

Citronové kuře

 

  • 1 větší kuře
  • šťáva ze 3 - 5 citrónů
  • prorostlý uzený špek
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžíce kysané smetany
  • sůl

 

Kuře dobře omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a dáme do mísy. Polijeme citrónovou šťávou a necháme v chladničce několik hodin marinovat. Špek nakrájíme na kostičky a usmažíme na hlubší pánvi. Kuře vyjmeme z mísy, necháme okapat, zevnitř posolíme, dáme dovnitř koření a nakrájený česnek. Posolíme i zvenku a opečeme po všech stranách v připravovaném špekovém oleji. Kolem naklademe ještě zbytek stroužků česneku. Přilijeme zbylou citrónovou šťávu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni ještě 30 minut dopečeme.

—————

Ďábelské kuře

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 530 kJ/365 kcal

4 porce

  • 1 kuře
  • 2 lžíce pálivé hořčice
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • snítka rozmarýnu
  • vývar z drůbků nebo slepičí bujón
  • sůl
  • petrželka, rozmarýn a rajčata na ozdobu

Kuře dobře očistíme, omyjeme a osušíme utěrkou. Celé je na povrchu i uvnitř prosolíme, posypeme mletou pálivou paprikou a sekaným rozmarýnem.

Připravené kuře vložíme prsíčky dolů do pekáče na máslo rozehřáté s olejem, přiklopíme ho a pečeme ve vyhřáté troubě. Během pečení kuře pravidelně přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkým vývarem.

Kuře otočíme a dopékáme odkryté, aby zezlátlo. Hotové maso rozporcujeme a podáváme s dušenou cuketou a vařenými bramborami, ozdobené petrželkou, rozmarýnem a kousky rajčat.

Chceme-li víc šťávy, kuře po upečení vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme lžičkou hladké mouky, zředíme vroucí vodou nebo vývarem a dobře provaříme.

—————

Francouzské kuře

4 porce

  • 1 kuře
  • sůl
  • 4 vejce
  • trochu strouhanky
  • 2 bobkové listy
  • trochu sušené mleté citronové kůry
  • 100 g másla
  • 4 rajčata

Kuře omyjeme, osušíme, rozporcujeme na kousky, osolíme a obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme slupky a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hlubší pekáč vyložíme alobalem, na dno dáme několik plátků másla, rozložíme na něj porce kuřete, pokryjeme plátky rajčat, jemně okořeníme sušenou mletou citronovou kůrou, přidáme rozpůlené bobkové listy, navrch položíme plátky zbývajícího másla a alobal pevně uzavřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut.

Podáváme s rýží nebo bramborami a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.

—————

Kuřata podle Pavla

 

  • 2 malá kuřata
  • majolka
  • půl lžičky sladké mleté papriky
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 50 g oloupaných mandlí

 

Kuřata opláchneme, osušíme a rozpůlíme. Půlky kuřat silně potřeme majolkou a při střední teplotě upečeme doměkka v troubě. Pak je vyjmeme z pekáčku a ponecháme v teple. Do vypečené šťávy v pekáčku přidáme dvě lžíce vody, papriku, česnek utřený se solí a nakrájené a na suché pánvi opečené mandle. Prohřejeme a přelijeme přes porce kuřat. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Kuře a la bažant

 

4 porce

 

  • 1 naporcované kuře (asi 1,2 kg)
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 600 g červeného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 120 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 50 g anglické slaniny
  • 4 kuličky černého pepře
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 1 lžíce másla
  • asi 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

Kuře osolíme a v pekáčku posypeme kostičkami cibule a nudličkami slaniny. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření a lžíci másla. Podlijeme vývarem a přiklopíme.

Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C, odklopíme a dopékáme přibližně 15 minut. Podle potřeby přiléváme vodu.

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, které orestujeme na oleji. Podlijeme vínem, dochutíme solí, cukrem, šťávou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme zavařeninu.

—————

Kuře jako bažant

 

  • 1 kuře
  • 150 g slaniny
  • 1/2 sáčku koření na zvěřinu (nebo pepř, nové koření, jalovec, bobkový list)
  • sůl
  • 100 g másla
  • 2 cibule
  • hladká mouka

 

Kuře omyjeme, osušíme, osolíme, okořeníme vně i na povrchu. Prsíčka a stehna protkneme proužky slaniny. Polovinu másla a zbylou slaninu rozškvaříme v pekáči, orestujeme na něm na dílky nakrájenou cibuli, část cibule vložíme dovnitř kuřete a kuře položíme do pekáče na základ. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C za občasného potírání máslem a podlévání vodou nebo vývarem.

Když je kuře dozlatova upečené a měkké, vyjmeme je, šťávu vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme ji, zalijeme trochou vody a odvaříme výpek na hladkou šťávu. Kuře naporcujeme, prohřejeme a přeléváme šťávou. Podáváme s bramborovými kroketami, vařenými brambory, s rýží nebo s bramborovými knedlíky a červeným zelím.

—————

Kuře jako husa

 

  • 1 kuře
  • sůl
  • drcený kmín
  • 50 g sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • několik sušených švestek nebo lžíce švestkových povidel
  • hrnek piva

 

Kuře osolíme a okořeníme kmínem vně i na povrchu a naplníme vymačkaným kysaným zelím. Otvor zašijeme nebo uzavřeme jehlami. Na rozehřátém sádle kuře opečeme, podlijeme pivem, přidáme švestky nebo povidla a dáme péct do vyhřáté trouby. Občas poléváme vypečenou šťávou. Upečeme dozlatova. Z měkkého kuřete vyjmeme zelí, rozdělíme je na talíře a na ně položíme čtvrtky kuřete. Vhodnou přílohou jsou knedlíky.

—————

Kuře křehké v jíše zelené

Kuře křehké v jíše zelené

4 porce

  • 1 odleželé kuře
  • sůl
  • cukr
  • vinný ocet
  • čerstvá zelená petrželka
  • šalvěj
  • máta
  • čtyři krajíce sušeného chleba
  • 3 dl bílého vína
  • 0,5 dl vinného octa
  • mletá skořice
  • mletý zázvor

Kuře dobře prosolíme a upečeme. Utřeme petrželku, šalvěj a mátu, přidáme chleba, zalijeme teplým vínem, smícháme a procedíme. Pak směs zahřejeme, ale nevaříme. Omáčku lze buď přisladit, nebo naopak přiostřit vinným octem. Upečená kuřata posypeme ještě na míse skořicí nebo zázvorem a podáváme.

—————