Dušené kuře, omáčky apod.
Asopao - portorikánský kotlík
Doba přípravy: asi 65 minut
1 porce je přibližně 3 765 kJ/900 kcal
4 porce
- 1 velké kuře
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce lístků dobromysli
- sůl
- pepř
- 150 g uzené krkovičky
- 1 a 1/2 hrnku vařené rýže
- 2 čerstvé papriky
- 1 velká cibule
- 500 g rajčat
- 30 g oleje
- 1 l vývaru
- 300 g mraženého hrášku
- 12 oliv
- 300 g strouhaného sýra
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, sádlo z něj nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a buď prolisujeme, nebo utřeme nerezovým nožem. Čerstvou dobromysl (oregano) omyjeme a překrájíme. Nemáme-li čerstvou, použijeme asi lžičku sušené dobromysli. Kuře rozdělíme na porce, které potřeme pastou smíchanou ze soli, česneku, pepře a dobromysli. Přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme hodinu odležet. Na oleji rozpustíme kousky sádla a opečeme na něm naporcované kuře. Pak přidáme oloupanou nadrobno rozsekanou cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky.
Papriky důkladně zbavíme semeníku, dobře omyjeme a rozkrájíme na nudličky, které vmícháme k masu. Vše podlijeme vývarem a zvolna dusíme. Když je maso již hotové, přidáme nakrájená rajská jablíčka a olivy. Všechno dochutíme, podle potřeby solí, promícháme s vařenou rýží a přidáváme rozmrazený hrášek. Všechno dobře prohřejeme a nakonec posypeme jemně strouhaným sýrem.
—————
Bramborové kari s kuřetem - levné
4 porce
- 1 kg brambor
- 400 g kuřecích prsou
- 1 stroužek česneku
- 3 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce kari
- olej
- sůl a pepř
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme trošku oleje a cibuli s česnekem na něm orestujeme. Přidáme maso, kari a bobkový list. Kuřecí nudličky opečeme dozlatova. Přidáme brambory a asi 750 ml vody.
Vaříme, dokud brambory nezměknou. Je-li třeba, přilijeme ještě vodu, osolíme a opepříme. Podáváme horké.
—————
Citronové kuře na 2 způsoby
4 porce
- 600 g kuřecích prsou
- 1 chemicky neošetřený citron
- 150 ml vývaru
- 100 ml bílého vína
- 30 g másla
- 3 lžíce smetany
- 3 lžíce oleje
- 1 - 2 lžičky hladké mouky
- špetka mleté papriky
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
- sůl
Citron omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozpuštěném másle ho krátce opečeme.
Prsíčka osolíme a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji je zprudka orestujeme. Uchováme je teplá.
Výpek zalijeme vínem a mícháme, dokud se neodpaří. Přidáme mouku a orestujeme ji. Přilijeme vývar se smetanou.
Do základu v pánvi vmícháme citron a maso, prohřejeme a dle chuti dosolíme. Nakonec vmícháme papriku s petrželkou a pánev odstavíme. Podáváme s rýží.
-------------------------------------------------------------------------------------
Citronové kuře s bramborovou kaší
- 1 větší kuře rozdělené na 8 až 10 částí
- mořská sůl
- pepř
- 3 až 4 lžíce olivového oleje
- 1 rozpůlená palice česneku
- pár stonků čerstvého tymiánu
- sherry
- ocet
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce medu
- 1 citron nakrájený na tenké plátky
- svazek petržele (ne kudrnky)
Kaše:
- 1 kg moučných brambor
- mořská sůl
- pepř
- 30 g másla
- svazek jarní cibulky (6 až 8 kousků) nakrájené nadrobno
- 100 ml smetany
- 100 ml plnotučného mléka
Osolte a opepřete porce kuřete. Rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Opékejte kuře dohněda spolu s česnekem a tymiánem 2 až 3 minuty z každé strany. Přidejte ocet a nechte bublat, dokud se nesvaří na polovinu. Přidejte sojovou omáčku, med a promíchejte.
Přilijte trochu horké vody a přidejte plátky citronu. Nechte omáčku probublávat zhruba 10 minut, až získá konzistenci sirupu. Tou dobou by mělo být kuře uvařené.
Nakrájejte oloupané brambory na menší kostky a vařte je v osolené vodě asi 10 minut, dokud nezměknou. Sceďte.
Ještě horké je rozšťouchejte, vmíchejte máslo a jarní cibulku. Smíchejte mléko se smetanou a přiveďte k varu. Pomalu je přilévejte k rozšťouchaným bramborám a dobře míchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat mléko. Osolte, opepřete podle chuti.
Kuře dejte na talíř, posypte petrželkou a servírujte s kaší a zelenými fazolkami.
—————
Dušené kuře s křenovou omáčkou
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 porce kuřete
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 470 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce křenové pasty nebo 1 lžíci nastrouhaného čerstvého křenu
- sůl
- pepř
- 1 lžíce nasekané petrželky
V kastrolu rozpálíme olej a na něm osmahneme porce kuřete ze všech stran a odložíme je na teplé místo. Kastrol vytřeme a rozehřejeme v něm máslo, přimícháme mouku a postupně přiléváme vývar. Za stálého míchání ho uvedeme do varu, pak přidáme křenovou pastu nebo křen a okořeníme pepřem. Vrátíme do kastrolu kuřecí porce a přiklopíme. Necháme dusit na mírném plameni asi 30 až 40 minut, až je maso hotové. Na talíři kuře zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme ho s vařeným bramborem.
—————
Dvě skvělé šťávy ke kuřecímu masu
1. varianta
- 1/2 hrnku drobně nakrájené cibule
- 2 lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžíce mouky
- 1 a 1/2 hrnku drůbežího vývaru
- 1/2 hrnku smetany
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- sůl
Na rozehřátém másle necháme zrůžovět nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, vínem a smetanou, povaříme alespoň 10 minut a podle chuti osolíme a okořením muškátovým oříškem (strouhaným).
2.varianta
- 2 cibule
- 2 karotky
- čtvrt bulvy celeru nebo 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 hrnky drůbežího vývaru
- půl lžičky pepře
- půl hrnku kukuřičného škrobu
- sůl
V drůbežím vývaru uvaříme cibuli, karotku a celer, rozmixujeme dohladka, zahustíme namočeným škrobem, okořeníme pepřem a podle chuti přisolíme.
—————
Kohout na víně
- 1 mladší kohout
- 100 g slaniny
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 sklenka armagnacu
- 1 lžíce hladké mouky
- 700 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 zelené cibulky nakrájené na kolečka
- 200 g žampionů
- bougnet garni (svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný nití)
- 12 plátků bílého chleba
- 4 lžíce másla
- sůl
- pepř
V hluboké pánvi rozpustíme nakrájenou slaninu a na ní opečeme postupným obracením kohouta dozlatova. Přidáme cibuli a krátce vše flambujeme armagnacem. Kohouta i slaninu vyndáme, do pánve vmícháme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vínem, přidáme protlak, zelenou cibulku, bougnet garni a sůl s pepřem. Vložíme zpět kohouta, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme ještě asi 90 minut. Na další pánev dáme slaninu, přidáme žampiony a krátce podusíme. 10 minut před podáváním přidáme do pánve s kohoutem, kterého jsme již naporcovali, směs žampionů a slaniny. Po dokončení rozdělíme na talíř každému porci z kohouta, kterou má nejraději, stehýnko nebo prsíčka, obložíme směsí žampionů se slaninou a jemné omáčky. Podáváme s osmaženými plátky chleba, které můžeme ještě potřít česnekem.
—————
Kuře na bylinkách a zelenině
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 1 934 kJ/ 462 kcal
4 porce
- 1 kuře (1,2 kg)
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 zelená paprika
- 4 stroužky česneku
- 150 ml bílého vína
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 - 3 snítky tymiánu
- 2 snítky bazalky
- 150 g malých rajčátek
- 1 menší cuketa
- 3 stonky řapíkatého celeru
Kuře očistíme a rozkrájíme na 8 kousků. Opláchneme je, osušíme, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi neb kastrolu rozpálíme olej a kousky kuřete opečeme ze všech stran dozlatova.
Cibuli, mrkev a papriku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Česnek prolisujeme nebo stroužky rozmáčkneme. Opečené kuře vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájenou zeleninu. Kuře vrátíme do pánve a podlijeme bílým vínem. Přidáme konzervovaná rajčata a nasekané bylinky.
Zmírníme plamen, kuře přiklopíme pokličkou a dusíme asi 30 minut. Bylinky nasekáme nadrobno. Rajčátka očistíme, cuketu a řapíkatý celer nakrájíme na kousky.
Vše přidáme po 30 minutách ke kuřeti. Krátce podusíme, aby zelenina lehce změkla. Nakonec dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Ozdobíme bylinkami, posypeme nasekanou bazalkou a podáváme.
—————
Kuře na hřebíčku se smetanou
- 1 kuře
- 50 g másla
- 1 větší cibule
- 50 g šunky
- 3 hřebíčky
- 1/2 kostky masoxu
- trochu tymiánu
- sůl
- 2 dl šlehačky
- 1 lžička hladké mouky
- zelená petrželka
Kuře vykostíme a pokrájíme na nudličky. Dáme opéci na másle spolu s nakrájenou cibulí. Když kuře změkne, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, masox, koření a sůl. Ještě chvíli podusíme, zalijeme šlehačkou a podle potřeby zahustíme moukou. Posypeme sekanou petrželkou. Přílohou mohou být těstoviny nebo rýže.
—————
Kuře na paprice
4 porce
- 1 očištěné kuře rozdělené na 8 kousků
- asi 500 ml vývaru nebo vody
- menší cibule nakrájená nadrobno
- 200 ml sladké smetany
- 50 g másla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 30 g hladké mouky
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
Porce kuřete dobře nasolíme. V kastrolu rozehřejeme máslo a kousky kuřete na něm ze všech stran opečeme. Přisypeme cibuli a osmahneme ji. Vše poprášíme paprikou a podlijeme částí vývaru.
Do kastrolu přidáme bobkový list, pepř, nové koření a citronovou šťávu. Dusíme doměkka. Dle potřeby přiléváme vývar.
Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Omáčku asi 5 minut povaříme. Poté ji dle chuti dosolíme a přecedíme na kuře.
—————
Kuře po portugalsku
Doba přípravy: asi 70 minut
1 porce asi 2 725 kJ/650 kcal
4 porce
- 1 větší kuře (asi 1,2 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml portského vína nebo madeiry
- 10 ml suchého červeného vína
- 400 g konzervovaných rajčat
- šťáva z 1 pomeranče
- 100 g šunky
- 60 g zelených oliv
- 400 g růžičkové kapusty
- 1 chilli paprička
- sůl
- petrželka a plátky pomeranče na ozdobu
Kuře omyjeme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, rozkrájíme na osminky a podle chuti osolíme. Připravíme si velkou pánev nebo mělčí žáruvzdorný kastrol, ve kterém rozpálíme potřebné množství oleje a jednotlivé kousky kuřete na něm ze všech stran opečeme. Maso opékáme asi 10 minut. Opečené kousky masa potom vyjmeme, necháme okapat přebytečný olej a na chvíli je odložíme na připravený talíř.
Do šťávy, která nám zbyla po mase, nalijeme portské nebo madeiru a přivedeme k varu. Štávu necháme asi 3 minuty povařit a během vaření seškrábeme zahnědlé kouky připečeného masa ze dna pánve.
Rajčata omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a rozkrájíme je na čtvrtky. Společně s pomerančovou šťávou je přidáme do šťávy. Šunku nakrájíme na kostky, chilli papričku nasekáme najemno a přidáme ke šťávě. Vše zamícháme a dle potřeby podlijeme trochou vody a znovu uvedeme do varu.
Opečené kuřecí maso vložíme zpět do vařící se omáčky a zmírníme teplotu. Kastrol zakryjeme pokličkou a za občasného míchání zvolna dusíme, dokud maso nezměkne.
Kapustičky zbavíme oschlých lístků, omyjeme je pod tekoucí vodou a překrojené na polovinu je na konci varu přidáme k masu (můžeme použít i kapustičky mražené). Nakonec přidáme do omáčky olivy.
Hotové jídlo podáváme na servírovací míse posypané kousky čerstvé petrželky a ozdobené plátky pomeranče. Jako přílohu podáváme vařené brambory.
—————