Dušené kuře, omáčky apod.

Asopao - portorikánský kotlík

Doba přípravy: asi 65 minut

1 porce je přibližně 3 765 kJ/900 kcal

4 porce

  • 1 velké kuře
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce lístků dobromysli
  • sůl
  • pepř
  • 150 g uzené krkovičky
  • 1 a 1/2 hrnku vařené rýže
  • 2 čerstvé papriky
  • 1 velká cibule
  • 500 g rajčat
  • 30 g oleje
  • 1 l vývaru
  • 300 g mraženého hrášku
  • 12 oliv
  • 300 g strouhaného sýra

Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, sádlo z něj nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a buď prolisujeme, nebo utřeme nerezovým nožem. Čerstvou dobromysl (oregano) omyjeme a překrájíme. Nemáme-li čerstvou, použijeme asi lžičku sušené dobromysli. Kuře rozdělíme na porce, které potřeme pastou smíchanou ze soli, česneku, pepře a dobromysli. Přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme hodinu odležet. Na oleji rozpustíme kousky sádla a  opečeme na něm naporcované kuře. Pak přidáme oloupanou nadrobno rozsekanou cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky.

Papriky důkladně zbavíme semeníku, dobře omyjeme a rozkrájíme na nudličky, které vmícháme k masu. Vše podlijeme vývarem a zvolna dusíme. Když je maso již hotové, přidáme nakrájená rajská jablíčka a olivy. Všechno dochutíme, podle potřeby solí, promícháme s vařenou rýží a přidáváme rozmrazený hrášek. Všechno dobře prohřejeme a nakonec posypeme jemně strouhaným sýrem.

—————

Bramborové kari s kuřetem - levné

 4 porce

  • 1 kg brambor
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce kari
  • olej
  • sůl a pepř

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Oloupaný česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme trošku oleje a cibuli s česnekem na něm orestujeme. Přidáme maso, kari a bobkový list. Kuřecí nudličky opečeme dozlatova. Přidáme brambory a asi 750 ml vody.

Vaříme, dokud brambory nezměknou. Je-li třeba, přilijeme ještě vodu, osolíme a opepříme. Podáváme horké.

—————

Citronové kuře na 2 způsoby

4 porce 

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 150 ml vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 30 g másla
  • 3 lžíce smetany
  • 3 lžíce oleje
  • 1 - 2 lžičky hladké mouky
  • špetka mleté papriky
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželky
  • sůl

 

Citron omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozpuštěném másle ho krátce opečeme.

Prsíčka osolíme a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji je zprudka orestujeme. Uchováme je teplá.

Výpek zalijeme vínem a mícháme, dokud se neodpaří. Přidáme mouku a orestujeme ji. Přilijeme vývar se smetanou.

Do základu v pánvi vmícháme citron a maso, prohřejeme a dle chuti dosolíme. Nakonec vmícháme papriku s petrželkou a pánev odstavíme. Podáváme s rýží.

-------------------------------------------------------------------------------------

Citronové kuře s bramborovou kaší  

  • 1 větší kuře rozdělené na 8 až 10 částí
  • mořská sůl
  • pepř
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 1 rozpůlená palice česneku
  • pár stonků čerstvého tymiánu
  • sherry
  • ocet
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • svazek petržele (ne kudrnky)

Kaše:

  • 1 kg  moučných brambor
  • mořská sůl
  • pepř
  • 30 g másla
  • svazek jarní cibulky (6 až 8 kousků) nakrájené nadrobno
  • 100 ml smetany
  • 100 ml plnotučného mléka

 

Osolte a opepřete porce kuřete. Rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Opékejte kuře dohněda spolu s česnekem a tymiánem 2 až 3 minuty z každé strany. Přidejte ocet a nechte bublat, dokud se nesvaří na polovinu. Přidejte sojovou omáčku, med a promíchejte.

Přilijte trochu horké vody a přidejte plátky citronu. Nechte omáčku probublávat zhruba 10 minut, až získá konzistenci sirupu. Tou dobou by mělo být kuře uvařené.

Nakrájejte oloupané brambory na menší kostky a vařte je v osolené vodě asi 10 minut, dokud nezměknou. Sceďte.

Ještě horké je rozšťouchejte, vmíchejte máslo a jarní cibulku. Smíchejte mléko se smetanou a přiveďte k varu. Pomalu je přilévejte k rozšťouchaným bramborám a dobře míchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat mléko. Osolte, opepřete podle chuti.

Kuře dejte na talíř, posypte petrželkou a servírujte s kaší a zelenými fazolkami.

—————

Dušené kuře s křenovou omáčkou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 porce kuřete
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 470 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce křenové pasty nebo 1 lžíci nastrouhaného čerstvého křenu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky

V kastrolu rozpálíme olej a na něm osmahneme porce kuřete ze všech stran a odložíme je na teplé místo. Kastrol vytřeme a rozehřejeme v něm máslo, přimícháme mouku a postupně přiléváme vývar. Za stálého míchání ho uvedeme do varu, pak přidáme křenovou pastu nebo křen a okořeníme pepřem. Vrátíme do kastrolu kuřecí porce a přiklopíme. Necháme dusit na mírném plameni asi 30 až 40 minut, až je maso hotové. Na talíři kuře zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme ho s vařeným bramborem.

—————

Dvě skvělé šťávy ke kuřecímu masu

 

1. varianta

  • 1/2 hrnku drobně nakrájené cibule
  • 2 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce mouky
  • 1 a 1/2 hrnku drůbežího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • sůl

Na rozehřátém másle necháme zrůžovět nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, vínem a smetanou, povaříme alespoň 10 minut a podle chuti osolíme a okořením muškátovým oříškem (strouhaným).

2.varianta

  • 2 cibule
  • 2 karotky
  • čtvrt bulvy celeru nebo 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 hrnky drůbežího vývaru
  • půl lžičky pepře
  • půl hrnku kukuřičného škrobu
  • sůl

V drůbežím vývaru uvaříme cibuli, karotku a celer, rozmixujeme dohladka, zahustíme namočeným škrobem, okořeníme pepřem a podle chuti přisolíme.

—————

Kohout na víně

  • 1 mladší kohout
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 sklenka armagnacu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 700 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 zelené cibulky nakrájené na kolečka
  • 200 g žampionů
  • bougnet garni (svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku svázaný nití)
  • 12 plátků bílého chleba
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

V hluboké pánvi rozpustíme nakrájenou slaninu a na ní opečeme postupným obracením kohouta dozlatova. Přidáme cibuli a krátce vše flambujeme armagnacem. Kohouta i slaninu vyndáme, do pánve vmícháme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vínem, přidáme protlak, zelenou cibulku, bougnet garni a sůl s pepřem. Vložíme zpět kohouta, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme ještě asi 90 minut. Na další pánev dáme slaninu, přidáme žampiony a krátce podusíme. 10 minut před podáváním přidáme do pánve s kohoutem, kterého jsme již naporcovali, směs žampionů a slaniny. Po dokončení rozdělíme na talíř každému porci z kohouta, kterou má nejraději, stehýnko nebo prsíčka, obložíme směsí žampionů se slaninou a jemné omáčky. Podáváme s osmaženými plátky chleba, které můžeme ještě potřít česnekem.

—————

Kuře na bylinkách a zelenině

Kuře na bylinkách a  zelenině

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 934 kJ/ 462 kcal

4 porce

  • 1 kuře (1,2 kg)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 zelená paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 - 3 snítky tymiánu
  • 2 snítky bazalky
  • 150 g malých rajčátek
  • 1 menší cuketa
  • 3 stonky řapíkatého celeru

Kuře očistíme a rozkrájíme na 8 kousků. Opláchneme je, osušíme, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi neb kastrolu rozpálíme olej a kousky kuřete opečeme ze všech stran dozlatova.

Cibuli, mrkev a papriku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Česnek prolisujeme nebo stroužky rozmáčkneme. Opečené kuře vyjmeme a na výpeku orestujeme nakrájenou zeleninu. Kuře vrátíme do pánve a podlijeme bílým vínem. Přidáme konzervovaná rajčata a nasekané bylinky.

Zmírníme plamen, kuře přiklopíme pokličkou a dusíme asi 30 minut. Bylinky nasekáme nadrobno. Rajčátka očistíme, cuketu a řapíkatý celer nakrájíme na kousky.

Vše přidáme po 30 minutách ke kuřeti. Krátce podusíme, aby zelenina lehce změkla. Nakonec dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Ozdobíme bylinkami, posypeme nasekanou bazalkou a podáváme.

—————

Kuře na hřebíčku se smetanou

 

  • 1 kuře
  • 50 g másla
  • 1 větší cibule
  • 50 g šunky
  • 3 hřebíčky
  • 1/2 kostky masoxu
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • 2 dl šlehačky
  • 1 lžička hladké mouky
  • zelená petrželka

 

Kuře vykostíme a pokrájíme na nudličky. Dáme opéci na másle spolu s nakrájenou cibulí. Když kuře změkne, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, masox, koření a sůl. Ještě chvíli podusíme, zalijeme šlehačkou a podle potřeby zahustíme moukou. Posypeme sekanou petrželkou. Přílohou mohou být těstoviny nebo rýže.

—————

Kuře na paprice

 

 4 porce 

  • 1 očištěné kuře rozdělené na 8 kousků
  • asi 500 ml vývaru nebo vody
  • menší cibule nakrájená nadrobno
  • 200 ml sladké smetany
  • 50 g másla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 30 g hladké mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl

 

Porce kuřete dobře nasolíme. V kastrolu rozehřejeme máslo a kousky kuřete na něm ze všech stran opečeme. Přisypeme cibuli a osmahneme ji. Vše poprášíme paprikou a podlijeme částí vývaru.

Do kastrolu přidáme bobkový list, pepř, nové koření a citronovou šťávu. Dusíme doměkka. Dle potřeby přiléváme vývar.

Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Omáčku asi 5 minut povaříme. Poté ji dle chuti dosolíme a přecedíme na kuře.

—————

Kuře po portugalsku

Doba přípravy: asi 70 minut

1 porce asi 2 725 kJ/650 kcal

4 porce

  • 1 větší kuře (asi 1,2 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 ml portského vína nebo madeiry
  • 10 ml suchého červeného vína
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 100 g šunky
  • 60 g zelených oliv
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • petrželka a plátky pomeranče na ozdobu

Kuře omyjeme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, rozkrájíme na osminky a podle chuti osolíme. Připravíme si velkou pánev nebo mělčí žáruvzdorný kastrol, ve kterém rozpálíme potřebné množství oleje a jednotlivé kousky kuřete na něm ze všech stran opečeme. Maso opékáme asi 10 minut. Opečené kousky masa potom vyjmeme, necháme okapat přebytečný olej a na chvíli je odložíme na připravený talíř.

Do šťávy, která nám zbyla po mase, nalijeme portské nebo madeiru a přivedeme k varu. Štávu necháme asi 3 minuty povařit a během vaření seškrábeme zahnědlé kouky připečeného masa ze dna pánve.

Rajčata omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a rozkrájíme je na čtvrtky. Společně s pomerančovou šťávou je přidáme do šťávy. Šunku nakrájíme na kostky, chilli papričku nasekáme najemno a přidáme ke šťávě. Vše zamícháme a dle potřeby podlijeme trochou vody a znovu uvedeme do varu.

Opečené kuřecí maso vložíme zpět do vařící se omáčky a zmírníme teplotu. Kastrol zakryjeme pokličkou a za občasného míchání zvolna dusíme, dokud maso nezměkne.

Kapustičky zbavíme oschlých lístků, omyjeme je pod tekoucí vodou a překrojené na polovinu je na konci varu přidáme k masu (můžeme použít i kapustičky mražené). Nakonec přidáme do omáčky olivy.

Hotové jídlo podáváme na servírovací míse posypané kousky čerstvé petrželky a ozdobené plátky pomeranče. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

—————