Křidýlka
Hříšná kuřecí křidélka
4 porce
- 24 kuřecích křídel
- sůl
Marináda:
- 6 lžic medu
- 4 lžíce octa (vinný nebo jablečný)
- 6 lžic sójové omáčky
- 100 ml bílého vína
- 1 lžička mletého zázvoru
- 6 stroužků prolisovaného česneku
- 150 ml vývaru
Křídla omyjte, osušte a lehce osolte. Ingredience na marinádu promíchejte ve větší misce a do marinády vložte křídla.
Promíchejte, aby se křídla marinádou celá obalila. Uložte je na 4 hodiny do chladu. Po dvou hodinách křídla obraťte. Troubu rozehřejte na 200 °C.
Maso přendejte do pekáčku i se zbylou marinádou a pečte v rozehřáté troubě asi 50 minut. Při pečení křídla občas obraťte a přelijte výpekem.
Hotová křidélka jsou krásně měkká, kůže je červená a křupavá. Podávejte s chlebem a pivem.
—————
Kuřecí křidélka na cibuli
2 porce
- 8 ks kuřecích křídel
- 2 velké bílé cibule
- 3 dl jablečného moštu
- lžička medu
- lžička olivového olej
- sůl
- pepř
Do pekáče vložte cibuli nasekanou na osminky. Kuřecí křídla pokapejte olejem, osolte je a opepřete. Takto připravená křídla pak naskládejte na cibuli.
Po chvíli křídla polijte jablečným moštem a ještě je dosolte. Pečte asi 1,5 hodiny dozlatova. Na závěr dochuťte medem.
Tip: jablečný mošt můžete vyměnit třeba za višňový
—————
Kuřecí křidélka Ontario
4 porce
- 12 kuřecích křidélek
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička sladké mleté papriky
- trocha mletého kmínu
- 100 ml jablečného džusu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 6 - 8 stroužků česneku
- špetka mletého zázvoru
- trocha vegety
- sůl a pepř
- špetka chilli koření
Prolisovaný česnek smícháme v misce se solí, sojovou omáčkou a jablečným džusem. Směs okořeníme mletou paprikou, trochou mletého kmínu, mletým zázvorem, vegetou, pepřem a chilli kořením. Kuřecí křidélka opláchneme, osolíme, podle chuti poprášíme mletým kmínem a mletou paprikou a ze všech stran je dozlatova a dokřupava opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem.
Opečená křidélka přendáme i s vypečenou šťávou na pekáč, přelijeme připravenou marinádou a ve středně vyhřáté troubě upečeme doměkka. Během pečení přeléváme křidélka šťávou, několikrát je obrátíme a podle potřeby podlijeme občas několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru.
Stejným způsobem můžeme připravit kuřecí stehna, kuřecí čtvrtky, krůtí díly apod. Vhodnou přílohou je pečivo, brambory nebo rýže a zeleninová obloha nebo zeleninový salát.
—————
Medová kuřecí křidélka
- 5 kuřecích křidélek
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce grilovacího koření
- šťáva z 1 citronu
Vymícháme směs, naložíme kuřecí křidélka a necháme v chladu marinovat. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut.
—————
Neodolatelná křidýlka *****
- 8 až 10 kuřecích křidélek
Marináda:
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu
- 6 lžic kečupu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- špetka majoránky
- špetka soli
- skořice
- tymián
- pepř
- oregano
- chilli
Ze všech surovin si vytvoříme marinádu. Křidélka narovnáme do pekáčku, zalijeme marinádou a dáme péci. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s hranolky.
—————
Pečená kuřecí křídla
4 porce
- 12 kuřecích křídel
- 1 sáček kukuřičných chipsů (tortilla chips)
- 2 vejce
- 1 lžička papriky sladké mleté
- sůl
- 1/2 lžičky pepře
- 1 - 2 lžíce oleje
Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vyložíme papírem na pečení nebo alobalem a potřeme olejem. Chipsy rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem. Vejce rozšleháme v misce se solí, paprikou a pepřem. V této směsi namáčíme křídla a obalujeme je ve strouhance z chipsů. Křídla rozložíme na plech a pečeme dozlatova asi 40 minut (jednou je obrátíme). Pečená křídla podáváme se studenými omáčkami a chlebem.
—————