Polevy na perníčky
Bílková poleva
- 170 g moučkového cukru
- 1 bílek
- několik kapek octa nebo citronové šťávy
Smíchejte cukr s bílkem a několika kapkami octa, až je poleva lesklá a hladká. Pokud chcete kresbu na velké perníky nanášet štětcem, oddělte ji od připravené polevy na zdobení a zřeďte octem.
—————
Černá poleva z medu a kakaa
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce kakaa
- kousek másla
Med s vodou povařte, odstavte, přimíchejte kakao a malý kousek másla a dobře rozmíchejte. Tato poleva má vysoký lesk.
—————
Citronová poleva na 2 způsoby
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 - 4 lžíce vařící vody
Moučkový cukr prosijeme, pak přidáme citronovou šťávu, horkou vodu a na mírném ohni za stálého míchání ohřejeme. Pokud poleva nezhoustla, přidáme trochu cukru. Je-li příliš hustá až tuhá, přilijeme trochu horké vody. Po nalití na cukroví ihned roztíráme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 180 g moučkového cukru
- 3 - 4 lžíce horké vody
- 1 lžička rozehřátého ztuženého tuku
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme vodu a horký tuk a třeme do zhoustnutí. Část vody nahradíme citronovou šťávou.
—————
Čokoládová poleva
- 1 tabulka obyčejné čokolády
- 80 g másla
V horké vodní lázni rozehřejeme tabulku čokolády s máslem a třeme do hladka.
—————
Čokoládová poleva s marcipánem
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 tabulky čokolády
- kousek marcipánu
Všechny suroviny v hrnku s dvojím dnem svaříme a okamžitě lijeme na cukrovinky.
—————
Cukrová poleva
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce maizeny
- lžíce citronové šťávy
- potravinářské barvivo (pokud chcete polevu barevnou)
Přísady na polevu šlehejte asi 15 minut, dokud se nevytvoří hustá pěna.
—————
Domácí čokoládová poleva
- 100 g ztuženého tuku
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce škrobové moučky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
Tuk dáme do menšího kastrolu, který vložíme do vodní lázně. Když se rozehřeje, přidáme cukr, škrobovou moučku, kakao, mléko a mícháme, až je poleva hladká a začíná houstnout.
—————
Jemná poleva s malcaem
- 130 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 4 lžičky malcaa
Bílek třeme s cukrem a malcaem až vznikne hladká a lesklá poleva.
—————
Kakaová poleva
- 80 g ztuženého tuku
- 80 g moučkového cukru
- 2 rovné lžíce kakaa
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce škrobové moučky
Ve vodní lázni rozpusťte tuk, přidejte cukr a kakao a mléko, rozmíchejte do polohusta, přidejte škrobovou moučku a třete, až je poleva lesklá a hustá. Odstavte z horké lázně a perníky v polevě namočte nebo velké plochy polijte (na plechu).
—————
Kávová poleva
- 180 g moučkového cukru
- 3 - 4 lžíce horké vody
- 1 lžička rozehřátého ztuženého tuku
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme vodu a horký tuk a třeme do zhoustnutí. Část vody nahradíme silnou černou kávou.
—————