Guláše z více druhů masa

Guláš Švandy Dudáka

 

 

  • 1 kg masa (půl hovězího a půl vepřového)
  • 5 dkg hladké mouky
  • 3 střední cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • 10 dkg strouhaného celeru
  • sůl
  • sladká paprika
  • pepř
  • kmín

 

Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na sádle, když zrůžoví, přidáme papriku a pepř, které jsme smíchali s olejem. Na směsi zvolna opékáme hovězí maso a podléváme vodou. Po asi 5 minutách posypeme strouhaným celerem a přidáme i vepřové maso. Dusíme doměkka a zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku sádla a mouky. Anglickou slaninu přidáme až nakonec a krátce povaříme.

—————

Guláš tety z Vídně

 

Doba přípravy: 60 - 80 minut

1 porce asi 3 915 kJ/ 935 kcal

4 porce

  • 1 kg směsi masa (hovězí, vepřové, skopové)
  • 2 mladé cibulky
  • 80 g jemně strouhaného celeru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • špetka majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 1 feferonka a zelená naťová cibulová nať na ozdobu

Masa opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme, vložíme do kastrolu, ve kterém jsme nechali rozehřát olej, přidáme nastrouhaný celer a na mírném ohni vše usmažíme do světlehněda. Vmícháme lžičku papriky, přidáme pouze hovězí maso, podlijeme, osolíme a necháme asi 20 minut dusit. Přidáme ostatní nakrájené maso a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom pokličku odklopíme, šťávu necháme trochu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou, přidáme rozetřený stroužek česneku, drcenou majoránku,  opepříme a za stálého míchání ještě krátce povaříme.

Můžeme podávat s brambory, knedlíky nebo chlebem. Zvláště chutný bude s pikantními bramboráčky. Jednotlivé porce ozdobíme nakrájenou feferonkou a cibulovou natí a servírujeme.

—————

Masopustní guláš

12 porcí

  • 80 dkg vepřových jater
  • 80 dkg krkovice bez kosti
  • 20 dkg špeku
  • 30 dkg ostravské klobásy
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 40 dkg loupaných sterilovaných rajčat
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • olej

Špek nakrájíme na kostky, vložíme ho do kastrolu a pěkně jej vypečeme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do zlatohněda, přidáme nakrájené maso, játra, klobásu, nakrájený česnek, orestujeme, zasypeme paprikou, opět orestujeme, vložíme loupaná rajčata z konzervy, osolíme, opepříme, podlijeme vodou, aby bylo maso zakryté a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme majoránkou a podáváme s chlebem.

—————

Vorařský guláš z Povltaví

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 589 kcal/ 1 466 kJ

4 porce 

  • 250 g předního hovězího masa
  • sůl
  • 250 g vepřového boku
  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • drcený černý pepř
  • 500 g brambor
  • 3 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 jarní cibulka

 

Hovězí maso a vepřový bok opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přidáme maso a vše důkladně ze všech stran orestujeme.

Opečené maso zalijeme asi 150 ml vody, přiklopíme a dusíme přibližně 30 minut dopoloměkka. Šťávu z masa vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme kmín a podle chuti osolíme a opepříme. Vše orestujeme, opět zalijeme vodou a přivedeme k varu.

Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Chilli papričky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Brambory a chilli papričky přidáme do guláše a vaříme je doměkka.

Oloupaný česnek prolisujeme a s majoránkou přidáme do guláše. Jarní cibulku očistíme, nasekáme a guláš jí navrch posypeme. Jako příloha je vhodný chléb.

—————