Guláše z více druhů masa
Guláš Švandy Dudáka
- 1 kg masa (půl hovězího a půl vepřového)
- 5 dkg hladké mouky
- 3 střední cibule
- 4 lžíce sádla
- 10 dkg anglické slaniny
- 3 lžíce oleje
- 10 dkg strouhaného celeru
- sůl
- sladká paprika
- pepř
- kmín
Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na sádle, když zrůžoví, přidáme papriku a pepř, které jsme smíchali s olejem. Na směsi zvolna opékáme hovězí maso a podléváme vodou. Po asi 5 minutách posypeme strouhaným celerem a přidáme i vepřové maso. Dusíme doměkka a zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku sádla a mouky. Anglickou slaninu přidáme až nakonec a krátce povaříme.
—————
Guláš tety z Vídně
Doba přípravy: 60 - 80 minut
1 porce asi 3 915 kJ/ 935 kcal
4 porce
- 1 kg směsi masa (hovězí, vepřové, skopové)
- 2 mladé cibulky
- 80 g jemně strouhaného celeru
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- špetka majoránky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- černý mletý pepř
- sůl
- 1 feferonka a zelená naťová cibulová nať na ozdobu
Masa opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme, vložíme do kastrolu, ve kterém jsme nechali rozehřát olej, přidáme nastrouhaný celer a na mírném ohni vše usmažíme do světlehněda. Vmícháme lžičku papriky, přidáme pouze hovězí maso, podlijeme, osolíme a necháme asi 20 minut dusit. Přidáme ostatní nakrájené maso a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom pokličku odklopíme, šťávu necháme trochu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou, přidáme rozetřený stroužek česneku, drcenou majoránku, opepříme a za stálého míchání ještě krátce povaříme.
Můžeme podávat s brambory, knedlíky nebo chlebem. Zvláště chutný bude s pikantními bramboráčky. Jednotlivé porce ozdobíme nakrájenou feferonkou a cibulovou natí a servírujeme.
—————
Masopustní guláš
12 porcí
- 80 dkg vepřových jater
- 80 dkg krkovice bez kosti
- 20 dkg špeku
- 30 dkg ostravské klobásy
- 3 cibule
- 8 stroužků česneku
- 40 dkg loupaných sterilovaných rajčat
- mletá sladká paprika
- kmín
- majoránka
- pepř
- sůl
- olej
Špek nakrájíme na kostky, vložíme ho do kastrolu a pěkně jej vypečeme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do zlatohněda, přidáme nakrájené maso, játra, klobásu, nakrájený česnek, orestujeme, zasypeme paprikou, opět orestujeme, vložíme loupaná rajčata z konzervy, osolíme, opepříme, podlijeme vodou, aby bylo maso zakryté a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme majoránkou a podáváme s chlebem.
—————
Vorařský guláš z Povltaví
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 589 kcal/ 1 466 kJ
4 porce
- 250 g předního hovězího masa
- sůl
- 250 g vepřového boku
- 2 velké cibule
- 4 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- drcený černý pepř
- 500 g brambor
- 3 chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 jarní cibulka
Hovězí maso a vepřový bok opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přidáme maso a vše důkladně ze všech stran orestujeme.
Opečené maso zalijeme asi 150 ml vody, přiklopíme a dusíme přibližně 30 minut dopoloměkka. Šťávu z masa vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme kmín a podle chuti osolíme a opepříme. Vše orestujeme, opět zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Chilli papričky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Brambory a chilli papričky přidáme do guláše a vaříme je doměkka.
Oloupaný česnek prolisujeme a s majoránkou přidáme do guláše. Jarní cibulku očistíme, nasekáme a guláš jí navrch posypeme. Jako příloha je vhodný chléb.
—————