Rolády, závitky, kapsy

Bůčkové pikantní závitky

 

4 porce

  • 4 plátky vepřového bůčku
  • 300 g kysaného zelí
  • 4 nožky šunkových klobás
  • sůl
  • kmín
  • trochu pepře

 

Plátky bůčku naklepeme, na okrajích nařízneme, poklademe kysaným zelím, doprostřed položíme díl klobásy délkou úměrný plátku. Zavineme, převážeme nití, osolíme, opepříme, pokmínujeme. Pak závitky položíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě (můžeme péci i na houbách - sušených i nakládaných, nebo na česneku). Během pečení podléváme. Když je maso měkké, odstraníme nitě. Podáváme s vařenými brambory nebo třeba jen s chlebem.

—————

Cordon Bleu s nivou

Cordon Bleu s nivou

4 porce

  • 4 plátky vepřové krkovičky
  • 4 plátky šunky
  • 300 g sýru Niva
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • 3 lžíce přepuštěného másla

Plátky krkovičky rozřízneme tak, aby se vytvořila kapsa. Plátky šunky rozložíme, poklademe je na plátky nakrájenou nivou a přeložíme. Šunku se sýrem vložíme do kapes v mase a otvor uzavřeme párátky. Maso potřeme po povrchu hořčicí, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi zahřejeme přepuštěné máslo, maso na něm zprudka asi 3 minuty osmahneme. Pak zmírníme teplotu, přikryjeme pánev pokličkou a pečeme dále doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.

—————

Husarské ptáčky

Husarské ptáčky

4 porce

  • 4 vepřové řízky (z kýty)
  • 60 g měkkého salámu
  • 20 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • mletá sladká paprika
  • 40 - 60 g hladké mouky
  • 1 díl kysané smetany
  • 1 dl mléka
  • sůl
  • vývar

Vepřové řízky rozklepeme hodně do šířky, osolíme, lehce poprášíme paprikou, pokryjeme kolečky salámu, plátky anglické slaniny, čtvrtkami cibule a stočíme v závitky. Upevníme je jehlami nebo párátky.

Druhou cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, shrneme ji stranou, na oleji krátce opečeme závitky po všech stranách a podlijeme je vývarem. Dusíme pod poklicí, až změknou. Závitky vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem, osolíme a za častého zamíchání povaříme. Přidáme závitky a prohřejeme je.

Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

—————

Myslivecké závitky

Myslivecké závitky

Doba přípravy: 70 minut

1 porce 1 992 kJ/475 kcal

4 porce

  • 600 g vepřové kýty
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 plátky dušené šunky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g žampionů
  • 100 ml vývaru
  • 50 ml smetany
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce hotové jíšky
  • snítky bylinky na ozdobu

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 stejně velké plátky. Lehce je po obou stranách naklepeme přes mikrotenovou fólii. Každý řízek potřeme hořčicí a položíme na něj plátek dušené šunky.

Jarní cibulku očistíme a rozkrojíme na 4 stejně velké kousky. Červenou papriku rozkrojíme, očistíme a nakrájíme podélně na nudličky. Položíme ji společně s cibulkou na plátky masa, které svineme do závitku. Sepneme je párátkem nebo převážeme nití.

Závitky lehce obalíme v hladké mouce a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Pak je vyjmeme a uchováme na teple. Žampiony očistíme, nakrájíme je a opečeme ve výpeku. Zalijeme je vývarem, smetanou, osolíme, opepříme, přidáme hotovou jíšku a dobře ji rozmícháme.

Do omáčky vložíme závitky a vše  podusíme doměkka. Hotové závitky podáváme s ochucenou rýží nebo bramborami a vše dozdobíme čersvými bylinkami.

—————

Naháč z Vysočiny

 

4 porce

  • 600 g vepřové kýty (4 plátky)
  • 200 g vepřové plece
  • 1 dl smetany
  • 50 g sádla
  • drcený kmín
  • sůl
  • mletá paprika
  • mletý pepř

Příloha:

  • 500 g brambor
  • 100 g cibule
  • 50 g pohanky
  • sůl
  • sádlo

Naklepané plátky osolíme a opepříme. Plec umeleme a vmícháme sůl, koření i smetanu. Směsí potřeme plátky, svineme, podlijeme a upečeme v nádobě vytřené sádlem. Oloupané brambory uvaříme doměkka. Zvlášť povaříme pohanku a scedíme. Kostičky cibule opečeme na tuku, přidáme brambory, pohanku i sůl a rozmělníme.

—————

Plné bříško

 

4 porce

  • 4 vepřové kotlety
  • 200 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 1 velká cibule
  • 1/2 balíčku mražené zeleniny (směs)
  • 2 vejce
  • 2 dl bílého vína
  • 4 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • 100 g másla

 

Kotlety nařízneme, aby vznikla kapsa. Naklepeme je, okořeníme pepřem a solí. Kapsu plníme nádivkou, zašijeme, potřeme česnekem, vložíme do pekáče s kousky másla a pečeme. Několikrát podléváme bílým vínem.

Nádivka: nakrájenou slaninu opražíme, vhodíme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět a pak přidáme nakrájené žampiony a zeleninu. Podusíme, přidáme sůl a pepř, také vejce a dobře promícháme. Podáváme s bramborem.

—————

Plněné řízky s křenem

 

4 porce

  • 4 vepřové řízky
  • máslo
  • párek
  • sůl
  • křen

 

Nastrouhaný křen utřeme s máslem na hustou kaši. Řízky naklepeme, osolíme a pomažeme asi cm vrstvou kaše, přiložíme párek a zabalíme jako španělského ptáčka. Dáme do varné mísy s máslem, přiklopíme pokličkou, trochu podlijeme vodou a pečeme. Asi za 15 minut odstraníme pokličku a pečeme ze všech stran za občasného podlévání horkou vodou do růžova. Ideální příloha je bramborová kaše, politá šťávou z řízků.

—————

Plněné řízky v alobalu

 

4 porce

Doba přípravy: 40 minut, z toho 28 minut pečení

1 porce = 320 kcal/ 1 260 kJ

 

  • 4 vepřové řízky po 120 g
  • 30 g oleje
  • 50 g šunky
  • 60 g žampionů
  • 1 vejce
  • 20 g másla

 

Vepřové řízky rozklepeme hodně do šířky. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme je na másle, přidáme drobně nakrájenou šunku a opečeme. Zalijeme je vejcem a mícháme, až nádivka trochu zhoustne. Rozdělíme ji na řízky, ty přeložíme v půli, okraje masa zklepneme paličkou a položíme je na plátky alobalu potřené olejem. Alobal zabalíme, konce ohneme nahoru, položíme je na plech a pečeme v horké troubě asi 25 minut. Pak alobaly nahoře nastřihneme a pečeme ještě 3 minuty.

—————

Plněné řízky z bůčku

Plněné řízky z bůčku

4 porce

  • 600 g méně tučného bůčku
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kousek bujonové kostky
  • mletá sladká paprika

Nádivka:

  • 60 g ostřejšího salámu nebo klobásy
  • olej
  • 1 malá cibule
  • 50 g žampionů
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Vepřový bůček vykostíme, nakrájíme na 4 plátky, rozklepeme je hodně do šířky, osolíme a opepříme. Poklademe je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky. Vložíme je do kastrolu vymazaného olejem, poprášíme moukou a mletou paprikou a krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujonovou kostku a dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podléváme malým množstvím vody. Podáváme horké nebo studené.

Příprava nádivky: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampiony, krátce opečeme, zalijeme rozšlehaným vejcem a umícháme v řidší nádivku. Přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky, sýr, osolíme a opepříme.

—————

Plněné vepřové kotlety

Plněné vepřové kotlety

4 porce

  • 4 vyšší vepřové kotlety
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 žampiony
  • 3 lžíce sádla
  • 2 vejce
  • 4 plátky šunky
  • 2 tenké plátky sýra
  • worcester
  • malý kousek bujonové kostky

V kotletách vyřízneme ploché kapsy a kotlety jemně naklepeme a maso částečně odřízneme od kostí. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na lžíci sádla, zalijeme vejci, osolíme a umícháme v hustší nádivku.

Plátky šunky poklademe půlkami plátků sýra, potřeme žampionovou směsí, stočíme v závitky a vložíme do kotlet, které na okrajích sklepneme paličkou a spojíme jehlami.

Kotlety osolíme, opepříme a zvolna opékáme po obou stranách na sádle. Měkké kotlety přeložíme na talíře, do výpeku dáme worcester, bujonovou kostku, několik lžic vody a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Nalijeme ji na kotlety a podáváme s bramborovými hranolky.

—————