Panenka
Marinovaný vepřový hřbet
- 800 g vepřového hřbetu (panenka)
- 8 stroužků česneku
- kmín
- 2 lžíce octa
- olivový olej
- 2 šálky vařených červených fazolí
- sůl
- 1 středně velká cibule
Smícháme najemno nasekaný česnek, kmín, olej, sůl a ocet. Osolíme vepřovou panenku, promneme ji v připravené marinádě a necháme v ní maso uležet nejméně 5 hodin. Pak maso na rozpáleném tuku ze všech stran lehce opečeme a dáme na 15 minut péci do trouby rozpálené na 170°C.
Na oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme vařené červené fazole, osolíme a udržujeme v teple. Plátky masa servírujeme na talíři s kopečkem fazolí.
—————
Vepřová panenka marinovaná ve whisky
4 porce
- 800 g vepřové panenky
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- 10 cl whisky
- 1 lžíce hladké mouky
- olivový olej
Zelenina:
- 1 větší mrkev
- 1 malá cuketa
- půl pórku
- sůl
- bílý pepř
- 20 g másla
Bramborový kopeček:
- 600 g vařených brambor
- 1 lžíce sádla
- 80 g anglické slaniny
- 1 malá cibule
- půl svazku lahůdkové cibule
Okořeněné maso zalijeme olejem a whisky. Na 4 větší obdélníky alobalu položíme 4 obdélníky potravinářské fólie, na ni porce masa a potřeme marinádou. Fólii zabalíme, stočíme do alobalu, dáme přes noc marinovat a pak na plechu pečeme 15 minut v troubě při 160 °C. Panenky vybalíme, šťávu stáhneme na tuk, zaprášíme moukou, vlijeme vodu a povaříme. Slaninu i oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně sekanou cibuli, opečeme slaninu a přidáme brambory. Osolíme, opepříme, orestujeme a vmícháme krájenou lahůdkovou cibulku. Z omyté zeleniny připravíme dlouhé silnější nudle, opečeme na másle, okořeníme a prohřejeme. Brambory zformujeme do kopečku, panenky rozkrojíme na 3 díly, uložíme na zeleninu a stříkneme šťávou. Podáváme horké.
—————
Vepřová panenka po selsku
- 800 g vepřové panenky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 dl smetany
- 1 dl přírodní šťávy
- sůl
- drcený barevný pepř
- kapary
- naložený zelený pepř
- olej
- 3 šalotky
Maso nasolte a posypte drceným pepřem. Panenku opečte zprudka ze všech stran a nechte 20 minut v troubě při teplotě 75 °C dojít dorůžova.
Šalotku nakrájejte na lodičky, orestujte na oleji, přidejte lžíci dijonské hořčice, zalijte šťávou, lehce provařte, přidejte smetanu, kapary a zelený pepř.
Maso prokrojte - mělo by být krásně růžové. Jako přílohu podávejte například podušené fazolky s opečeným rajčetem a tymiánem. Nejste-li právě na dietě, můžete přidat třeba zapečené těstoviny.
—————
Vepřová panenka s kapustou v listovém těstě
4 porce
- 2 menší vepřové panenky
- 400 g kapusty
- 400 g listového těsta
- 80 g anglické slaniny
- 1 větší cibule
- 1 vejce na potření
- olej na smažení
- pepř
- sůl
Kapustu zbavíme košťálu a tvrdých řapíků. Opláchneme ji, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme kapustu, podlijeme ji trochou vody, osolíme, opepříme a 10 - 15 minut podusíme.
Vepřové panenky osolíme a zabalíme do slaniny. Z větší části listového těsta vyválíme 2 pláty. Na každý rozprostřeme polovinu kapusty a položíme panenku. Vše zabalíme.
Balíčky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Dozdobíme je proužky těsta vytvořenými rádélkem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vidličkou je propícháme a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C a necháme péct. Po 15 minutách teplotu snížíme na 170 °C a panenky dopékáme asi 10 minut.
—————
Vepřová panenka s oříšky
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 800 g vepřové panenky
- 500 g strouhanky
- 50 g mletých lískových oříšků
- 250 g listového těsta
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 5 lžic petrželové natě
- pepř
- sůl
- provensálské koření
- olivový olej
Velkou panenku v celku osolíme, posypeme provensálským kořením, pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem a necháme v chladu odležet. Mezitím si připravíme směs z nasucho opražené strouhanky, mletých ořechů, koření, soli, pepře a nasekané petrželové natě.
Listové těsto rozváíme na obdélník, potřeme bílkem, posypeme připravenou sypkou směsí. Panenku opečeme ze všech stran na pánvi potřené tukem.
Takto předpečené maso položíme na sypkou směs a opatrně zabalíme do rozváleného těsta. To potřeme bílkem a v předehřáté troubě pečeme as 20 - 30 minut.
Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a na talíři obložíme čerstvou zeleninou. Pro vylepšení chuti je možné před samotným zabalenín do těsta panenku obložit plátky anglické slaniny.
—————
Vepřová panenka s višňovou omáčkou

4 porce
- 2 vepřové panenky
- 2 snítky bazalky
- stroužek česneku
- 1 lžíce citronové kůry
- 50 g jemně strouhaného sýra Gran Moravia
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
- 300 g čerstvých (mražených) višní
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce cukru
- půl lžičku drceného pepře
- sůl
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
Maso opečeme, osolíme a dáme vychladnout. Potřeme jemně sekanou bazalkou s česnekem a necháme pod fólií hodinu odležet. Posypeme sýrem a pečeme 20 minut v horké troubě (160 °C). Před krájením necháme 10 minut odpočinout.
Víno svaříme s medem i cukrem, přidáme višně bez pecek, sůl, zázvor a pepř. Snížíme teplotu, umixujeme (ne dohladka), uvaříme do zhoustnutí a omáčku doplníme k jemným plátkům masa.
—————
Vepřová panenka v listovém těstě
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 5 066 kJ/ 1 209 kcal
2 porce:
- 1/2 svazku zelené petržele
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce parmazánu
- 1 malá chilli paprička
- 40 g sezamových semínek
- sůl
- mletý pepř
- 400 g vepřové panenky
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g plátkové anglické slaniny
- 300 g listového těsta
Pikantní salsa:
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 1 šalotka
- 40 ml rajčatové šťávy
- 1/2 chilli papričky
- cukr
Do mixéru dáme petrželovou nať, olivový olej, strouhaný parmazán a chilli papričku. Na pánvi opražíme sezamová semínka, přidáme do mixéru a vše důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Vepřové panenky opláchneme a osušíme. Osolíme je, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme je a necháme chvíli vychladnout.
Pak maso potřeme sezamovým pestem a zabalíme do plátků anglické slaniny. Listové těsto vyválíme na dva obdélníky. Na každý položíme připravené maso, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dobře zabalíme.
Zabalené maso položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 15 až 20 minut.
Papriky a šalotku nakrájíme na drobné kostičky, promícháme s rajčatovou šťávou, dochutíme solí, cukrem a nakrájenou chilli papričkou. Tuto pikantní salsu podáváme k masu.
—————
Vepřová panenka zapečená v mletém mase a listovém těstě
- 600 g vepřové panenky
- 500 g mletého hovězího masa
- 150 g špeku
- 2 kusy bílého toastového chleba
- 2 cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžíce nasekané petržele
- 1 celé vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce kysané smetany
- hrstka provensálského koření
- půl lžičky mletého kmínu
- lžička drceného oregana
- sůl
- cayenský pepř
- bazalkové lístky na obalení celé panenky
- mléko k namočení toastového chleba
- olivový olej
- 600 g listového těsta
Z toastů odřízneme kůrku a zbytek namočíme do mléka. Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a osmahneme dosklovata na několika lžících oleje ve velké pánvi. Maso, nadrobno nakrájený špek, namočený chléb, strouhanku, vejce, veškeré koření kromě bazalky, sůl i pepř smícháme a propracujeme na řidší hmotu - ředíme vodou.
Hmotu přidáme do pánve a mírně opékáme, až dusíme. Přitom neustále mícháme. Hmotu necháme mírně vychladnout a potom ji rozmixujeme v mixéru. Přidáme hořčici a kysanou smetanu. Panenku velmi prudce opečeme ze všech stran, osolíme a opepříme, pak obalíme do bazalkových listů.
Na pomoučněném vále vyválíme skoro 1 cm tlustou placku z listového těsta. Na ni položíme polovinu hmoty z mletého masa a vše zavineme do listového těsta. Celé to bude nakonec vypadat trochu jako štrůdl. Vložíme do vymazaného pekáče a pokrm pečeme ze všech stran poměrně prudce tak dlouho, až bude těsto dozlatova. Před pečením těsto potřeme žloutkem, aby se hezky lesklo.
—————