Guláše

Drážďanský hovězí guláš

Doba přípravy:1 3/4 hodiny

1 porce asi 2 510 kJ/ 600 kcal

4 porce

  • 2 velké cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 750 g hovězí kližky
  • mletý černý pepř
  • kmín
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 karotky
  • 2 brambory
  • 1/4 menšího celeru
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • svazek celerové nati na ozdobení

Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a orestujeme  na rozpáleném tuku dorůžova. Mezitím opláchneme a osušíme maso, které rozkrájíme na kostky asi 2,5 cm velké. Kousky masa přidáme k cibulce a za stálého míchání je zarestujeme. Potom přidáme pepř, kmín a papriku, promícháme a opět orestujeme. Nakonec k základu vmícháme rajský protlak. Maso podlijeme asi 300 ml vody, promícháme a potom dusíme na mírném ohni, až je téměř měkké.

Mrkev a brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Celer oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Guláš vyrestujeme na tuk, opatrně jej zaprášíme hladkou moukou a dobře promícháme, aby se neutvořily hrudky. Znovu jej zalijeme asi 250 ml vody, přidáme brambory a kořenovou zeleninu a vše povaříme, až jsou zelenina i maso měkké.

Česnek utřeme se solí a přidáme jej do hotového guláše. Guláš lze případně ještě dochutit solí a mletým pepřem. Drážďanský guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo se šťouchanými bramborami. Na talíři zdobíme celerovou natí či jinými zelenými bylinkami.

—————

Guláš a la Stroganoff de luxe

 

 

  • 0,5 kg pravé svíčkové
  • 2 červené cibule
  • 2 dcl zakysané smetany
  • 20 dkg čerstvých pravých hřibů
  • 3 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 dcl oleje
  • 1 lžíce sladkého kečupu

 

Svíčkovou nakrájíme na úzké nudličky a zprudka osmahneme na oleji. Po 1 - 2 minutách přidáme nakrájené houby a cibuli. Vše smažíme asi 5 minut, pak odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme omáčku - důkladně promícháme smetanu s kečupem, hořčicí a worcesterem. Musí být umíchána do pěny, pak ji spojíme s masem, houbami a cibulí. Opět vše důkladně promícháme a dusíme asi 20 minut. Můžeme dochutit trochou citronové šťávy.

—————

Guláš po staročesku (na pivě)

Guláš po staročesku (na pivě)
  • 1/2 kg předního hovězího masa (výborná je kližka)
  • kousek slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce rajčatového  protlaku
  • česnek
  • sůl
  • majoránka
  • 1 dl světlého piva
  • 1 krajíček chleba

 

Přední hovězí maso naklepeme a rozkrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na sádle a na kostičkách slaniny, přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme, až se šťáva vydusí. Posypeme mletou paprikou, necháme ji zpěnit, zalijeme částí piva a trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, kmín, rozetřený česnek a dusíme na malém plameni, až maso téměř změkne. Guláš zalijeme zbylým pivem, okořeníme majoránkou a krátce povaříme.

—————

Gulášek z jednoho hrnce

 

4 porce

  • 400 g hovězí kližky
  • lžíce sádla
  • 2 - 3 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g uzeného vepřového boku nebo uzené slaniny
  • mletý pepř
  • majoránka

Na nočky:

  • 2 - 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sádla nebo oleje
  • sůl
  • trochu vody

Na rozehřátém sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, opečeme je, přidáme papriku a rajčatový protlak. Orestujeme, zasypeme hladkou moukou, znovu orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem. Za občasného promíchání dusíme, až je maso měkké. Guláš musí mít řídkou konzistenci, protože do něj nakonec ještě zavaříme lžičkou nočky. Hotový guláš ozdobíme proužky dokřupava ozdobeného uzeného boku nebo slaniny.

Příprava nočků: všechny suroviny smícháme a lžičkou je zavaříme přímo do guláše.

—————

Houbový guláš s hovězím masem

 

 

  • 300 g čerstvých hub
  • 500 g hovězího masa (kližka)
  • 3 cibule
  • 5 - 6 kuliček černého pepře
  • 3 dcl černého piva
  • nastrouhaná větší patka černého chleba
  • kmín
  • bobkový list
  • olej nebo sádlo
  • sůl

 

Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a přidáme maso, restujeme 5 minut a vložíme houby. Po dalších asi 5 minutách zalijeme guláš pivem a pak posypeme strouhaným chlebem. Dolijeme asi 2 litry teplé vody a vaříme dalších asi 30 minut.

—————

Hovězí guláš na houbách

 

 

  • 500 g hovězího předního masa (nejlépe kližky)
  • 2 cibule
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • sůl, mletý pepř
  • kmín
  • 1 lžička octa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 talířek hub
  • česnek
  • 2 lžíce hrášku
  • kousek červené papriky

 

Hovězí maso naklepeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibule drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnění vmícháme maso a za stálého míchání je opékáme do vydušení vlastní šťávy.

Maso osolíme, přidáme koření, ocet, rajčatový protlak, trochu vody a dusíme pod poklicí za častého zamíchání, až maso téměř změkne. Zahustíme je moukou rozmíchanou v několika lžících vody a dusíme dále. Po chvilce přidáme houby nakrájené na plátky, rozetřený česnek a dusíme, až maso i houby zcela změknou.

Při podávání posypeme porce na talířích hráškem a nakrájenou paprikou.

—————

Hovězí guláš s cuketou

 

4 porce

  • 600 g hovězí kližky
  • 300 g očištěných cuket nakrájených na kolečka
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 g očištěných čerstvých hub nakrájených nadrobno
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • sůl

 

V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a orestujeme na něm kostičky cibule do zlatohněda. Přidáme kostky masa a osmahneme ho. Vmícháme protlak a papriku. Podlijeme vodou, osolíme a pod pokličkou dusíme. Dle potřeby přiléváme tekutinu.

Když je maso téměř měkké, přidáme k němu houby a vše dovaříme doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody a ještě asi 5 minut povaříme.

Cukety krátce opečeme na oleji a vmícháme do guláše.

—————

Hovězí guláš s olivami

 

4 porce

  • 600 g hovězího zadního masa
  • 4 cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g oleje
  • 80 g zelených oliv

 

V kastrolu na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kostky masa, které orestujeme, sůl, pepř, rajský protlak, nové koření a bobkový list. Podlijeme vodou a pod pokličkou necháme dusit. Dle potřeby přiléváme vodu.

Když je maso téměř měkké, vmícháme k němu tenké nudličky mrkve s celerem. Z oleje a mouky připravíme zlatou jíšku.

Když jsou maso i zelenina měkké, zahustíme guláš jíškou a ještě asi 15 minut povaříme. Nakonec vmícháme olivy.

—————

Klasický hovězí guláš

 

 

  • 0,5 kg hovězího masa
  • 10 dkg sádla
  • 5 větších cibulí
  • sladká paprika
  • mletý pepř
  • kmín
  • 5 stroužků třeného česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce mouky
  • 1 l vody
  • sůl

 

Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a přidáme větší kostky masa. Mícháme a přidáváme papriku, sůl, pepř i kmín, podlijeme částí vody a pod pokličkou dusíme. Až maso změkne, zaprášíme guláš moukou, krátce zasmažíme a zalijeme zbytkem vody. Přidáme třený česnek s majoránkou, dusíme, občas mícháme. Měkké maso vyjmeme a omáčku na něj propasírujeme přes síto. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

—————

Kotlíkový guláš na 2 způsoby

 

 

  • 2 lžíce sádla
  • 1 nasekaná cibule
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 kg hovězího  masa (nejlépe kližka), nakrájená na kostky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 l vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • 2 velké brambory nakrájené na kostky
  • přibližně stejné množství kořenové zeleniny
  • 4 rajčata
  • 2 zelené  papriky
  • 1/2 lžičky majoránky
  • bobkový list

 

Na sádle osmažíme cibulku dozlatova, přidáme česnek a lehce osmahneme, sundáme z ohně a vmícháme sladkou papriku, pak vložíme znovu na oheň. Přidáme maso, kmín, bobkový list a vaříme. Podléváme vývarem z kostí. K téměř měkkému masu přidáme kořenovou zeleninu, brambory, sůl a pepř a vaříme dál. Ke konci vaření přidáme rozkrájená rajčata a papriku, dochutíme majoránkou a vaříme ještě 20 minut. Podáváme s tmavým pečivem nebo s chlebem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 5 porcí 

  • 500 g brambor
  • 750 g hovězího zadního masa
  • 1 dl sádla
  • 400 g cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g česneku
  • 30 g mleté červené papriky
  • 20 g mrkve
  • 30 g vepřového párku
  • 20 g malých cibulek
  • majoránka
  • kmín
  • pepř
  • sůl

 

V pánvi na sádle osmažte cibuli, přidejte maso nakrájené na kostičky a za stálého míchání orestujte z obou stran. Podlijte vodou, zahustěte moukou, ochuťte paprikou, majoránkou, kmínem, pepřem a solí. Mezitím uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a rozkrájejte na větší kousky. Vložte brambory do kotlíku a přelijte gulášem. Podlejte vodou a nechte vařit asi hodinu. Potom na pánvi orestujte kolečka mrkve, malé cibulky a kolečka párku. Vše přidejte ke guláši a podávejte s pečivem.

—————