Kuřecí játra

Drůbeží játra dušená v zelenině zapečená se sýrem

Drůbeží játra dušená v zelenině zapečená se sýrem

Doba přípravy: asi 40 minut

1 porce asi 2 126 kJ/ 507 kcal

4 porce

  • 400 g drůbežích jater
  • 200 g strouhaného sýra
  • 1 větší cibule
  • 4 větší barevné papriky
  • 4 větší rajčata
  • 2 vejce
  • sůl
  • 80 g tuku
  • olej
  • bylinky na ozdobení

Játra očistíme, omyjeme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na kousky. Rychle upravovaná játra nesmějí zůstat po úpravě stát, musí se rychle podávat. Dlouhou úpravou nebo stáním tvrdnou. Ze stejného důvodu je také solíme a kořeníme až nakonec.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém tuku. Přidáme nakrájená játra a krátce je orestujeme. Potom je podlijeme trochou vody a přiklopené poklicí ještě chvíli dusíme.

Papriky očistíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Slupku rajčat nařízneme a rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě. Oloupeme je a nakrájíme na dílky. Všechnu zeleninu pak přidáme k játrům a udusíme doměkka.

Vejce rozšleháme vidličkou, přilijeme k játrům a zelenině a mícháme do zhoustnutí. Misku dobře vytřeme olejem a vložíme do ní játrovou směs. Posypeme ji strouhaným sýrem, osolíme a asi 5 minut ve vyhřáté troubě nebo na grilu zapečeme. Zdobíme bylinkami.

 

—————

Drůbeží játra na cibulce

 

 

  • 500 g drůbežích jater
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • kmín
  • lžička hladké mouky
  • vývar nebo voda na zředění

 

Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme očištěná překrájená játra, která okořeníme pepřem a kmínem a orestujeme. Když jsou játra měkká, zaprášíme je moukou, znovu orestujeme, zastříkneme vývarem nebo vodou, povaříme a osolíme. Výborně chutnají s rýží nebo s chlebem či pečivem.

—————

Drůbeží játra se žampiony a mandlemi - DIETNÍ

4 porce

Příprava maximálně 25 minut

1 porce = 335 kcal/ 1407 kJ

  • 600 g drůbežích jater
  • 30 g oleje
  • 1 cibule
  • 30 g kečupu
  • 10 g hladké mouky
  • 150 g žampionů
  • 10 g másla
  • citrónová šťáva
  • 50 g mandlí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Drůbeží játra odblaníme a nakrájíme na stejně velké kousky. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme játra a za stálého míchání je opečeme po všech stranách. Lehce je poprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody, přidáme kečup a dusíme 5 až 7 minut.

Mezitím žampiony nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a podusíme na másle (asi 4 minuty). Přidáme je k játrům společně s kečupem, osolíme, opepříme a dusíme ještě minutu. Mandle vsypeme do vařící vody, podusíme 40 vteřin, scedíme, oloupeme a při podávání jimi posypeme porce jater.

—————

Játra na marmeládě - výborné

 

2 porce 

  • 400 g kuřecích jater
  • 1 cibule
  • 1 lžíce libovolné marmelády
  • špetka chilli
  • 3 lžíce pálivého kečupu
  • sůl
  • pepř
  • sojová omáčka

 

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova. Na ni vložíme na plátky nakrájená kuřecí játra. Orestujeme a přidáme marmeládu a další ingredience. Hotové jídlo má ostřejší pikantní chuť. Podáváme s chlebem, hranolky či s bramboráčky.

—————

Játra v kečupové směsi

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 300 g kuřecích nebo vepřových jater
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 5 lžic kečupu
  • 50 g šunky

Očištěná játra nakrájíme na kousky a opečeme je na oleji. Hotová játra osolíme a opepříme a přendáme je do zahřáté nádoby, aby zůstala teplá.

Do pánvičky přidáme trochu rostlinného oleje nebo másla, necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, šunku nakrájenou na nudličky a kečup.

Je-li potřeba, přidáme trošku vařící vody a směs necháme přejít varem. Játra na talíři přelijeme kečupovou směsí a podáváme s rýží. Ozdobíme nadrobno nakrájeným pórkem.

 

—————

Kuřecí játra na citronu

 

2 porce

  • 500 g kuřecích jater
  • 3 citrony
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

 

Na olivovém oleji osmažíme omytá a osušená játra dozlatova. Asi v půlce smažení přilijeme do pánve šťávu ze dvou citronů a nasekanou petržel. Hotová játra osolíme, opepříme a upravíme na talíře, posypeme čerstvou nasekanou petrželí a podáváme s osminkami citronu.

—————

Nádivka z kuřecích jater

  • 25 dkg kuřecích jater
  • 3 vejce (bílky oddělíme na sníh)
  • 1 cibule
  • 1 kousek česneku
  • 5 rohlíků + 1/8 l mléka
  • zelená petrželka
  • pepř
  • sůl
  • strouhanka na vysypání pekáče
  • trochu tuku

Vše promícháme, okořeníme, přidáme ušlehaný sníh. Pečeme při 160 °C asi 20 minut. Podáváme se salátem.

—————

Smažená drůbeží játra po mexicku

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 1 545 kJ/ 370 kcal

4 porce

  • 600 g drůbežích jater
  • 2 vejce
  • 1 lžíce smetany
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • olej na smažení
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • rajčata, hlávkový salát a cibule na ozdobu

Drůbeží játra vložíme do cedníku, propláchneme je studenou tekoucí vodou a necháme je okapat. Pak je důkladně osušíme savým papírem. Játra překrojíme na poloviny a vyřízneme vnitřní blanky. Játra předem nesolíme, protože pak při úpravě tvrdnou.

Vejce rozklepneme do mísy, vidličkou rozšleháme se lžící smetany a lžící mouky na hladké těstíčko. Ochutíme je mletou červenou paprikou, špetkou bílého mletého pepře a solí. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a zamícháme do vaječného těstíčka.

Na pánvi rozehřejeme olej. Jednotlivé kousky jater obalíme v těstíčku a rychle po obou stranách osmažíme. Osmažená játra položíme na savý papír, abychom odstranili přebytečný tuk.

Hotová játra podáváme s vařenými brambory nebo bramborami americkými. Nakonec je ozdobíme čerstvými rajčaty, hlávkovým salátem a posypeme kolečky cibule. Vhodným doplňkem je třeba i pikantní dresink.

—————