Dušené hovězí
Ďábelský kotlík

- 500 g hovězího masa
- 3 velké cibule
- sůl
- pepř
- mletá paprika (sladká i pálivá)
- 200 g točeného salámu
- 150 g papriky
- 2 rajčata
- sojová omáčka
- worcesterová omáčka
- 3 vejce
- sádlo
—————
Dušené maso se zeleninou
- 600 g syrového masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
- 600 g brambor
- 200 g mrkve
- 200 g cibule
- 6 šálků masového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- česnek
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- sekaná petrželka
- lze přidat i šálek piva Guiness nebo červeného vína, případně oboje
Maso pokrájíme na různě veliké kusy, někdo může upřednosnit pravidelné kostky. Oloupané brambory (malé ponecháme celé, mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájené maso (asi 5 minut), přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme.
Poté přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Zatím v druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a dozlatova opékáme (asi 20 minut). V průběhu přidáme pepř. Nakonec vsypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (asi dalších 40 minut). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však tento pokrm až druhý den, když se dobře proleží.
—————
Hovězí kostky s mrkví
Doba přípravy: asi 60 - 70 minut
1 porce 2 080 kJ/ 485 kcal
4 porce
- 600 g hovězího masa bez kostí
- 400 g mrkve
- 3 lžíce oleje
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce sekané petrželky
- červený pepř a mladé listy celeru na ozdobu
Hovězí maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na stejně velké kostky. Slaninu rozkrájíme nadrobno a necháme ji v kastrolu rozškvařit. Přidáme olej a jemně nakrájenou oloupanou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vsypeme nakrájené hovězí kostky, osolíme, opepříme a za stálého míchání maso osmahneme. Potom je zaprášíme hladkou moukou, opět zamícháme, nakonec podlijeme vývarem nebo vlažnou vodou a necháme na mírném ohni dusit doměkka.
Mezitím očistíme mrkev a nakrájíme ji na stejně velká kolečka. K poloměkkému masu přidáme rozkrájenou mrkev a lžičku cukru. Vaříme mírným varem doměkka. Do hotového pokrmu zamícháme sekanou petrželku a dochutíme solí, pepřem a podle chuti i cukrem.
Hovězí s mrkví rozdělíme na připravené talíře a podáváme je s bramborovými noky nebo s vařenými bramborami a ozdobíme kuličkami červeného pepře, listy mladého celeru či jinými sekanými bylinkami. Hovězí můžeme podávat i s tmavým chlebem.
—————
Hovězí nudličky na červeném víně
4 porce
- 800 g hovězí kýty
- 100 g uzené slaniny
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- sůl a pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml červeného vína
- 5 - 6 stroužků česneku
- 700 ml zeleninového nebo masového vývaru z kostky
- zelená petrželka
- špetka sušeného tymiánu
- 200 g žampionů
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřátém oleji. Opečené kostičky slaniny vyndáme z pánve a ve vypečeném tuku osmahneme cibuli. Přidáme maso a za občasného promíchání ze všech stran opečeme. Maso s cibulí osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, poprášíme moukou a znovu opečeme. Potom zalijeme vínem a vývarem, přidáme špetku sušeného tymiánu, přikryjeme poklicí a za občasného promíchání pozvolna udusíme doměkka.
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Těsně před dokončením přidáme k masu žampiony, společně dodusíme a nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s dušenou rýží, vařenými bramborami, těstovinami apod.
—————
Hovězí plátek s rajskou omáčkou
4 porce
- 600 g předního hovězího masa
- 4 lžíce oleje
- sůl
- 1 velká oloupaná cibule
- 100 g rajského protlaku
- 4 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 40 g hladké mouky
- krupicový cukr dle chuti
- špetka mleté skořice
Maso opečeme na 2 lžících rozpáleného oleje ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Poté je vyjmeme a udržujeme v teple. Kostičky cibule zesklovatíme na oleji, přidáme protlak s pepřem, novým kořením i bobkové listy a vše ještě společně restujeme. Přilijeme 500 ml vývaru z masa a asi 150 ml vody, v níž jsme rozmíchali mouku. Za stálého míchání prováříme asi 20 minut.
Omáčku přecedíme a ochutíme solí, cukrem a skořicí.
—————
Hovězí plátky na houbách
4 porce
- 40 dkg předního hovězího masa
- 1 větší cibule
- 6 dkg oleje
- 4 dkg hladké mouky
- 1 dkg sušených nebo 10 dkg čerstvých hub
- sůl
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, nepatrně zalijeme vodou a odstavíme. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prosolíme a na prudkém ohni rychle opečeme po obou stranách. Pak položíme na cibulový základ, přidáme sušené houby a dusíme do poloměkka (čerstvé houby nakrájíme a osmahneme na másle a přidáme až k hotovému jídlu).
Když jsou plátky poloměkké a omáčka vysmahlá, zaprášíme ji moukou a zalijeme vodou nebo vývarem z kostí a dodusíme pod pokličkou v troubě. Nejlepší přílohou je rýže smíchaná se sterilovanou mrkví a hráškem, kterou prohřejeme v rozpuštěném másle.
—————
Hovězí tokáň na majoránce

Doba přípravy: 90 minut
1 porce asi 1 957 kJ/ 467 kcal
4 porce
- 600 g hovězího masa
- 50 g slaniny
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule jarní
- 200 ml bílého vína
- 200 ml kysané smetany
- majoránka
- pepř
- 1 stroužek česneku
- sůl
Hovězí maso omyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme případných blan a nakrájíme na plátky, které ještě překrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Mladou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.
Do kastrolu dáme zahřát sádlo nebo olej, rozehřejeme ho na potřebnou teplotu a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, kterou na něm dobře rozškvaříme. Cibuli na horké slanině osmažíme dozlatova. Potom přidáme kousky masa, podle chuti je osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran. Potom maso podlijeme vínem, které jsme trochu zředili vodou, a okořeníme majoránkou.
Maso přiklopíme pokličkou a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Když je maso poloměkké, přidáme prolisovaný česnek a vše podusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou.
Dostatečně měkké maso zalijeme smetanou, promícháme a necháme prohřát. Jako přílohu servírujeme dušenou rýži nebo nové brambory. Vybereme takové, které mají stejnou velikost, uvaříme je vcelku a již měkké na závěr opečeme nebo ogrilujeme v troubě, aby získaly jemnou kůrčičku. Můžeme je potírat marinádou z oleje a nejrůznějších bylinek. Na talíři je sypeme petrželkou.
—————
Hovězí v kávové omáčce
4 porce
- 800 g hovězího plecka nebo ramínka nakrájeného na kostičky
- 250 ml bílého vína
- 100 ml silné černé kávy
- 70 g másla
- 2 menší oloupané cibule
- 3 stroužky oloupaného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 3 lžíce hladké mouky
- drcený černý pepř
- sůl
V hrnci na 40 g másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli s česnekem do zlatohněda. Přidáme maso, které opečeme. Zalijeme vodou, osolíme, posypeme oreganem, pepřem a zvolna dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme. Základ zahustíme jíškou připravenou z mouky a zbytku másla. Pečlivě ji rozšleháme. Přilijeme víno i kávu a za občasného promíchání prováříme asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Maso vrátíme do omáčky a vše společně krátce povaříme.
—————
Kořeněná kapucínská omáčka se žampiony
- 600 - 750 g hovězího masa (předního či zadního, může být i kližka)
- tuk (i sádlo) na osmažení cibule a masa a na podušení žampionů
- 2 - 3 větší cibule
- 2 - 3 lžičky sladké mleté papriky
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku nebo 1/2 lžíce kečupu
- 1,5 špetky mletého pepře
- 1 špetka mletého kmínu
- 1 - 2 lžičky soli
- 2 až 4 stroužky česneku
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 350 g žampionů nebo čerstvých lesních hub
- zhruba 6 - 7 dcl vody či vývaru (i z masoxu)
- 3/4 kostky masoxu (pokud není vývar z masoxu)
Maso nakrájíme na větší kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova, krátce na ní zpěníme papriku, vložíme maso a za stálého míchání ho opečeme. Zasypeme moukou a také tu krátce opražíme. Přilijeme trochu vývaru, přidáme sůl, pepř, kmín, rajčatový protlak, třený česnek, masox a promíchávání a postupného podlévání dodáme potřebné množství tekutiny. V papiňáku dusíme zhruba 40 minut.
Do hotové omáčky přidáme podušené žampiony na trošce tuku, které mírně posolíme, a přidáme mletý kmín, dusíme 8 - 10 minut. Omáčku podle potřeby dochutíme a ještě krátce prohřejeme. Měla by být hustší a mírně kořeněná.
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny, krupicové noky. Saláty podle chuti.
—————
Masové ragú s houbami
1 porce 1 590 kJ
1 porce
- 50 g hovězího masa
- 40 g libového vepřového masa
- 5 g oleje
- 30 g cibule
- 100 g čerstvých hub
- 35 g pálivých papriček
- 35 g rýže
- sůl
- římský drcený kmín
- mletý pepř
Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky, houby očistíme a pokrájíme na kousky. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, okořeníme a necháme dusit. Během dušení doplníme houbami, pálivou papričkou a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s rýží.
—————