O ovoci

Ananas

Ananas
  Ananas je dobrým zdrojem vitaminu C, ale jinak obsahuje jen malé množství minerálů a vitaminů. Výrazná je také nízká energetická hodnota tohoto ovoce. Ve 100 g má jen 196 kJ. Ananas obsahuje téměř 90 % vody. Zbytek tvoří hlavně vitamíny, minerály, kyseliny podporující trávení a rozpustná...

—————

Borůvky

Borůvky se odedávna používají jako léčebný prostředek. Proti průjmu, jako podpůrný prostředek při cukrovce nebo ke kloktání při zánětech v dutině ústní. Pomáhají také při zánětech močového měchýře. Působí močopudně, antibakteriálně a dokonce obsahují látku, která zabraňuje bakteriím zůstávat na...

—————

Broskve

  Toto ovoce má vynikající chuť a je plné šťávy, vitamínu a biolátek důležitých pro naše tělo. Broskve působí také proti neklidu a dokážou zlepšit náladu.

—————

Citróny

Citróny
  Je bohatým zdrojem vitamínu C, ale pomáhá i jinak. Jeho šťáva zastavuje krvácení, bělí kůži, snižuje tlak, stimuluje růst vlasů, brání trombóze a pomáhá hubnout. Používá se také při grilování, maso pokapané citronem je totiž lépe stravitelné a rychleji se z něj uvolňují výživné látky....

—————

Fíky

Fíky
  Pěstují se již přes 5 000 let. Zaženou hlad, vyživují nervy i mozek vitální silou, léčí zácpu a pomáhají při hubnutí. Šťáva z nezralých fíků odstraňuje bradavice i bolesti zubů.

—————

Granátové jablko

Exoticky vyhlížející jablíčko původně pochází z Persie a patří mezi vůbec nejstarší druh ovoce na světě. Granátová jablka na první pohled vůbec nevypadají lákavě. Mají kožovitou slupku a nenápadnou zelenohnědožlutou barvu. Když je rozkrojíte, spatříte drobná jadérka obalená v rosolovité hmotě. Jsou...

—————

Hrušky

Hrušky
  Oblíbené ovoce má řadu vitamínů i minerálních látek. Významný je obsah draslíku a vitaminu B, hlavně pod slupkou. Pomáhají na zažívání, při horečce a posilují srdce.

—————

Kiwi

Kiwi
  Není tomu tak dávno, co jsme neměli o existenci tohoto ovoce připomínajícího chlupatou bramboru ani potuchy. Dnes už se běžně koupí. Pochází z Číny, ale do současné podoby plod vyšlechtili na Novém Zélandu. Tady dostal i název podle místního nelétavého ptáka kivi, symbolu ostrova. Dnes se...

—————

Mandarinky

Mandarinky
  Mandarinka obecná i klementinka obsahují hodně vitaminu C a pektinu. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a chrání před rakovinou.

—————

Nektarinky

Nektarinky
Nektarinka nebili broskvoň hladká je, jak již sám název napovídá, poddruhem broskvoně. Jedinou výraznou změnou je naprosto hladká slupka. Nektarinky by se měly skladovat při teplotě kolem nuly a pozor - po třech týdnech ztrácejí aroma. V lednici lze čerstvé nektarinky skladovat zhruba týden....

—————