Těstoviny
Bábovka z těstovin
- 350 g těstovin
- 450 g mraženého listového špenátu
- 100 g eidamu
- 5 vajec
- 50 g oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- tuk a strouhanka na formu
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme špenát, osolíme a opepříme, cibuli povaříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Těstoviny uvaříme na skus a smícháme se špenátem, přidáme nastrouhaný sýr a vejce. Naplníme připravenou formu a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.
—————
Čtvrthodinové těstoviny
- 500 g těstovin (např. vřetena)
- 200 g nivy
- 5 vajec
- 3 nožičky pikantní klobásy
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím na oleji osmažíme cibuli pokrájenou na kostičky, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, rozklepneme a umícháme vejce. Do tohoto základu nasypeme scezené těstoviny, přidáme kostičky nivy a promícháme. Hned podáváme. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina v libovolné úpravě.
—————
Domácí linguine s omáčkou z tuňáka a ančoviček
Doba přípravy: 10 minut
Vaření: 10 minut
3 - 4 porce
- 1 dávka těsta (domácí těstoviny - základní recept)
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g konzervovaného tuňáka v oleji
- 8 nahrubo nasekaných filátek ančoviček
- 130 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 60 g strouhaného parmazánu
- hrst sekané petrželky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na pomoučeném vále vyválejte těsto a nakrájejte je na dlouhé. asi 3 mm široké nudle - linguine (nebo na strojku). Nechte stranou.
Na středním plameni rozehřejte olej ve velké pánvi. Vmíchejte tuňáka, ančovičky, víno a protlak a za stálého míchání uveďte do varu. Stáhněte plamen opět na střední výkon a nechte asi 4 minuty povařit.
Mezitím vařte nudle ve velkém množství osolené vody, asi 4 minuty. Sceďte a vsypte do pánve s omáčkou, vmíchejte sýr, petrželku, osolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
—————
Fusilli s vepřovým masem a hráškem
4 porce
- 400 g vepřové pečeně
- 350 g fusilli
- 200 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
- 150 ml masového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé řeřichy na posypání
- mletý bílý pepř
- sůl
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Přecedíme je. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme.
Do kastrolu nalijeme vývar, který přivedeme k varu. Pak přidáme smetanu a vaříme, dokud nezhoustne. Do omáčky vložíme scezený hrášek (pokud použijeme mražený, propláchneme ho a necháme okapat), těstoviny a opečené maso. Vše promícháme, prohřejeme, osolíme a opepříme. Posypeme řeřichou
—————
Italské těstoviny
4 porce
Doba přípravy: 15 minut
- 150 g šunky
- 1 pórek
- 1 kysaná smetana
- tvrdý sýr
- pravé italské těstoviny (spaghetti, fussili)
- olivový olej
- majoránka
Šunku nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme v pánvi na oleji, pak přidáme na kolečka nakrájený pórek, podlijeme vodou (1 dcl) a 5 minut podusíme.
Nakonec přidáme kysanou smetanu a vaříme 2 minuty. Na těstoviny, které po uvaření promícháme s troškou oleje, nalijeme omáčku a posypeme jemně strouhaným sýrem.
—————
Kolínka s italskou omáčkou - levné
4 porce
- 400 g kolínek
- 150 g párku
- 100 g sýra
- 1 rajčatový protlak
- špetka cukru
- lžička vegety
- pepř
- paprika
- 3 lžíce oleje
- pažitka
- oregano
Párek nakrájíme na kousíčky a opečeme na oleji. Přidáme všechny pochutiny, podlijeme a necháme dusit asi 5 minut. Kolínka uvaříme, scedíme, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.
—————
Krůtí křídla s broskvemi a těstovinami
4 porce
- 750 g krůtích křídel
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 40 g másla
- několik půlek okapaných kompotovaných broskví
- 1 balíček dlouhých plochých nudlí
- 1 bobkový list
- 1 lžička sušeného kopru
- sůl
- pažitka
Mrkev oloupeme a omyjeme. Cibuli oloupeme a překrojíme na poloviny. Krůtí křídla omyjeme a dáme do kastrolu spolu s celou mrkví, cibulí a bobkovým listem. Zalijeme vodou, osolíme a pod pokličkou asi 1 hodinu vaříme mírným varem. Pak křídla slijeme, necháme vychladnout, vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky. Nudle uvaříme obvyklým způsobem v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu, scedíme, prolijeme vřelou vodou a necháme okapat.
Kompotované broskve necháme dobře okapat a nakrájíme na plátky. Ve velké teflonové pánvi rozpustíme máslo a přidáme plátky broskví s nudlemi a nasekaným masem. Vše opatrně promícháme, společně prohřejeme, posypeme sušeným koprem a omytou a nasekanou petrželkou.
—————
Květákové těstoviny s uzeninou

Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 2 583 kJ/ 616 kcal
4 porce
- 400 g těstovin
- 1 menší květák
- 70 g nivy
- 100 g uzeného masa
- 1 cibule
- pažitka
- 2 lžíce kečupu
- sůl
- pepř
- olej
Květák rozebereme na menší růžičky a důkladně opereme pod tekoucí vodou. Krátce je povaříme v osolené vodě a scedíme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Nivu nastrouháme na hrubém struhadle. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
Těstoviny vložíme do velkého množství vroucí osolené vody s trochou oleje a podle návodu je uvaříme. Pak slijeme vodu, necháme je okapat a přidáme ještě několik kapek olivového oleje, aby se těstoviny neslepily.
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Pak přidáme nakrájené uzené maso a opět krátce osmahneme. Podle chuti osolíme a okořením pepřem. Nakonec přidáme vařený květák a vše zalijeme kečupem. Suroviny opatrně promícháme, aby se růžičky květáku nerozmačkaly. Místo květáku můžeme použít i brokolici.
Na závěr přidáme vařené těstoviny a znovu opatrně promícháme. Podáváme posypané nastrouhanou nivou a nadrobno usekanou čerstvou pažitkou. Místo nivy můžeme použít jakýkoliv tvrdý sýr, který dá jídlu originální chuť.
—————
Pasta verde
- 1/2 kg vrtulek
- sklenka hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 80 ml olivového oleje
- hrubá mořská sůl
- drcený černý pepř
- 1 velká na půlkolečka nakrájená cibule
- 2 na půlkolečka nakrájené cukety
- 250 g mladého hrášku nebo zelených fazolek
- 150 g nahrubo nakrájených špenátových nebo jitrocelových lístků
- 1 svazek jemně pokrájené jarní cibulky
- hrst lístků bazalky nakrájené na velmi tenké proužky
Ve středně velké misce prošlehejte hořčici i s octem a pomalu přikapávejte polovinu oleje, až vznikne stejnorodá směs. Osolte a opepřete. Nechte stranou. Ve velkém hrnci v osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Sceďte, vraťte do hrnce a nechte stranou.
V kastrolu rozehřejte zbylý olej a osmahněte na něm cibuli. Za stálého míchání asi 4 minuty smažte. Přidejte cuketu, smažte rovněž 4 minuty. Přidejte hrášek a špenát a osmahněte, jen co špenát zavadne, asi 2 minuty.
Stáhněte z ohně a vmíchejte cibulku a bazalku. Promíchejte s těstovinami a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
—————
Penne a špenátové pesto
- 500 g těstovin penne
- 50 g lískových oříšků
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- limetka
- sůl
- pepř
- 250 g parmazánu
Oříšky rozsekáme najemno nožem a nasucho opražíme na pánvi. Pak je společně s česnekem, listy čerstvého špenátu, olivovým olejem a šťávou z limetky pomeleme v mixéru. Směs osolíme, opepříme a v hrnci smícháme s vařenými těstovinami. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
—————