Mandlové

Mandlové kroužky

  • 40 dkg hladké mouky
  • 30 dkg másla
  • 4 dkg kvasnic
  • 10 dkg rozstrouhaných mandlí
  • citronová kůra
  • cukr
  • 2 žloutky
  • trošku soli

Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme. My preferujeme mletí více nahrubo. 

Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a kvasnice a necháme vykynout (cca 10 minut).

Máslo rozsekáme do většího množství mouky se špetkou soli. Do menšího množství mouky dáme vykynuté kvasnice, citronovou kúru, 10 dkg oloupaných mandlí, 2 žloutky a nakonec důkladně proděláme.

Vyválíme placku 0,5 cm silnou a vykrajujeme kroužky. Na plechu necháme znovu chvíli kynout. Po upečení ještě teplé - po pár minutách od vyjmutí z trouby - obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

—————

Mandlové věnečky

Doba přípravy: 90 minut

25 ks

Na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g jemně mletých oloupaných mandlí
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g másla + 1 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g čokolády na vaření

K dohotovení:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 100 g oloupaných celých mandlí
  • 50 g bílé čokoládové polevy

Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Pak odstavíme z vařiče a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a náplň mírně nevychladne. Pak dáme do chladničky ztuhnout.

Mouku s moučkovým cukrem prosijeme, přidáme mleté mandle, vanilkový cukr, máslo, vejce, citronovou kůru a všechno důkladně zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které uložíme na 30 minut do chladničky odležet.

Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj 6 cm kolečka. Do středu vypíchneme kolečko o průměru 2 cm. Kroužky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečené necháme vychladnout.

Ztuhlou náplň vyšleháme na hladký krém. Ten naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na věnečky. Do krému potom vmáčkneme po obvodu několik celých mandlí a věnečky dáme do chladničky, aby krém ztuhl. Čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni a věnečky do ní celé namočíme. Položíme je na papír a necháme polevu ztuhnout. Potom navrch ozdobně nastříkáme bílou polevu.

—————