Ořechové

Ořecháčky

  • 140 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 70 g mletých ořechů
  • 120 g másla
  • čokoládová poleva
  • strouhané ořechy na ozdobu

Ořechová nádivka:

  • 70 g mletých ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce másla
  • 1 bílek
  • trochu rumu

Na nádivku smícháme ořechy s vanilkovým cukrem, máslem a bílkem a nakonec ochutíme trochou rumu.

Mouku smícháme s moučkovým cukrem a ořechy, přidáme nasekané máslo a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je vyválíme, vykrájíme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka po dvou slepujeme ořechovou nádivkou, povrch potřeme čokoládovou polevou a posypeme nastrouhanými ořechy.

—————

Ořechové kroužky

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200g cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů

na náplň:

  • 150 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g strouhané čokolády
  • 2 žloutky
  • trochu rumu
  • rumová poleva

Ze surovin určených na kroužky uhněteme hladké těsto a formičkou z něj vykrájíme kroužky. Ty poté rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme.

Druhý den je slepíme náplní a přelijeme rumovou polevou. Ještě před tím, než poleva ztuhne, můžeme kroužky dle chuti ozdobit nasekanými mandlemi, barevným cukrem nebo třeba půlkou oříšku.

—————

Ořechové mušličky

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g mletých ořechů
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • lžička octa
  • lžička vody

Na náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce rumu

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Zabalené je necháme odležet alespoň 30 minut. Mezitím si připravíme náplň důkladným rozmícháním všech přísad. 

Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu každého z nich dáme kousek náplně, lehce přehneme a skládáme na plech. Zvolna pečeme a na závěr posypeme cukrem.

—————

Oříšková kolečka

těsto

  • 150 g Hery
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g opražených lískových oříšků
  • 3 žloutky

náplň

  • 200 g malinové zavařeniny

poleva

  • rozpuštěná mléčná čokoláda
  • na ozdobu nahrubo nasekané pistácie

Všechny ingredience důkladně promícháme a vypracujeme z nich těsto. To poté necháme odležet asi na 30 minut v chladu.

Následně těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kroužky. Ty pečeme v troubě při teplotě 180 °C dozlatova. Necháme vychladnout a poté vždy dva kroužky slepujeme k sobě malinovou zavařeninou. Na závěr potáhneme čokoládou a před zatuhnutím zasypeme pistáciemi.

—————

Oříškové koláčky s malinovou marmeládou

  • 150 g hladké mouky
  • 70 g mletých lískových oříšků
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka

Náplň:

  • malinová marmeláda

Ze surovin na koláčky vypracujeme těsto, necháme ho chvíli odležet v chladu, pak ho rozválíme, formičkou vykrájíme koláčky a na pomaštěném plechu je upečeme.

Druhý den je spojíme malinovou marmeládou. Povrch je možné potřít bílkovou polevou a ozdobit plátkem kandovaného ovoce.

—————

Oříškové závitky

Na těsto:

  •  200 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce smetany

Na náplň:

  • 100 g mletých ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžíce rumu

Necháme změknout máslo a poté ho promícháme s hladkou mouku a vaječnými žloutky. Vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočinout v chladu.

 

Mezitím si připravíme náplň.

 

V misce promícháme ořechy, cukr, rum a vaječné bílky. Důkladně rozmícháme a necháme odpočinout.

Z připraveného těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme čtverečky asi čtyři krát čtyři centimetry. Na ně dáme náplň a zabalíme (na obrázku ještě nezabalené).

Závitky položíme na tukem vymazaný plech a v troubě rozehřáté na 160°C pečeme sedm minut. Ořechové závitky nepotřebují na odležení delší dobu a je proto možné je konzumovat takřka vzápětí po jejich výrobě. Jen pozor, aby vám do Vánoc nějaké vydržely.

—————

Vykrajované ořechové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 8 g hery
  • moučkový cukr na obalení

Z mouky, mletých ořechů, cukru, másla a hery vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na sílu 5 mm a vhodnou formičkou vykrájíme rohlíčky, které v předehřáté troubě upečeme. Ještě horké rohlíčky obalíme v prosátém moučkovém cukru.

—————