Medové

Medové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g strouhaných vlašských ořechů
  • 120 g tuku
  • 100 g medu
  • špetka jedlé sody
  • trochu mléka

Změklý tuk utřeme s medem, přidáme nastrouhané ořechy a prosátou mouku s jedlou sodou. Podle potřeby přidáme trochu mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme a formičkou vykrájíme rohlíčky. V předehřáté troubě je zvolna upečeme, rohlíčky nesmí zhnědnout.

Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo je ozdobně pokropíme čokoládovou polevou.

—————

Medové trubičky

 

  • 340 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 260 g jemného krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 80 g medu
  • libovolný krém
  • čokoládová poleva

Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, vajec a medu vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. Vyválíme je na plát silný 2 mm a z něj vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 6 cm. Pečeme je vždy po několika na vymazaném plechu. Co nejteplejší je natáčíme na vařečku, sundáme a necháme ztuhnout.

Zchladlá kolečka se lámou, pečeme vždy jen takový počet, který stihneme za tepla zpracovat. Trubičky naplníme libovolným krémem a konce máčíme v čokoládové polevě.

—————