Medové
Medové rohlíčky
- 250 g hladké mouky
- 80 g strouhaných vlašských ořechů
- 120 g tuku
- 100 g medu
- špetka jedlé sody
- trochu mléka
Změklý tuk utřeme s medem, přidáme nastrouhané ořechy a prosátou mouku s jedlou sodou. Podle potřeby přidáme trochu mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme a formičkou vykrájíme rohlíčky. V předehřáté troubě je zvolna upečeme, rohlíčky nesmí zhnědnout.
Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo je ozdobně pokropíme čokoládovou polevou.
—————
Medové trubičky
- 340 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 260 g jemného krupicového cukru
- 2 vejce
- 80 g medu
- libovolný krém
- čokoládová poleva
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, vajec a medu vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout. Vyválíme je na plát silný 2 mm a z něj vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 6 cm. Pečeme je vždy po několika na vymazaném plechu. Co nejteplejší je natáčíme na vařečku, sundáme a necháme ztuhnout.
Zchladlá kolečka se lámou, pečeme vždy jen takový počet, který stihneme za tepla zpracovat. Trubičky naplníme libovolným krémem a konce máčíme v čokoládové polevě.
—————