Dortíčky
Brabantské dortíčky
- 450 g hladké mouky
- 300 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- lžička skořice
- lžíce kakaa
Krém:
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- kakao
Na ozdobu:
- čokoládová poleva
- půlky ořechových jader
Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát. Vykrájíme kolečka, která v předehřáté troubě upečeme (8 - 10 minut). Zchladlá kolečka slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami ořechů.
Krém připravíme tak, že všechny suroviny utřeme do hladké hmoty.
—————
Čokoládové dortíčky s ořechy
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 3 lžíce mletých ořechů
- 2 lžíce kakaa
- 300 g másla nebo hery
- 2 žloutky
- čokoládová poleva
- ořechová jádra na ozdobu
Krém:
- 240 g mletých ořechů
- 240 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 4 lžíce pikantní marmelády
Na krém smícháme ořechy s cukrem a utřeme se žloutky a marmeládou.
Mouku smícháme s cukrem, ořechy, kakaem, přidáme pokrájené máslo a žloutky a vypracujeme těsto. Vykrájíme kolečka a upečeme.
Po vychladnutí je po dvou spojíme krémem, povrch potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem.
—————
Dortíčky s ořechovou náplní
- 180 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 vejce
- 60 g mletých ořechů nebo mandlí
Na náplň:
- 50 g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce ořechů
- 1 lžíce rumu
- čokoládová poleva
- mandle nebo půlky ořechů na dozdobení
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, na vále vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Rozložíme je na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme.
Po vychladnutí je potřeme krémem, vždy dvě spolu slepíme a přelijeme čokoládovou polevou. Než zaschne, přilepíme půlku ořechového jádra nebo oloupanou mandli.
—————
Kávové dortíčky
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
- lžička nastrouhané citrónové kůry
Na náplň:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 50 g mletých ořechů nebo mandlí pokapaných silnou instantní kávou (1 lžička kávy, 1 lžička horké vody)
Na polevu:
- 50 g čokolády na vaření
- lžíce kávy
- lžíce rozehřátého másla
- na dozdobení půl ořechového jádra
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, necháme ho odpočinout, pak vyválíme na tenčí plát, vykrájíme kolečka a upečeme je v předehřáté troubě.
Po vychladnutí potřeme náplní, po dvou slepíme a přelijeme čokoládovou polevou. Než zaschne, přilepíme na ni půlku ořechového jádra.
—————
Růžové dortíčky s kávovou náplní
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra
Na náplň:
- 1/8 l vody
- 1 lžíce mleté kávy
- 200 g cukru
- 100 g oříšků
- 100 g mandlí
- 2 bílky
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce višňové šťávy nebo 3 lžíce griotky
- 1 lžíce rumu
- proslazené ovoce
- rozinky nebo citronát
Cukr, máslo a žloutky utřeme do pěny, přidáme mouku a strouhanou citrónovou kůru, vypracujeme těsto, necháme ho přikryté v chladu odpočinout, pak vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka a upečeme na vymaštěném plechu dožluta.
Kolečka pak slepujeme náplní. Cukr svaříme s vodou na nit (asi 5 minut), přidáme kávu, mleté ořechy a mandle, rum, citrónovou kůru a nakonec vmícháme bílky. Naplněné cukroví přelijeme růžovou polevou a doprostřed položíme malý plátek proslazeného ovoce nebo opláchnutou rozinku.
—————
Vídeňské dortíčky plné oříšků
- 16 dkg hladké mouky
- 8 dkg nastrouhaných vlašských ořechů
- 8 dkg moučkového cukru
- 12 dkg másla
- 1 lžíce rumu
- špetka skořice
Krém:
- 25 dkg másla
- 15 dkg cukru
- 5 dkg mletých vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
Na obalení:
- strouhané oříšky
Na vál prosijeme mouku, přidáme ořechy, cukr, změklý tuk a rum. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vyválíme plát. Kulatou formičkou vykrájíme kolečka a přeneseme na vymazaný plech. Pečeme zvolna dorůžova. Vychladlá kolečka spojujeme krémem, kterým potíráme i povrch a strany koleček. Nakonec je obalíme v oříšcích a necháme ztuhnout.
—————