Dortíčky

Brabantské dortíčky

  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • lžička skořice
  • lžíce kakaa

Krém:

  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • kakao

Na ozdobu:

  • čokoládová poleva
  • půlky ořechových jader

Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát. Vykrájíme kolečka, která v předehřáté troubě upečeme (8 - 10 minut). Zchladlá kolečka slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami ořechů.

Krém připravíme tak, že všechny suroviny utřeme do hladké hmoty.

—————

Čokoládové dortíčky s ořechy

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g másla nebo hery
  • 2 žloutky
  • čokoládová poleva
  • ořechová jádra na ozdobu

Krém:

  • 240 g mletých ořechů
  • 240 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce pikantní marmelády

Na krém smícháme ořechy s cukrem a utřeme se žloutky a marmeládou.

Mouku smícháme s cukrem, ořechy, kakaem, přidáme pokrájené máslo a žloutky a vypracujeme těsto. Vykrájíme kolečka a upečeme.

Po vychladnutí je po dvou spojíme krémem, povrch potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem.

—————

Dortíčky s ořechovou náplní

  • 180 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 60 g mletých ořechů nebo mandlí

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce ořechů
  • 1 lžíce rumu
  • čokoládová poleva
  • mandle nebo půlky ořechů na dozdobení

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, na vále vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Rozložíme je na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme.

Po vychladnutí je potřeme krémem, vždy dvě spolu slepíme a přelijeme čokoládovou polevou. Než zaschne, přilepíme půlku ořechového jádra nebo oloupanou mandli.

—————

Kávové dortíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 70 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů
  • lžička nastrouhané citrónové kůry

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g mletých ořechů nebo mandlí pokapaných silnou instantní kávou (1 lžička kávy, 1 lžička horké vody)

Na polevu:

  • 50 g čokolády na vaření
  • lžíce kávy
  • lžíce rozehřátého másla
  • na dozdobení půl ořechového jádra

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, necháme ho odpočinout, pak vyválíme na tenčí plát, vykrájíme kolečka a upečeme je v předehřáté troubě.

Po vychladnutí potřeme náplní, po dvou slepíme a přelijeme čokoládovou polevou. Než zaschne, přilepíme na ni půlku ořechového jádra.

—————

Růžové dortíčky s kávovou náplní

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra

Na náplň:

  • 1/8 l vody
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 200 g cukru
  • 100 g oříšků
  • 100 g mandlí
  • 2 bílky
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce višňové šťávy nebo 3 lžíce griotky
  • 1 lžíce rumu
  • proslazené ovoce
  • rozinky nebo citronát

Cukr, máslo a žloutky utřeme do pěny, přidáme mouku a strouhanou citrónovou kůru, vypracujeme těsto, necháme ho přikryté v chladu odpočinout, pak vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka a upečeme na vymaštěném plechu dožluta.

Kolečka pak slepujeme náplní. Cukr svaříme s vodou na nit (asi 5 minut), přidáme kávu, mleté ořechy a mandle, rum, citrónovou kůru a nakonec vmícháme bílky. Naplněné cukroví přelijeme růžovou polevou a doprostřed položíme malý plátek proslazeného ovoce nebo opláchnutou rozinku.

—————

Vídeňské dortíčky plné oříšků

 

  • 16 dkg hladké mouky
  • 8 dkg nastrouhaných vlašských ořechů
  • 8 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg másla
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice

Krém:

  • 25 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu

Na obalení:

  • strouhané oříšky

Na vál prosijeme mouku, přidáme ořechy, cukr, změklý tuk a rum. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vyválíme plát. Kulatou formičkou vykrájíme kolečka a přeneseme na vymazaný plech. Pečeme zvolna dorůžova. Vychladlá kolečka spojujeme krémem, kterým potíráme i povrch a strany koleček. Nakonec je obalíme v oříšcích a necháme ztuhnout.

—————