Kávové

Kávové cukroví

 

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • lžička čerstvě mleté kávy
  • 1 - 2 lžíce mléka

Krém:

  • 120 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l silné černé kávy
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké kávy

 

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, ořechy a kávu. Zaděláme změklým tukem a trochou mléka na hladké těsto. Vyválíme na tenký plát a formičkami vykrajujeme kolečka, srdíčka a oválky. Upečeme na pomaštěném plechu a necháme vychladnout. Studené pak naplníme krémem a polijeme kávovou polevou.

Krém: Máslo rozehřejeme, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do horké kávy vsypeme cukr a kávou pak zalijeme jíšku. Krém dobře povaříme a mícháme, až prochladne. Můžeme ho doplnit mletými lískovými oříšky.

Poleva: Moučkový cukr zalijeme horkou kávou a mícháme, až je poleva hladká a lesklá.

 

—————

Kávové kytičky

 

30 kousků

Těsto: 

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 200 g másla

Náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé nalámané čokolády

 Dále: 

  • hladká mouka na vál
  • tuk na plech
  • čokoládová kávová zrna na ozdobení

 

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.

Těsto rozválíme a formičkou vykrájíme kytičky. Při 190 °C je pečeme na plechu asi 10 minut.

Smetanu přivedeme k varu a vložíme do ní čokoládu. Na mírném ohni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Když náplň zchladne, uložíme ji na noc do ledničky.

Ztuhlou náplň vyšleháme a sáčkem na 1/2 kytiček naneseme. Přiklopíme je zbylými kousky. Navrch uděláme z krému pusinku a vtiskneme kávové zrno. Dáme zatuhnout.

—————

Mokka oválky

  • 500 g hladké mouky
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté zrnkové kávy
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 200 g Hery

Na náplň:

  • 130 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/8 l silné černé kávy
  • 1 lžíce hrubé mouky

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce horké silné kávy

V mouce rozmícháme prášek do pečiva a cukr, dále kávu, žloutek, celé vejce a tuk. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odležet.

Potom rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme oválky. Pečeme je ve vyhřáté troubě. Na náplň vymícháme máslo s cukrem. V kávě rozmícháme mouku a uvaříme hustou kaši, kterou po vychladnutí spojíme s vymíchaným máslem a cukrem.

Oválky spojíme náplní a poléváme kávovou polevou (ze silné horké kávy a moučkového cukru). Nakonec oválky ozdobíme velkým písmenem M, které můžeme napsat čokoládovou polevou.

—————

Plněné kávové mušličky

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek 120 kcal

30 kousků

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g hnědého cukru
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička jemné mleté kávy
  • citronová kůra

Náplň:

  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 malé vejce
  • trocha tmavého rumu
  • kakao
  • čokoláda na ozdobení

Hladkou mouku prosijeme do velké mísy, přisypeme hnědý cukr, přidáme měkké máslo, dva žloutky, mletou kávu a strouhanou citronovou kůru a vše promícháme. Ze všech surovin uhněteme těsto. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli uležet v chladu. Poté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme z něj placku.

Na náplň ušleháme metlou vejce do pěny. Za stálého šlehání přisypeme mleté vlašské ořechy, hnědý cukr, kakao a přilijeme podle chuti rum.

Tvořítkem vykrajujeme z těsta mušličky, do jejichž středu vkládáme náplň, přiklopíme druhou mušličkou a uzavřeme. Mušličky přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

Troubu předehřejeme na 200 °C a mušličky v ní pečeme asi 10 minut. Po vychladnutí je ozdobně polijeme tenkými pramínky rozpuštěné čokolády.

—————