Kokosové

Kokosové hvězdičky s marcipánem

  • 120 g Hery
  • 100 g mletého kokosu
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g marcipánu
  • 23 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce

V míse důkladně promícháme všechny ingredience a nakonec přidáme Heru. Těsto necháme asi tři čtvrtě hodiny odpočívat. 

Poté jej rozválíme na pomoučeném vále a formičkou z něj vykrájíme hvězdičky. Ty pečeme při teplotě 180 °C v troubě do zlatohnědé barvy.

—————

Kokosové hvězdy s marmeládou

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 71 kcal/ 297 kJ

50 kousků

Těsto: 

  • 200 g másla
  • 60 g kokosu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • na špičku nože strouhaného muškátového oříšku

Dohotovení: 

  • 100 g pikantní marmelády

 

Změklé máslo nakrájíme na malé kousky. Přidáme prosátou hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr, vejce, kokos, muškátový oříšek, citronovou kůru a šťávu.

Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v chladu odležet asi 30 minut. Pak rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrájíme z něj hvězdy, které rozložíme na plech. U poloviny z nich vypíchneme do středu malou hvězdičku.

Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu a pak přendáme na kovovou mřížku a necháme zcel zchladnout. Spodní díl potřeme marmeládou a spojíme s horním vykrojeným dílem.

—————

Kokosové kroužky

  • 200 g kokosové moučky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • nastrouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
  • čokoládový krém na spojení (např. Nutela)
  • bílá nebo hnědá čokoládová poleva
  • mléko

Z níže uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Je-li příliš husté, přidáme trochu mléka. Na pomoučeném vále vyválíme na plát a vykrájíme kroužky.

Upečeme na na vymaštěném plechu a po vychladnutí spojíme krémem a přelijeme polevou. Můžeme dozdobit oloupanou mandlí apod.

—————

Střapatá kokosová kolečka

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 80 g tuku
  • 1 - 2 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • 1 - 2 lžíce kakaa
  • trochu bílého jogurtu nebo mléka
  • špetka jedlé sody

Ze všech ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby přidáme trochu jogurtu nebo mléka. Těsto odložíme do chladna odpočinout, pak z něj vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Přeneseme na plech a vložíme do předehřáté trouby, zvolna upečeme.

Zdobení:

  • kolečka spojíme pikantní zavařeninou smíchanou se strouhaným kokosem a dochucenou kokosovým likérem nebo rumem. Na povrch nastříkáme spirály čokoládovou bílou polevou.
  • kolečka spojíme máslovým kokosovým krémem, přelijeme čokoládovou polevou a posypeme strouhaným kokosem nebo kokosovými lupínky
  • kolečka spojíme rumovým krémem a přelijeme ledovou polevou, kterou posypeme barevným kokosem

—————