Zapečené
Bramborový nákyp s uzeným masem
- 10 dkg másla
- 3 žloutky
- 25 dkg uvařených brambor
- 10 lžic kysané smetany
- sníh ze 4 bílků
- 15 dkg uzeného masa
- sůl
- strouhanka
V míse utřeme máslo se solí a vmícháme žloutky, nastrouhané brambory, sníh z bílků a polovinu kysané smetany. Polovinu utřeného těsta rozetřeme ve formě nebo kastrolu a rozestřeme na něj nasekané uzené, promíchané se zbytkem kysané smetany. Pak přidáme zbytek těsta a zapékáme v troubě dorůžova.
—————
Bramborový pekáček s uzeným kuřetem
- 2 uzená kuřecí stehna
- 400 g vařených brambor
- 250 g krupičky
- 4 vejce
- 42 g droždí
- 0,5 l mléka
- 300 g hrubé mouky
- 4 stroužky česneku
- majoránka nebo dobromysl
- mletý pepř
- sůl
- tuk na pekáček a strouhanka na vysypání
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme nakrájené uzené kuřecí maso, vejce, utřený česnek, mléko a droždí, okořeníme, osolíme, zahustíme krupičkou a moukou. Těsto necháme asi hodinu vykynout, pak naplníme vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáček a při 180 °C upečeme dočervena. Jednotlivé porce podáváme teplé i studené.
—————
Brambory pečené v pivu
- 2 cibule
- 80 g másla
- 1 kg brambor
- 275 ml smetany
- 300 ml světlého piva
- 70 g čedaru nebo eidamu
- sůl
- pepř
- muškátový květ
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oddělíme polovinu másla a cibuli na něm necháme zesklovatět. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Tukem vymažeme pekáček a narovnáme do něj brambory s osmahnutou cibulkou. Troubu rozpálíme na 200 °C. V hrnku smícháme smetanu s pivem a nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem. Tím přelijeme brambory a na povrch nakrájíme zbylé máslo. Pečeme v troubě dozlatova asi 45 minut.
—————
Brambory s hořčicí
- 2 kg brambor
- 4 vejce
- 100 ml mléka
- 300 g anglické slaniny
- 150 g tvrdého sýra
- cibule
- sůl
- pepř
- hořčice
- tuk
Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Po vychladnutí je nakrájíme na kolečka. Na oleji osmahneme cibuli se slaninou.
Připravíme si pekáček, který vymažeme tukem, vyskládáme jednu vrstvu brambor. Osolíme je, opepříme a poklademe směsí cibule a slaniny. Navrch poklademe zbytek brambor, které zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.
Poté brambory potřeme hořčicí a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 180 °C 20 minut. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a pečeme ještě 10 minut.
—————
Brambory s tofu
- 3 šálky tofu
- 6 syrových brambor střední velikosti
- 4 lžíce sojového oleje
- 1 vejce
- 3 lžíce sojové mouky
- 5 lžic hladké mouky
- 1 šálek mléka
- sůl, kmín, pepř
- libeček
Brambory oloupeme, nahrubo rozstrouháme, přidáme rozmačkaný tofu a koření. V mléce rozmícháme vejce s hladkou moukou, přidáme ke hmotě, zahustíme sojovou moukou. Rozetřeme na hodně vymazaný plech, pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Brambory s uzeným po savojsku
- 700 g oloupaných brambor
- 200 g vařené vepřové krkovice
- 100 - 200 g vařeného uzeného bůčku
- 200 g tvrdého sýra
- 100 g lučiny
- 1 vejce
- 1 dl mléka
- olej
- mletý pepř
Brambory uvaříme téměř doměkka, scedíme a nakrájíme na silnější plátky, krkovici a uzený bůček nakrájíme rovněž na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme, promícháme s lučinou, s vejcem, mlékem a pepřem. Do vymaštěné zapékací mísy skládáme ve vrstvách brambory, uzená masa a sýrovou směs, horní vrstva je ze sýrové směsi.
Zapečeme v troubě, až se sýr ve směsi začne tavit a povrch trochu zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Brambory ve smetaně
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 1 kg brambor
- 1 lžíce másla
- 350 ml smetany
- 50 g strouhaného sýra
- 4 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem, plátky brambor do ní naskládejte tak, aby se překrývaly jako střešní tašky. Prolisovaný česnek smíchejte se smetanou, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Brambory zalijte ochucenou smetanou a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Krátce pře dopečením je posypte sýrem a vraťte do trouby. Pokrm můžeme podávat se zeleninovým salátem.
—————
Brambory zapečené s brokolicí a sýrovou omáčkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 3 026 kJ/ 722 kcal
4 porce
- 600 g brambor
- 600 g brokolice
- sůl
- 500 ml smetany
- 4 vejce
- 1 lžíce vegety
- 200 g eidamu
- 1 lžíce másla
- bylinky na ozdobení
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky.
Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky a krátce spaříme ve vroucí osolené vodě asi 4 minuty. Pak ji propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.
Smetanu rozšleháme s vejci a ochutíme vegetou. Přidáme k ní najemno nastrouhaný sýr a důkladně promícháme.
Brokolici smícháme s nakrájenými bramborami a nasypeme do máslem vymazané zapékací mísy. Vše pak přelijeme smetanovou zálivkou.
Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 25 minut. Hotový pokrm zdobíme bylinkami.
—————
Brambory zapečené s cuketou a paprikou
4 porce
- 600 g oloupaných brambor
- 2 cukety (asi 400 g)
- 2 červené papriky (asi 300 g)
- 1 cibule
- olivový olej
- 4 osolená vejce rozšlehaná v 250 ml mléka
- sůl
- pepř
Do vroucí osolené vody vsypeme tenké plátky brambor. Asi po 5 minutách přidáme kolečka cuket a kostičky paprik. Povaříme je asi minutu a hrnec odstavíme. Zeleninu scedíme a necháme okapat.
Zeleninu přesypeme do mísy. Přidáme kolečka cibule. Vše dle potřeby dosolíme, opepříme, trochu pokapeme olejem a zlehka promícháme.
Zeleninovou směs rozložíme do olejem vymazaného pekáčku. Zalijeme vejci a při 180 °C zapékáme 20 minut.
—————
Brambory zapečené se šunkou
- 800 g brambor
- olej
- strouhanka
- sůl
- 200 g šunky
- 2 vejce
- 2 dl mléka
- 20 g másla
- pažitka
Nové brambory uvaříme ve slupce (staré oloupané), nakrájíme na plátky a polovinu rozložíme do vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Osolíme je, posypeme drobně nakrájenou uzeninou, poklademe zbylými bramborami a opět osolíme. Krátce prohřejeme v troubě, pak je zalijeme mlékem rozšlehaným s vejci a pečeme, až zálivka ztuhne. Před podáváním omastíme a posypeme usekanou pažitkou.
—————