Třešňové

Angrešto-třešňová marmeláda

 

 

  • 1 kg angreštu
  • 1 kg třešní
  • 2 kg želírovacího cukru

Angrešt očistěte od stopek a okvětí. Umyjte jej a osušte. Třešně omyjte, osušte a odstraňte pecky. Plody rozmixujte na pyré. Směs smíchejte se želírovacím cukrem a nechte hodinu odpočinout. Pak za stálého míchání přiveďte k varu a 4 minuty prudce vařte. Horkou hmotou naplňte sklenice a okamžitě je uzavřete.

—————

Třešňový džem

 

  • 1 kg třešní nebo višní
  • 1 kg želírovacího cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Třešně omyjte, opatrně osušte a odstraňte pecky. Smíchejte se želírovacím cukrem a nechte přikryté 24 hodin odpočinout. Směs za stálého míchání přiveďte spolu s citronovou šťávou do varu a 4 minuty zprudka vařte. Horkou hmotu plňte do sklenic a okamžitě uzavřete. Nechte vychladnout dnem vzhůru.

—————