Višňové

Schwarzwaldská zavařenina

 

5 skleniček (á 200 ml) 

  • 1 kg višní
  • 500 g želírovacího cukru
  • 100 ml čokoládového likéru

Višně omyjeme a na sítku necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.

Polovinu višní vsypeme do kastrolu se silným dnem. Přidáme polovinu cukru. Směs za stálého míchání vaříme 15 - 20 minut.

Rozvařené višně propasírujeme přes husté síto a vrátíme do kastrolu. Přidáme k nim zbylé višně s cukrem. Vše svaříme asi na 2/3 objemu.

Zavařeninu odstavíme, dochutíme likérem a ihned rozdělíme do skleniček. Uzavřeme je a postavíme dnem vzhůru.

—————

Višňový džem

 

 

  • 1 kg višní
  • 1 kg želírovacího cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Višně omyjte, opatrně osušte a odstraňte pecky. Smíchejte se želírovacím cukrem a nechte přikryté 24 hodin odpočinout. Směs za stálého míchání přiveďte spolu s citronovou šťávou do varu a 4 minuty zprudka vařte. Horkou hmotu plňte do sklenic a okamžitě uzavřete. Nechte vychladnout dnem vzhůru.

—————