Nakládané hermelíny
Nakládaný hermelín
- 4 hermelíny
- 10 stroužků česneku
- 2 chilli papričky
- špetka mleté sladké papriky
- 15 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček zeleného pepře
- 2 lžičky tymiánu
- trochu rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- olej
Všechny hermelíny rozpůlíme. Koření (s výjimkou zeleného pepře a bobkového listu) rozdrtíme a rozdělíme na 9 částí. Na dno sklenice dáme nakrájený česnek a jeden díl koření, přidáme půlku sýra, na něj položíme krájený česnek a další díl koření, a tak dále, až do naplnění sklenice. Nahoru vsypeme zelený pepř a do stran zasuneme bobkové listy. Naložené sýry uprostřed propíchneme špejlí, vypustíme tak vzduchové bubliny. Lahev zavíčkujeme a necháme dva dny odležet v chladu.
—————
Nakládaný hermelín II
- 2 až 3 hermelíny
- hrnek olivového oleje
- 1 feferonka
- 3 stroužky česneku
- 2 cibulky s natí
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list)
- nové koření
- celý pepř
Hermelín překrojíme napůl tak, aby plíseň nebyla pouze na řezu. Vrstvíme do sklenice půlky hermelínu, bylinky a přísady, nakonec zalijeme olejem. Uzavřenou sklenici dáme do ledničky asi na 5 dní. Obsah sklenice báječně chutná přimíchaný i s olejem do těstovin nebo se hodí na pečené brambory ve slupce.
—————
Nakládaný hermelín III
Doba přípravy: přibližně 25 minut (bez odležení)
1 porce zhruba 1 428 kJ/ 340 kcal
4 porce
- 4 hermelíny
- 3 stroužky česneku
- provensálské koření
- bobkový list
- feferonky
- olej
- 2 cibule
- 8 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
Hermelíny podélně rozkrojíme na dvě části. Měkkou část sýra vydlabeme a dáme do mísy. Česnek utřeme se solí a vnitřek hermelínu pomažeme.
Vydlabanou měkkou část hermelínu důkladně promícháme s provensálským kořením a jednou nadrobno usekanou feferonkou. Tuto směs natlačíme zpět do hermelínu. Dovnitř vložíme též bobkový list a obě půlky sýra silně přitiskneme k sobě.
Cibuli (výborná je šalotka) oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Hermelíny skládáme do sklenice a prokládáme kolečky cibule, novým kořením, pepřem, bobkovým listem a feferonkami.
Nakonec hermelíny zalijeme olejem a necháme 3 - 4 dny v chladu a temnu odležet. Podáváme s pečivem.
TIP: Dobrý olej zvýrazňuje a zlepšuje jídlo. Proto je výhodné si takový připravit i k nakládání hermelínu: Na 4 hrnky olivového oleje použijeme jeden hrnek čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano). Omyté a osušené bylinky vložíme do čisté sklenice, zalijeme olejem, uzavřeme a uložíme v temnu a chladnu asi na 3 týdny. Bylinkové oleje můžeme použít nejen jako nálevy na sýry, ale též do dresinku a na saláty.
—————
Pikantní nakládaný hermelín
- hermelíny
- červená cibule
- cibule
- česnek
- feferonky
- sůl
- pepř
- slunečnicový olej (půlku můžeme nahradit olivovým)
- párátka
Pomocí tyčového mixéru a trochy oleje rozmělníme cibuli, česnek, feferonky, sůl a pepř až do konzistence hrubě mleté pasty.
Podélně rozříznutý hermelín potřeme pastou a přiklopíme. Aby u sebe poloviny lépe držely, připíchneme je k sobě párátkem.
Do mísy nebo velké sklenice vrstvíme připravené hermelíny a cibuli. Podle chuti přidáme také feferonky. Pro jistotu nejdřív ochutnejte, jak moc jsou ostré a nezapomeňte, že jejich chuť se v hermelínu ještě proleží.
Do oleje rozmícháme případný zbytek pasty a navrstvené hermelíny jím vrchovatě zalijeme. Naložené hermelíny zhruba na dva dny uložíme zakryté do chladu.
—————