Nakládané hermelíny

Nakládaný hermelín

 

 

  • 4 hermelíny
  • 10 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • špetka mleté sladké papriky
  • 15 kuliček jalovce
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček zeleného pepře
  • 2 lžičky tymiánu
  • trochu rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • olej

 

Všechny hermelíny rozpůlíme. Koření (s výjimkou zeleného pepře a bobkového listu) rozdrtíme a rozdělíme na 9 částí. Na dno sklenice dáme nakrájený česnek a jeden díl  koření, přidáme půlku sýra, na něj položíme krájený česnek a další díl koření, a tak dále, až do naplnění sklenice. Nahoru vsypeme zelený pepř a do stran zasuneme bobkové listy. Naložené sýry uprostřed propíchneme špejlí, vypustíme tak vzduchové bubliny. Lahev zavíčkujeme a necháme dva dny odležet v chladu.

—————

Nakládaný hermelín II

 

  • 2 až 3 hermelíny
  • hrnek olivového oleje
  • 1 feferonka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibulky s natí
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list)
  • nové koření
  • celý pepř

 

Hermelín překrojíme napůl tak, aby plíseň nebyla pouze na řezu. Vrstvíme do sklenice půlky hermelínu, bylinky a přísady, nakonec zalijeme olejem. Uzavřenou sklenici dáme do ledničky asi na 5 dní. Obsah sklenice báječně chutná přimíchaný i s olejem do těstovin nebo se hodí na pečené brambory ve slupce.

—————

Nakládaný hermelín III

Nakládaný hermelín III

Doba přípravy: přibližně 25 minut (bez odležení)

1 porce zhruba 1 428 kJ/ 340 kcal

4 porce

  • 4 hermelíny
  • 3 stroužky česneku
  • provensálské koření
  • bobkový list
  • feferonky
  • olej
  • 2 cibule
  • 8 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření

Hermelíny podélně rozkrojíme na dvě části. Měkkou část sýra vydlabeme a dáme do mísy. Česnek utřeme se solí a vnitřek hermelínu pomažeme.

Vydlabanou měkkou část hermelínu důkladně promícháme s provensálským kořením a jednou nadrobno usekanou feferonkou. Tuto směs natlačíme zpět do hermelínu. Dovnitř vložíme též bobkový list a obě půlky sýra silně přitiskneme k sobě.

Cibuli (výborná je šalotka) oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Hermelíny skládáme do sklenice a prokládáme kolečky cibule, novým kořením, pepřem, bobkovým listem a feferonkami.

Nakonec hermelíny zalijeme olejem a necháme 3 - 4 dny v chladu a temnu odležet. Podáváme s pečivem.

TIP: Dobrý olej zvýrazňuje a zlepšuje jídlo. Proto je výhodné si takový připravit i k nakládání hermelínu: Na 4 hrnky olivového oleje použijeme jeden hrnek čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano). Omyté a osušené bylinky vložíme do čisté sklenice, zalijeme olejem, uzavřeme a uložíme v temnu a chladnu asi na 3 týdny. Bylinkové oleje můžeme použít nejen jako nálevy na sýry, ale též do dresinku a na saláty.

—————

Pikantní nakládaný hermelín

 

  • hermelíny
  • červená cibule 
  • cibule
  • česnek
  • feferonky
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej (půlku můžeme nahradit olivovým)
  • párátka

Pomocí tyčového mixéru a trochy oleje rozmělníme cibuli, česnek, feferonky, sůl a pepř až do konzistence hrubě mleté pasty.

Podélně rozříznutý hermelín potřeme pastou a přiklopíme. Aby u sebe poloviny lépe držely, připíchneme je k sobě párátkem.

Do mísy nebo velké sklenice vrstvíme připravené hermelíny a cibuli. Podle chuti přidáme také feferonky. Pro jistotu nejdřív ochutnejte, jak moc jsou ostré a nezapomeňte, že jejich chuť se v hermelínu ještě proleží.

Do oleje rozmícháme případný zbytek pasty a navrstvené hermelíny jím vrchovatě zalijeme. Naložené hermelíny zhruba na dva dny uložíme zakryté do chladu.

—————