Limonády
Jablečná limonáda
- 10 padaných jablek
- 1,5 l vroucí vody
- šťáva ze 2 citronů
- 100 g medu
Padaná jablka neloupeme, vykrojíme pouze případně poškozené části a i se slupkou a jádřincem pokrájíme na kolečka. Přelijeme vroucí vodou a necháme do rána ustát. Druhý den přecedíme a přidáme šťávu z citronů a med. Vychlazená limonáda je osvěžující a hodně chutná i dětem.
—————
Salaja - limonáda z květů černého bezu
- 2 citrony
- asi 10 velkých květenství bezu
- 1 kg krystalového nebo krupicového cukru
Svaříme 5 litrů vody s 1 kg cukru. Citrony dobře omyjeme vařící vodou a nakrájíme je na plátky. Květy černého bezu důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou, abychom odstranili případné nečistoty nebo i hmyz, a květy necháme okapat. Velké a široké sklenice dobře vymyjeme vřelou vodou a na dno rozdělíme nakrájené citrony a květy bezu. Zalijeme cukerným roztokem, vrch zavážeme celofánem a 8 - 10 dní necháme za oknem kvasit na slunečném místě. Potom nápoj přecedíme, nejlépe přes plátno, nalijeme do lahví a uchováme v ledničce.
—————
Salaja II
- 1 kg krystalového nebo krupicového cukru
- 250 ml jablečného octa
- asi 10 velkých květenství černého bezu
- 1 citron
Svaříme 5 litrů vody s cukrem. Citron dobře omyjeme vařící vodou a nakrájíme na kolečka. Květy černého bezu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Velké a široké sklenice dobře vymyjeme vřelou vodou a na dno rozdělíme nakrájený citron a květy černého bezu. Cukerný roztok promícháme s jablečným octem a nalijeme do sklenic. Vrch zavážeme celofánem a nejméně týden necháme za oknem kvasit na slunečném místě. Potom nápoj přecedíme, nejlépe přes plátno, nalijeme do lahví a uchováme v ledničce.
—————