Sirupy
Bezinková šťáva
- 20 středně velkých květů černého bezu
- 1 l vychladlé převařené vody
- 1 kg krystalového cukru
- 5 citronů
Květy opláchněte a ponořte do vychladlé převařené vody a nechte 24 hodin máčet. Nedávejte je do teplé vody, zhnědly by! Pak květy přeceďte přes jemné sítko, vmíchejte cukr a až se rozpustí, tak i šťávu z citronů. Sirup pak nalijte do čistých sklenic a uchovejte v chladu, nejlépe v lednici.
—————
Sirup z květů černého bezu
- 20 květů černého bezu
- 100 g kyseliny citronové
- 2 kg krystalového nebo krupicového cukru
Květy černého bezu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, abychom odstranili případné nečistoty nebo i hmyz, květy necháme okapat a vložíme do dobře vymyté velké sklenice. Zalijeme 2,5 l převařené vody s kyselinou citronovou a za občasného promíchání necháme 3 dny vyluhovat. Potom tekutinu přecedíme, nejlépe přes plátno, přidáme 2 kg cukru, zahřejeme, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme. Nápoj necháme vychladnout, nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováme v ledničce.
—————
Sirup z květů černého bezu s vínem
- 750 ml stolního bílého vína
- 4 citrony
- 20 květů černého bezu
- 1,5 kg cukru
Smícháme bílé víno a 750 ml studené vody. Citrony důkladně omyjeme vřelou vodou, nakrájíme na plátky, odstraníme jadérka, šťávu zachytíme. Květenství černého bezu opatrně promácháme ve studené vodě, abychom odstranili nečistotu a případný hmyz, a vložíme do velkého hrnce. Přilijeme směs vody a vína, vložíme plátky citronu i se šťávou, zamícháme a na 4 - 5 dní uložíme do ledničky. Tekutinu a květy občas promícháme. Potom tekutinu přecedíme do hrnce, přidáme cukr a za občasného promíchání 15 - 20 minut povaříme. Sirupem naplníme čisté lahve a okamžitě uzavřeme. Sirup tak lze uchovat i několik měsíců.
—————