Cannelloni

Cannelloni alla romana

  • 100 g vařeného hovězího masa
  • 100 g mozečku
  • 100 g tučného vepřového masa
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g vařeného a okapaného špenátu
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 40 g másla
  • 400 ml rajčatové omáčky
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

Těsto na cannelloni:

  • 500 g mouky
  • sůl
  • 3 vejce
  • 1-2 lžíce vlané vody

Ze surovin na cannelloni si připravíme dobře prohnětené tuhé těsto a vyválíme je na tenkou placku. Z placky vykrajujeme obdélníčky o velikosti asi 7x10 cm. Cannelloni vaříme ve slané vodě jen velmi krátce (4-5 minut), vybereme je plochým cedníkem, necháme okapat a rozložíme na čistou utěrku k dalšímu použití.

Hovězí a vepřové maso, mozeček a špenát jemně umeleme, smícháme s vejcem, solí, pepřem a přimícháme sekanou petrželku a strouhaný sýr. Směs rozdělíme stejnoměrně na vařené těstovinové obdélníčky. Cannelloni sbalíme jako malé palačinky a vyrovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky. Zalijeme rajčatovou omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a zapékáme 20 minut v mírně vyhřáté troubě. Podáváme s listovým salátem.

—————

Cannelloni s mletým masem a zapečené s rajčatovou omáčkou

 

Doba přípravy: zhruba 1 hodina

1 porce asi 3 055 kJ/ 730 kcal

4 porce

  • 200 g těstovin cannelloni
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 100 g sýra ricotta (můžeme nahradit jiným tvarohovým sýrem)
  • 1 lžička majoránky

Rajčatová omáčka:

  • 200 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • stroužek česneku
  • 1 lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na formu
  • 100 g sýru mascarpone
  • čerstvé bylinky

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Propláchneme je studenou vodou a necháme dostatečně okapat. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme mleté maso, které rozmačkáme vidličkou a za stálého míchání opečeme. Vmícháme sýr ricotta, vejce, majoránku, mletý pepř, sůl a důkladně vše promísíme s masovou směsí.

Rajčatový protlak, čerstvě nakrájenou bazalku, prolisovaný stroužek česneku, půl lžičky cukru, mletý pepř a sůl smícháme v hrnku a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a asi 5 minut vaříme.

Zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno nalijeme několik lžic rajčatové omáčky, na ni položíme opečené mleté maso a těstoviny. Vše zalijeme zbytkem rajčatové omáčky, vložíme do trouby vyhřáté asi na 200 °C a zapékáme asi 20 minut.Hotové cannelloni ozdobíme čerstvými bylinkami a sýrem mascarpone. Mascarpone můžeme nahradit lučinou. Podáváme se zeleninovými saláty.

—————

Cannelonni plněné mletým masem

 

Doba přípravy: asi 70 minut

1 porce asi 3 335 kJ/780 kcal

4 porce

  • 16 ks těstovin cannelonni
  • 1 lžíce oleje
  • 600 g mletého libového vepřového masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • sůl
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička oregana
  • 1 žloutek
  • mletý pepř
  • máslo na vymazání formy
  • zelené bylinky na ozdobení

Do vroucí osolené vody přilijeme lžíci oleje a uvaříme cannelonni do poloměkka. Opatrně je vyndáme a necháme okapat. Žemli nakrájíme na malé kostičky a zalijeme ji mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Tekutinu necháme vsáknout. Oloupanou cibuli nastrouháme a česnek prolisujeme.

Do mísy vložíme mleté vepřové maso, přidáme žemli s vejcem, nastrouhanou cibuli s česnekem, přisypeme hladkou mouku a ochutíme oreganem, mletým pepřem a solí. Vše důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.

Masovou směs přendáme do sáčku bez tvořítka a opatrně naplníme povařené těstoviny. Zapékací mísu vymažeme máslem a vyložíme ji naplněnými těstovinami. Na povrchu je potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Dozlatova zapečeme.

Zapečené těstoviny rozdělíme na připravené talíře a ihned podáváme ozdobené zelenými bylinkami. Jako přílohu podáváme salát z čerstvé zeleniny.

—————

Domácí canalones se šunkou

 

4 porce

Těsto: 

  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Náplň: 

  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 250 g šunky
  • 30 g másla
  • 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 lžičky hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Dohotovení: 

  • 100 g strouhaného sýra
  • máslo na vymazání pekáčku

 

Z mouky, vajec a soli vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme z něj 2 tenké pláty a 10 minut je necháme proschnout. Poté je rozdělíme na čtverce 12 x 12 cm velké.

Do vroucí osolené vody dáme olej a čtverečky těsta v ní 4 minuty povaříme. Poté je scedíme.

Na másle osmahneme kostičky cibule s česnekem, nudličky šunky, protlak a mouku. Přidáme sůl, pepř a vejce.

Na předvařené těstoviny naneseme náplň a svineme je. V pekáčku roličky posypeme sýrem a zapékáme 5 minut.

 

—————