Cannelloni
Cannelloni alla romana
- 100 g vařeného hovězího masa
- 100 g mozečku
- 100 g tučného vepřového masa
- 1 stroužek česneku
- 100 g vařeného a okapaného špenátu
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce strouhaného sýra
- 40 g másla
- 400 ml rajčatové omáčky
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
Těsto na cannelloni:
- 500 g mouky
- sůl
- 3 vejce
- 1-2 lžíce vlané vody
Ze surovin na cannelloni si připravíme dobře prohnětené tuhé těsto a vyválíme je na tenkou placku. Z placky vykrajujeme obdélníčky o velikosti asi 7x10 cm. Cannelloni vaříme ve slané vodě jen velmi krátce (4-5 minut), vybereme je plochým cedníkem, necháme okapat a rozložíme na čistou utěrku k dalšímu použití.
Hovězí a vepřové maso, mozeček a špenát jemně umeleme, smícháme s vejcem, solí, pepřem a přimícháme sekanou petrželku a strouhaný sýr. Směs rozdělíme stejnoměrně na vařené těstovinové obdélníčky. Cannelloni sbalíme jako malé palačinky a vyrovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky. Zalijeme rajčatovou omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a zapékáme 20 minut v mírně vyhřáté troubě. Podáváme s listovým salátem.
—————
Cannelloni s mletým masem a zapečené s rajčatovou omáčkou
Doba přípravy: zhruba 1 hodina
1 porce asi 3 055 kJ/ 730 kcal
4 porce
- 200 g těstovin cannelloni
- 400 g mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- 100 g sýra ricotta (můžeme nahradit jiným tvarohovým sýrem)
- 1 lžička majoránky
Rajčatová omáčka:
- 200 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce čerstvé bazalky
- stroužek česneku
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
- máslo na formu
- 100 g sýru mascarpone
- čerstvé bylinky
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Propláchneme je studenou vodou a necháme dostatečně okapat. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme mleté maso, které rozmačkáme vidličkou a za stálého míchání opečeme. Vmícháme sýr ricotta, vejce, majoránku, mletý pepř, sůl a důkladně vše promísíme s masovou směsí.
Rajčatový protlak, čerstvě nakrájenou bazalku, prolisovaný stroužek česneku, půl lžičky cukru, mletý pepř a sůl smícháme v hrnku a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a asi 5 minut vaříme.
Zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno nalijeme několik lžic rajčatové omáčky, na ni položíme opečené mleté maso a těstoviny. Vše zalijeme zbytkem rajčatové omáčky, vložíme do trouby vyhřáté asi na 200 °C a zapékáme asi 20 minut.Hotové cannelloni ozdobíme čerstvými bylinkami a sýrem mascarpone. Mascarpone můžeme nahradit lučinou. Podáváme se zeleninovými saláty.
—————
Cannelonni plněné mletým masem
Doba přípravy: asi 70 minut
1 porce asi 3 335 kJ/780 kcal
4 porce
- 16 ks těstovin cannelonni
- 1 lžíce oleje
- 600 g mletého libového vepřového masa
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 žemle
- sůl
- 100 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička oregana
- 1 žloutek
- mletý pepř
- máslo na vymazání formy
- zelené bylinky na ozdobení
Do vroucí osolené vody přilijeme lžíci oleje a uvaříme cannelonni do poloměkka. Opatrně je vyndáme a necháme okapat. Žemli nakrájíme na malé kostičky a zalijeme ji mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Tekutinu necháme vsáknout. Oloupanou cibuli nastrouháme a česnek prolisujeme.
Do mísy vložíme mleté vepřové maso, přidáme žemli s vejcem, nastrouhanou cibuli s česnekem, přisypeme hladkou mouku a ochutíme oreganem, mletým pepřem a solí. Vše důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Masovou směs přendáme do sáčku bez tvořítka a opatrně naplníme povařené těstoviny. Zapékací mísu vymažeme máslem a vyložíme ji naplněnými těstovinami. Na povrchu je potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Dozlatova zapečeme.
Zapečené těstoviny rozdělíme na připravené talíře a ihned podáváme ozdobené zelenými bylinkami. Jako přílohu podáváme salát z čerstvé zeleniny.
—————
Domácí canalones se šunkou
4 porce
Těsto:
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
Náplň:
- 1 cibule
- 4 vejce
- 250 g šunky
- 30 g másla
- 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 2 lžičky hladké mouky
- sůl
- pepř
Dohotovení:
- 100 g strouhaného sýra
- máslo na vymazání pekáčku
Z mouky, vajec a soli vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme z něj 2 tenké pláty a 10 minut je necháme proschnout. Poté je rozdělíme na čtverce 12 x 12 cm velké.
Do vroucí osolené vody dáme olej a čtverečky těsta v ní 4 minuty povaříme. Poté je scedíme.
Na másle osmahneme kostičky cibule s česnekem, nudličky šunky, protlak a mouku. Přidáme sůl, pepř a vejce.
Na předvařené těstoviny naneseme náplň a svineme je. V pekáčku roličky posypeme sýrem a zapékáme 5 minut.
—————