Lasagne

Domácí lasagne

 

Doba přípravy: 20 minut

Vaření: 1 hodina 10 minut

6 porcí 

  • 1 dávka těsta  (domácí těstoviny - základní recept)

Masová náplň: 

  • 1 lžíce olivového oleje + na vymazání formy
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 800 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce jemně pokrájené bazalky
  • sůl a pepř

Sýrová náplň: 

  • 600 g ricotty nebo jemného tvarohu (žervé)
  • 2 lehce prošlehaná vejce
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce sekané petrželky

Na posypání: 

  • 150 strouhané mozzarelly

Rozválené těsto pokrájejte na obdélníky o rozměrech asi 7 x 11 cm. Dejte stranou. Na omáčku rozehřejte ve velkém kastrolu olej. Vsypte maso a česnek a smažte na vyšším plameni 8 až 10 minut za častého míchání, až maso zhnědne. Přidejte ostatní suroviny, osolte a opepřete dle chuti. Snižte plamen a kastrol částečně přikryjte. Nechte pomalu odvářet omáčku asi půl hodiny, za občasného promíchání, až lehce zhoustne.

Mezitím si připravte sýrovou náplň. Všechny přísady promíchejte v misce, osolte a opepřete dle chuti.

Troubu předehřejte na 180 °C. Zaékací formu nebo pekáč o rozměrech asi 30 x 20 cm lehce vymazejte olejem. Lasagne povařte po částech ve vroucí osolené vodě 4 minuty, jen aby zvláčněly. Sceďte je a rozložte na suchou utěrku.

Na dno formy položte jeden plát lasagní, navršte polovinu sýrové náplně, posypte třetinou mozzarelly a přelijte třetinou masové omáčky. Vrstvy zopakujte a zakončete masovou směsí, posypanou zbylou mazzarellou. vložte do trouby a půl hodiny zapékejte.

Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby se všechny chutě a vůně pěkně propojily.

—————

Dýňové lasagne se sušenými rajčaty

Dýňové lasagne se sušenými rajčaty

4 porce

  • 800 g dýně Hokkaidó
  • 10 sušených rajčat (v oleji)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • muškátový květ
  • 16 plátů lasagní
  • 50 g strouhaného sýra

Dýni umyjeme a rozpůlíme. Odstraníme z ní semena a dužinu nakrájíme na kostičky. Rajčata slijeme (olej odložíme stranou), osušíme a nakrájíme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje z rajčat a nakrájené přísady na něm krátce osmahneme. Přilijeme polovinu vývaru a po uvedení do varu necháme asi 5 minut probublávat. Osolíme a opepříme.

Troubu rozehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Na bešamelovou omáčku zpěníme v hrnci máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Vmícháme mléko, důkladně rozšleháme a za stálého míchání necháme 10 minut povařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.

Nákypovou formu vymažeme a střídavě do ní vrstvíme lasagne a připravenou zeleninu. Zalijeme zbývajícím vývarem, přelijeme bešamelovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 30 minut.

—————

Lasagne s čerstvými houbami a rukolou

 

 

  • 500 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 svazky rukoly
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka rajčat (800 g)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 250 g lasagní
  • 340 g mozzarelly, nakrájené na plátky
  • tuk na formu

 

Žampiony důkladně očistíme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na kostičky. Rukolu přebereme, opláchneme, otřepeme a nahrubo nakrájíme.

Rozehřejeme trochu oleje a opečeme v něm cibuli a česnek. Přidáme žampiony a rovněž je opečeme. Rajčata nadrobno nakrájíme, přidáme do pánve a vše nezakryté dusíme asi 15 minut. Ochutíme solí, pepřem a oreganem a vmícháme rukolu.

Do vymazané ohnivzdorné formy dáme lasagne, mozzarellu a houbové ragú, poslední vrstvu bude tvořit mozzarella. Pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.

—————

Lasagne s kuřecím masem a brokolicí

 

 

  • 300 g kuřecích prsou
  • 400 g brokolice 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml rajčatového protlaku
  • oregáno
  • 10 plátků předvařených lasagní
  • 200 g tvrdého sýru
  • 100 g mozzarelly
  • olivový olej
  • bylinkovo-česneková sůl
  • mletý černý pepř

 

Růžičky brokolice uvaříme v páře (4-5 minut).

Nakrájené kostky kuřecího masa osmažíme na olivovém oleji s nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Ochutíme kořením, přidáme trochu protlaku a vaříme 2 minuty.

Část rajčatového protlaku nalijeme do formy na pečení, přikryjeme vrstvou lasagní, přidáme přibližně polovinu masa a brokolice, posypeme sýrem.

Pak přidáme další vrstvu lasagní, maso a brokolici a přelijeme zbytkem omáčky a zasypeme zbytkem sýra.

Nakonec přidáme poslední vrstvu lasagní, na kterou rozložíme plátky mozzarelly. Připravenou formu pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě (160 °C).

—————

Lasagne se žampiony

4 porce

  • 500 g žampionů
  • 500 g lasagní
  • 500 g drcených rajčat v plechu
  • 150 g parmazánu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • po 5 lístcích bazalky a oregana
  • 500 g bešamelu
  • olivový olej

Na oleji orestujeme sekanou cibulku i česnek. Přidáme plátky žampionů, zalijeme rajčaty a dusíme 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Do vymazané zapékací misky dáme vrstvu těstovin, potřeme je omáčkou z hub, tenkou vrstvou bešamelu a lehce posypeme sýrem. Vše 3 x opakujeme - poslední vrstvu tvoří těstoviny jen potřené bešamelem a sýrem. Pečeme 35 minut při teplotě 170 °C. 

—————

Zeleninové lazaně

Zeleninové lazaně

Doba přípravy: zhruba 50 minut

1 porce asi 3 015 kJ/ 720 kcal

4 porce

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 10 - 12 plátků lazaní
  • 200 g sýra
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 1 menší pórek
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání
  • sůl
  • pepř

Na ozdobení:

  • 1 paprika
  • lístečky celeru nebo petrželky

Připravíme si základní bílou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Jíšku krátce osmahneme, zalijeme ji mlékem a dobře rozmícháme. Přidáme sůl, pepř a omáčku asi 20 minut provaříme.

Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Špenát opereme, necháme okapat a pak ho překrájíme na menší kousky.

Cibuli osmahneme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata, pórek a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu podusíme a těsně před odstavením přidáme čerstvý špenát.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do nádoby vložíme zeleninovou směs, zalijeme ji bílou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Vše přiklopíme plátky lazaní a střídavě prokládáme až do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu přelijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Hotový pokrm zdobíme paprikou a zelenými lístečky celeru.

—————