Lasagne
Domácí lasagne
Doba přípravy: 20 minut
Vaření: 1 hodina 10 minut
6 porcí
- 1 dávka těsta (domácí těstoviny - základní recept)
Masová náplň:
- 1 lžíce olivového oleje + na vymazání formy
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 800 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce jemně pokrájené bazalky
- sůl a pepř
Sýrová náplň:
- 600 g ricotty nebo jemného tvarohu (žervé)
- 2 lehce prošlehaná vejce
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 lžíce sekané petrželky
Na posypání:
- 150 strouhané mozzarelly
Rozválené těsto pokrájejte na obdélníky o rozměrech asi 7 x 11 cm. Dejte stranou. Na omáčku rozehřejte ve velkém kastrolu olej. Vsypte maso a česnek a smažte na vyšším plameni 8 až 10 minut za častého míchání, až maso zhnědne. Přidejte ostatní suroviny, osolte a opepřete dle chuti. Snižte plamen a kastrol částečně přikryjte. Nechte pomalu odvářet omáčku asi půl hodiny, za občasného promíchání, až lehce zhoustne.
Mezitím si připravte sýrovou náplň. Všechny přísady promíchejte v misce, osolte a opepřete dle chuti.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zaékací formu nebo pekáč o rozměrech asi 30 x 20 cm lehce vymazejte olejem. Lasagne povařte po částech ve vroucí osolené vodě 4 minuty, jen aby zvláčněly. Sceďte je a rozložte na suchou utěrku.
Na dno formy položte jeden plát lasagní, navršte polovinu sýrové náplně, posypte třetinou mozzarelly a přelijte třetinou masové omáčky. Vrstvy zopakujte a zakončete masovou směsí, posypanou zbylou mazzarellou. vložte do trouby a půl hodiny zapékejte.
Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby se všechny chutě a vůně pěkně propojily.
—————
Dýňové lasagne se sušenými rajčaty
4 porce
- 800 g dýně Hokkaidó
- 10 sušených rajčat (v oleji)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- muškátový květ
- 16 plátů lasagní
- 50 g strouhaného sýra
Dýni umyjeme a rozpůlíme. Odstraníme z ní semena a dužinu nakrájíme na kostičky. Rajčata slijeme (olej odložíme stranou), osušíme a nakrájíme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje z rajčat a nakrájené přísady na něm krátce osmahneme. Přilijeme polovinu vývaru a po uvedení do varu necháme asi 5 minut probublávat. Osolíme a opepříme.
Troubu rozehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Na bešamelovou omáčku zpěníme v hrnci máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Vmícháme mléko, důkladně rozšleháme a za stálého míchání necháme 10 minut povařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Nákypovou formu vymažeme a střídavě do ní vrstvíme lasagne a připravenou zeleninu. Zalijeme zbývajícím vývarem, přelijeme bešamelovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 30 minut.
—————
Lasagne s čerstvými houbami a rukolou
- 500 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 svazky rukoly
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka rajčat (800 g)
- sůl
- pepř
- 1 lžička sušeného oregana
- 250 g lasagní
- 340 g mozzarelly, nakrájené na plátky
- tuk na formu
Žampiony důkladně očistíme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na kostičky. Rukolu přebereme, opláchneme, otřepeme a nahrubo nakrájíme.
Rozehřejeme trochu oleje a opečeme v něm cibuli a česnek. Přidáme žampiony a rovněž je opečeme. Rajčata nadrobno nakrájíme, přidáme do pánve a vše nezakryté dusíme asi 15 minut. Ochutíme solí, pepřem a oreganem a vmícháme rukolu.
Do vymazané ohnivzdorné formy dáme lasagne, mozzarellu a houbové ragú, poslední vrstvu bude tvořit mozzarella. Pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut.
—————
Lasagne s kuřecím masem a brokolicí
- 300 g kuřecích prsou
- 400 g brokolice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml rajčatového protlaku
- oregáno
- 10 plátků předvařených lasagní
- 200 g tvrdého sýru
- 100 g mozzarelly
- olivový olej
- bylinkovo-česneková sůl
- mletý černý pepř
Růžičky brokolice uvaříme v páře (4-5 minut).
Nakrájené kostky kuřecího masa osmažíme na olivovém oleji s nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Ochutíme kořením, přidáme trochu protlaku a vaříme 2 minuty.
Část rajčatového protlaku nalijeme do formy na pečení, přikryjeme vrstvou lasagní, přidáme přibližně polovinu masa a brokolice, posypeme sýrem.
Pak přidáme další vrstvu lasagní, maso a brokolici a přelijeme zbytkem omáčky a zasypeme zbytkem sýra.
Nakonec přidáme poslední vrstvu lasagní, na kterou rozložíme plátky mozzarelly. Připravenou formu pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě (160 °C).
—————
Lasagne se žampiony
4 porce
- 500 g žampionů
- 500 g lasagní
- 500 g drcených rajčat v plechu
- 150 g parmazánu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- po 5 lístcích bazalky a oregana
- 500 g bešamelu
- olivový olej
Na oleji orestujeme sekanou cibulku i česnek. Přidáme plátky žampionů, zalijeme rajčaty a dusíme 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Do vymazané zapékací misky dáme vrstvu těstovin, potřeme je omáčkou z hub, tenkou vrstvou bešamelu a lehce posypeme sýrem. Vše 3 x opakujeme - poslední vrstvu tvoří těstoviny jen potřené bešamelem a sýrem. Pečeme 35 minut při teplotě 170 °C.
—————
Zeleninové lazaně
Doba přípravy: zhruba 50 minut
1 porce asi 3 015 kJ/ 720 kcal
4 porce
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 10 - 12 plátků lazaní
- 200 g sýra
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- 1 menší pórek
- 4 rajčata
- 2 lžíce oleje
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání
- sůl
- pepř
Na ozdobení:
- 1 paprika
- lístečky celeru nebo petrželky
Připravíme si základní bílou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Jíšku krátce osmahneme, zalijeme ji mlékem a dobře rozmícháme. Přidáme sůl, pepř a omáčku asi 20 minut provaříme.
Cibuli a pórek očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Špenát opereme, necháme okapat a pak ho překrájíme na menší kousky.
Cibuli osmahneme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata, pórek a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu podusíme a těsně před odstavením přidáme čerstvý špenát.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do nádoby vložíme zeleninovou směs, zalijeme ji bílou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Vše přiklopíme plátky lazaní a střídavě prokládáme až do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu přelijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Hotový pokrm zdobíme paprikou a zelenými lístečky celeru.
—————