Rolády

Balená svíčková

 

  • 1 celý váleček svíčkové nebo špalíček libového masa
  • 1 kg mletého masa
  • sůl
  • kmín
  • 2 vejce

 

Mleté maso nejprve řádně osolíme, přidáme vajíčka, pepř a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na igelitový sáček a hustě jej pokmínujeme. Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou mletého masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě. Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučuji podávat i s kompotem. Roláda je velmi dobrá i za studena.

—————

Hovězí roláda

 

 

  • 600 g zadního hovězího masa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 g kuřecích prsíček
  • 1 vejce
  • zelená petrželka
  • pažitka
  • 1 červená nebo oranžová paprika
  • 2 lžíce strouhanky
  • 250 g plátkové anglické slaniny
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 5 lžic oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Hovězí maso omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a dvěma stroužky prolisovaného česneku. Maso necháme chvíli stát, mezitím si připravíme náplň.

Kuřecí prsíčka omyjeme, nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku. Pažitku a petrželku omyjeme a nadrobno nasekáme. Papriku očistíme, odstraníme semeník, opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Do pomletého masa přidáme vejce, pažitku, petrželku, nakrájenou papriku a strouhanku. Nádivku podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme zbývající prolisovaný česnek. Pak ji stejnoměrně rozetřeme na připravený plát hovězího masa.

Roládu opatrně zavineme, celou ji obalíme plátky slaniny a pevně převážeme čistou bílou nití. Roládu ze všech stran zprudka opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem, podlijeme bílým vínem a vyvarem. Přikryté dusíme pozvolna asi 1 hodinu. Během dušení roládu několikrát obrátíme a podle potřeby znovu podlijeme trochou vřelé vody nebo vývarem.

Nakonec roládu i se šťávou přendáme do pekáčku a ještě asi 30 minut pečeme v troubě, až roláda na povrchu krásně zezlátne. Z upečené rolády odstraníme nitě a ostrým nožem ji nakrájíme na kolečka. Podáváme s rýží nebo s opékanými či vařenými bramborami a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.

—————

Hovězí roláda s kuřecím masem

 

4 porce

  • 500 g hovězí roštěnky
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 100 g šunky
  • sůl a pepř
  • 5 - 6 lžic olivového oleje
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 2 lžíce tmavé instantní jíšky

Hovězí roštěnku omyjeme a naklepeme na tenký plát. Maso osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, tence rozklepeme mezi dvěma foliemi, osolíme, opepříme a obložíme plátky šunky. Kuřecí maso se šunkou položíme na plát hovězího masa, společně stočíme do závinu a sepneme grilovacím jehlami nebo převážeme nití.

V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, roládu ze všech stran zprudka opečeme, potom přendáme do pekáčku, přelijeme vypečenou šťávou, potřeme prolisovaným česnekem, podlijeme vývarem a ve středně vyhřáté troubě pečeme doměkka. Upečenou roládu vyndáme ze šťávy.

Šťávu přelijeme do kastrůlku, vmícháme instantní jíšku a za občasného promíchání krátce povaříme. Z rolády odstraníme nitě nebo jehly, ostrým nožem nakrájíme na plátky, přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s rýží nebo s vařenými či opékanými bramborami.

Doplníme ovocným kompotem nebo zeleninovým salátem. Kousky rolády s přílohou můžeme samozřejmě na talířích posypat také omytou a nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou, případně doplnit oblohou z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

—————

Hovězí roláda s párkem

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 2 200 kJ/ 525 kcal

4 porce

  • 600 g hovězího zadního masa
  • 150 g párků
  • 100 g slaniny
  • 200 g chleba
  • 1 pórek
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • petrželka
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • olej

Hovězí maso zbavíme blan a omyjeme. Prokrojíme ho z obou stran tak, aby nám vznikl plát, který lehce naklepeme. Prolisujeme česnek. Zelenou petrželku a majoránku usekáme najemno. Pórek důkladně očistíme.

Kostičky chleba namočíme v rozšlehaných vajíčkách rozředěných mlékem. Plát masa osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a prolisovaným česnekem. Nakonec na maso rozložíme namočené kostky chleba, párek a nožičky párku.

Naplněný plát masa zavineme a pevně převážeme tenkým provázkem nebo režnou nití. Do pekáče dáme trochu oleje a roládu na něj opatrně položíme. Pečeme v přede vyhřáté troubě při 220 °C asi 40 minut. Během pečení roládu obracíme a podléváme vlažnou vodou nebo vývarem.

Hotovou roládu krájíme na plátky a servírujeme s vařenými bramborami.

—————

Živáňská rolka

 

  • 60 dkg zadního hovězího masa
  • 10 dkg šunky
  • malá cibule
  • kečup
  • 1/4 celeru
  • 1 mrkev
  • 10 dkg slaniny
  • hořčice
  • pepř
  • olej

 

Maso rozřežeme na plát. Naklepeme, osolíme. Šunku a cibuli nakrájíme na plátky. Maso pokapeme kečupem, potřeme hořčicí, poklademe cibulí, šunkou, strouhanou zeleninou, okořeníme, zavineme, převážeme bílou nití, položíme na plátky slaniny a trochu oleje. Dusíme pod pokličkou a za stálého podlévání dopečeme v troubě nepřikryté. Hotovou rolku vybalíme z nitě, polijeme šťávou, podáváme s bramborovou kaší.

—————