Rolády

Krůtí prsa v těstě na pizzu

Krůtí prsa v těstě na pizzu

Doba přípravy: asi 90 minut

1 porce asi 3 403 kJ/ 812 kcal

4 porce

  • 400 g krůtích prsou
  • 200 g sýra niva
  • 100 g černých oliv
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g droždí
  • 1,5 l teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Omáčka:

  • 500 g loupaných sterilovaných rajčat
  • 500 g oliv
  • bazalka
  • sůl
  • pepř
  • ocet balsamico

Nejdříve si připravíme těsto na pizzu. Mouku smícháme s droždím a solí. Přidáme olej a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme chvíli odpočinout v chladničce.

Krůtí maso omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme a nakrájíme na plátky. Přes fólii rozklepeme na co největší plátky, které osolíme a opepříme. Poklademe je plátky nivy, na plátky nakrájenými olivami a lístečky zelené petrželky. Pak maso opatrně stočíme do malých roládek.

Z chladničky vyndáme těsto, které ještě jednou důkladně propracujeme. Na vále posypaném moukou rozválíme těsto na tloušťku asi 4 mm a rozkrájíme tak, abychom do něj mohli zabalit rolky masa.

Naplněné roládky zabalíme do těsta a konce důkladně stiskneme, aby nám z náplně nic nevyteklo. Pizzové rolky naskládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení nebo velmi dobře vymastili, spojem dolů. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme zhruba při 230 °C asi 10 minut dozlatova.

Mezitím si připravíme omáčku. Sterilovaná rajčata rozkrájíme a podusíme na pánvi s trochou olivového oleje. Přidáme na plátky nakrájené olivy, osolíme, opepříme a rozvaříme na hustou kaši. Podle chuti můžeme ještě zakápnout několika kapkami octa balsamico. Rolky servírujeme přelité omáčkou a ozdobené čerstvou zeleninou. Podáváme k nim pečivo a nezapomeneme si připravit salát z čerstvé zeleniny.

—————

Krůtí roláda

 

 

  • 600 g krůtích prsou
  • sůl
  • hořčice
  • olej
  • 70 g šunky
  • 3 žampiony
  • 2 vejce
  • kousek červené papriky
  • vývar
  • 1 lžíce másla

 

Krůtí maso rozkrojíme na plát. Lehce jej rozklepeme do šířky, osolíme a potřeme tence hořčicí. Na oleji osmahneme žampiony nakrájené na plátky, zalijeme je rozšlehanými vejci a umícháme řidší nádivku. Tou potřeme plát masa, poklademe je šunkou nakrájenou na nudličky a nakrájenou paprikou, maso stočíme do rolády. Ovineme pevnou nití a vložíme do pekáče s rozehřátým olejem. Lehce opečeme ze všech stran a podlijeme vývarem, pečeme do změknutí. Při pečení otáčíme. Upečené maso necháme chvíli stát, krájíme šikmé plátky. Do šťávy přidáme máslo a necháme ho rozehřát, hned podáváme.

—————

Krůtí roláda plněná paprikami a houbami

 

 

  • 1 kg krůtích prsou
  • 150 g másla
  • 1 cibule
  • 400 g mražených lesních hub
  • 2 vejce
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 červené papriky nebo sterilované papriky
  • pepř
  • drcený kmín
  • sůl
  • kostka bujónu

 

Krůtí prsa rozkrojíme opatrně na plát a naklepeme přes mikrotenovou fólii. Plát osolíme, opepříme. Na třetině másla dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nerozmražené nakrájené houby a dusíme je téměř doměkka. Pak vmícháme vejce, ale nenecháme je úplně srazit, okořeníme je drceným kmínem a solí a necháme zchladnout.

Papriky očistíme a nakrájíme na plátky. Na plát masa rozprostřeme plátky paprik, tenké plátky anglické slaniny, houbovou směs a maso pevně stočíme do rolády. Roládu převážeme motouzem nebo konce upevníme jehlami. V pekáči rozehřejeme zbylé máslo a na něm roládu ze všech stran opečeme, pak podlijeme vývarem z kostky.

Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve pod poklicí asi 40 minut, pak odkryjeme a dopečeme doměkka za občasného přelévání vypečenou šťávou, případně podle potřeby podléváme. Hotovou roládu necháme ještě asi 10 minut pod poklicí, pak ji zbavíme motouzu a krájíme na úhledné plátky. Podáváme s bramborovou kaší, bramborovými kroketami nebo dušenou rýží, doplníme zeleninovým salátem.

—————

Krůtí rolka s olivami a sušenými rajčaty

Doba přípravy: 100 minut

1 porce asi 2 310 kJ/ 551 kcal

4 porce

  • 2 housky
  • 2 vejce
  • 100 g šunky
  • sůl
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • 70 g sušených rajčat
  • mletý černý pepř
  • 500 g krůtích prsou bez kosti
  • 30 g másla

Z housek odřízneme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Ty nasypeme do mísy, přidáme šunku nakrájenou nadrobno, olivy a nasekaná sušená rajčata. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme do mísy a promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který zlehka zapracujeme do nádivky. Osolíme a opepříme.

Krůtí prsa nařízneme, rozložíme je na plát a naklepeme. Maso potřeme nádivkou a stočíme do rolády. Převážeme ji provázkem a lehce osolíme.

Rolku dáme do pekáčku, podlijeme 200 ml vody a pečeme při 190°C asi 60 - 70 minut. Během pečení ji otáčíme, podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.

Upečenou rolku necháme krátce odpočinout a pak ji nakrájíme na plátky. Výpek zjemníme máslem a maso na talíři jím přelijeme. Ozdobíme zeleninou.

—————

Roláda se špenátem a ricottou

 

 

  • 1 větší krůtí prsa
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička drcených chilli papriček
  • 2 lžíce okapaných sušených rajčat v oleji
  • 200 g zmrazeného listového špenátu
  • 150 g sýra ricotta
  • 2 lžíce oleje

 

Krůtí prsa rozřízneme a rozklepneme na plát. Plát masa potřeme prolisovaným česnekem, solí, pepřem, papričkami a sušenými rajčaty, poklademe špenátem a ricottou a svineme do rolády. Roládu upevníme motouzem nebo jehlami, opečeme ji v pekáči na rozehřátém oleji, pak ji zastříkneme trochou vody a asi 30 minut dusíme pod poklicí. Pak poklici odklopíme a roládu dopečeme za občasného podlévání výpekem dozlatova. Podáváme s brambory.

—————