Játra
Bosenský špíz
- 1 kg kuřecích jater
- 300 g sušených švestek
- 250 g slaniny
- sůl
Játra nakrájíme na kostky větší než švestky, švestky vypeckujeme a podélně rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na plátky a vše střídavě napichujeme na jehly. Grilujeme po obou stranách na dřevěném uhlí, solíme na talíři, podáváme s chlebem.
—————
Drůbeží játra na anglické slanině v alobalu
Doba přípravy: 20 minut
1 porce asi 1 160 Kj / 277 kcal
4 porce
- 1 pórek
- 400 g drůbežích jater
- 100 g malých rajčátek
- 8 plátků anglické slaniny
- bílý pepř
- sůl
- alobal
Alobal nastříháme na stejně velké obdélníky a vytvarujeme z nich mističky. Pórek očistíme a nakrájíme na delší špalíčky. Podélně je nařízneme a rozebereme na jednotlivé vrstvy, kterými vyložíme alobal.
Játra očistíme, opláchneme a osušíme. Rajčátka omyjeme. Játra podle potřeby nakrájíme. Na pórek v alobalových miskách položíme plátky anglické slaniny, játra a rajčátka. Vše podle chuti opepříme.
Alobal uzavřeme, balíčky položíme na rozpálený gril a pečeme asi 10 minut. Hotová játra osolíme a podáváme například s bílým pečivem.
—————
Drůbeží játra Pikant
Doba přípravy : 45 minut
2 porce
3 338 Kj / 799 kcal
- 400 g drůbežích jater
Marináda:
- 2 lžíce Solamylu
- 2 lžíce mletého pepře
- 2 lžíce drcené majoránky
- 2 lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce Maggi
- 2 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžíce kari koření
- 4 stroužky česneku utřeného se solí
- 3 celá vejce
Játra nakrájíme na větší kusy a omytá a osušená je naložíme do připravené směsi, nejlépe přes noc a grilujeme.
Podáváme s celozrnným pečivem nebo chlebem.
—————
Grilovaná telecí játra s pomeranči
4 porce
- 800 g telecích jater
- 4 pomeranče
- olej na potření
- sůl
- pepř
- lístky meduňky na ozdobu
- alobal
Očištěná játra nakrájíme na plátky a potřeme je olejem.
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Osolíme je, opepříme a zabalíme do alobalu.
Plátky jater rozložíme na gril. Přidáme balíček s pomeranči. Maso grilujeme z každé strany asi 4 minuty.
Pečené plátky jater osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře. Obložíme je kolečky pomeranče a podáváme. Jednotlivé porce zdobíme lístky meduňky.
—————
Kyjevská játra
4 porce
- 500 g vepřových jater
- 50 g slaniny
- 4 jablka
- olej na potírání
- mletý pepř, sůl
Vepřová játra odblaníme, slaninu a jablka nakrájíme na menší plátky a střídavě napichujeme na jehlu - játra, slaninu, jablko. Vše potřeme olejem, lehce opepříme a grilujeme 5 minut. Hotová játra osolíme a podáváme s chlebem.
—————
Staročeská jehla
- 75 dkg vepřových jater
- 12 dkg slaniny
- 25 dkg sušených švestek
- 5 dkg másla
- mletý zázvor
- pepř
- sůl
Játra nakrájíme na plátky a napichujeme střídavě s odpeckovanými švestkami zabalenými do slaniny na jehlu. Špízy osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a pečlivě zabalíme do alobalu. Zvolna grilujeme. Na talíři přelijeme přepuštěným máslem. Podáváme s pečivem a kompotem.
—————