Vepřové maso

Aztécká kapsa

 

6 porcí 

  • 6 vepřových kotlet
  • 1 lžička tlučeného koriandru
  • 3 větší zelené pálivé papriky
  • 6 plátků ementálu
  • stroužek česneku
  • 30 g slaniny
  • olej
  • pomeranč

 

Kotlety nařízneme, naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélně naříznuté a oloupané papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou, pokapeme olejem a necháme 3 hodiny uležet. Opečeme na grilu. Podáváme pokapané šťávou z pomeranče.

—————

Ďábelská žebírka

 

  • 1,5 kg vepřových žebírek

Ostrá meruňková marináda:

  • 12 dkg meruňkové marmelády
  • 1 dl meruňkového džusu
  • 1 lžíce polotučné hořčice
  • 6 lžic worcesteru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • pepř
  • sůl

Žebra nakrájíme na větší kusy a na 24 hodin naložíme do marinády. Druhý den grilujeme na mírném ohni a zbylou marinádou žebra potíráme.

—————

Grilovaná krkovička na pivu

 

4 porce 

  • 4 plátky krkovičky
  • pivo
  • trochu oleje
  • pepř, sůl

 

Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na 20 minut naložíme do piva. Poté vyjmeme, pokapeme několika kapkami oleje. Grilujeme, po chvílích potíráme olejem a pivem. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo křenem a nadrobno pokrájenou čerstvou cibulkou.

—————

Grilovaná vepřová kýta

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 440 kJ/ 582 kcal

4 porce

  • 1 malá palička česneku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 svazek šalvěje
  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 100 ml oleje
  • sůl
  • černý pepř
  • 1,5 kg vepřové kýty
  • sklenice nakládané zeleniny

 

Nejprve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Pomerančovou kůru z chemicky neošetřeného  pomeranče nakrájíme na malé kostičky. Šalvěj opláchneme, lístky otrháme a nasekáme najemno.

Pomerančovou kůru a šalvěj přidáme do misky, ochutíme hořčicí a vmícháme olej. Směs ještě nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Kýtu omyjeme, důkladně osušíme a jednu stranu nařízneme ostrým nožem do mřížky.

Připravenou marinádu ze všech stran důkladně vetřeme do masa, které necháme v chladničce rozležet, nejlépe přes  noc. Pokud nestíháme, tak v nejkrajnějším případě můžeme marinovat těsně před grilováním, ale aspoň 2 hodiny.

Dostatečně marinovanou kýtu položíme na rozpálený gril, přiklopíme poklicí a pečeme přibližně 45 minut doměkka. Během grilování maso pravidelně obracíme. Někteří ho ještě polévají pivem.

Maso můžeme polévat také zbylou marinádou. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s nakládanou zeleninou nebo salátem. Chutnou přílohou je chléb.

—————

Grilované vepřové kotlety s pikantní omáčkou

Doba přípravy asi 25 minut + doba odležení masa

1 porce = 505 kcal/ 2 120 kJ

4 porce               

  • 4 vepřové kotlety po 15 dkg
  • mletý pepř, mletá sladká paprika
  • 1 lžíce oleje

Omáčka:

  • 1 sterilovaná okurka
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1,5 dl smetany na šlehání
  • 4 lžíce bílého vína
  • 1 - 2 lžíce kvalitní hořčice
  • citronová šťáva
  • 1 lžička sojové omáčky
  • několik kaparů nebo černých oliv
  • špetka cukru, sůl

 

Kotlety po obvodu a u kosti mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme olejem, okořeníme a složíme na sebe do hlubší misky. Necháme v chladničce chvíli odležet. Před přípravou kotlety urovnáme do původního tvaru, potřeme olejem, vložíme do zahřátého grilu na rošt potřený olejem, pod rošt položíme alobal na šťávu z masa a opékáme 4 - 6 minut. Pak kotlety obrátíme, potřeme olejem a pečeme stejnou dobu. Osolíme a hned podáváme s omáčkou.

 

Příprava omáčky: Na oleji osmahneme okurku nakrájenou na kostičky, poprášíme ji moukou, opět osmahneme, zalijeme smetanou a vínem a za stálého míchání krátce povaříme. Podle potřeby přidáme asi 3 lžíce vody. Omáčku ochutíme hořčicí, nakrájenými olivami, citronovou šťávou a cukrem, přisolíme, prohřejeme a hned podáváme.

—————

Grilované vepřové s arašídovou omáčkou

 

 

  • 500 g libového vepřového masa
  • 1 dl olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 50 g burských oříšků
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl

 

V míse promícháme olej, citronovou šťávu, rozdrcenou papričku, česnek a sůl. Přidáme maso nakrájené na tenké proužky a necháme marinovat v chladu asi 2 hodiny. Pak maso vyjmeme z marinády, do které vmícháme rajčatový protlak a nadrobno rozdrcené burské oříšky. Maso napichujeme na grilovací jehly, potřeme omáčkou a pečeme na grilu 5 - 7 minut.

—————

Grilovaný bůček s bramborami

 

Doba přípravy: 35 minut

1 porce asi 4 365 kJ/ 1 042 kcal

4 porce

  • 800 g bůčku bez kosti
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka fenyklu
  • 4 cibulky
  • 500 g malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítky čerstvého rozmarýnu

Špejle namočíme do studené vody. Maso očistíme a nakrájíme na plátky asi po 100 g. Napícháme je na špejle a pomalu opékáme na rozpáleném grilu.

Pravidelně maso obracíme. Krátce před dopečením je lehce posypeme solí, pepřem a fenyklem.

Brambory důkladně kartáčkem omyjeme, cibulky oloupeme a každý brambor i cibulku překrojíme na polovinu. Rozmarýn omyjeme a natrháme na menší kousky.

Brambory, cibulky a rozmarýn dáme do alobalu, pokapeme olejem a ochutíme solí a pepřem. Pečlivě zabalíme, položíme na gril a pečeme společně s bůčkem.

 

—————

Myslivcovy půlnoční kotlety

 4 porce

  • 4 kotlety
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • půl panáčka myslivecké
  • 4 lžičky pikantní hořčice
  • pepř
  • sůl

Kotlety po obvodu nakrojíme, osolíme a opepříme a krátce je opečeme na grilu z obou stran. Smícháme med, pomerančovou šťávu a mysliveckou. Maso potřeme hořčicí, vrátíme na gril, potíráme medovou směsí a pečeme dalších 15 minut.

—————

Ražniči v alobalu

 

 

  • 500 g vepřového bůčku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 g rajčat
  • cibule
  • drcený kmín
  • paprika
  • pepř
  • sůl
  • 500 g kysaného zelí

 

Na čtyři grilovací jehly napichujeme kostky masa, plátky sýra, rajčat, cibule. Posypeme kmínem, paprikou, pepřem a solí. V míse promícháme zelí a nakrájenou cibuli a směsí obalíme připravené špízy. Zabalíme je do alobalu a v troubě pečeme 30 minut nebo grilujeme na grilu. Podáváme s chlebem nebo brambory a čerstvou zeleninou.

—————

Šlehačková krkovice

  • 75 dkg vykostěné krkovice nakrájené na plátky
  • 0,5 l smetany
  • 1/4 l piva
  • 3 cibule
  • pepř a sůl

Plátky masa vložíme do mísy, osolíme, opepříme, proložíme drobně nakrájenou cibulí a zalijeme šlehačkou a pivem. Necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak grilujeme asi 30 minut za stálého potírání zbylou marinádou. 

—————