Karbanátky

Karbanátky s kapustou a bůčkem

 

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 250 g vepřového masa z bůčku
  • 1/4 středně velké hlávky kapusty
  • 3 vejce
  • 3 housky
  • 1 cibule
  • 30 g tvrdého sýra (eidam)
  • mléko podle potřeby
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení

Kapustu mírně povařte, nechte okapat a nakrájejte na plátky. Housky rozkrájejte na kousky a namočte do mléka. Pak je "vyždímejte" a spolu s kapustou, na kostky nakrájeným masem i oloupanou cibulí rozemelte.

Ke směsi přidejte vejce, strouhaný sýr, dle potřeby zahustěte strouhankou, osolte a opepřete. Dobře vymíchejte. Ze směsi tvořte karbanátky, které obalte ve strouhance a na oleji je osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s tmavým pečivem a listy salátu.

—————

Karbanátky s mandlemi

 

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 15 až 20 minut

6 porcí

  • 1 suchá houska
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce másla
  • 500 g mletého másla (vepřové nebo hovězí)
  • 350 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 300 ml oleje
  • pažitka
  • sůl
  • mletý černý pepř

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli poduste na másle a nechte vychladnout. V hlubší míse smíchejte mleté maso s nasekanou pažitkou, vejcem, žloutkem, mletými mandlemi, podušenou cibulí, solí a pepřem.

Ze směsi vyformujte karbanátky, dávejte je na pekáč a pečte ve vyhřáté troubě. Během pečení je často potírejte olejem, aby se nevysušily.

Podávejte s bramborovým salátem a pečivem.

—————

Mleté se zeleninou

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • pepř
  • majoránka
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • cibule na ozdobení
  • feferonky

Zelenina:

  • 150 g brambor
  • 150 g cukety
  • 150 g rajčat
  • 5 menších cibulí
  • 100 g žampionů
  • 2 zelené papriky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej

Mleté maso osolte, opepřete, dochuťte majoránkou, přidejte vejce a očištěnou, nadrobno pokrájenou cibuli. Všechno důkladně promíchejte.

Ze směsi vytvarujte karbanátky, dejte je na pánev nebo na rozehřátý gril, potírejte olejem a z obou stran smažte asi 5 minut.

Zelenina: očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vložte do mísy, osolte, polijte sojovou omáčkou, promíchejte a rozložte na pánev. Pokapejte olejem a pečte doměkka. Lepší však bude, když zeleninu rozložíte na grilovací tácky a připravíte ji na grilu. Maso pak dejte na zeleninu a vše nechte ještě 5 minut smažit (případně grilovat). Podávejte ozdobené kolečky cibule a feferonky.

—————