Karbanátky
Karbanátky s kapustou a bůčkem
Doba přípravy: 40 minut
4 porce
- 250 g vepřového masa z bůčku
- 1/4 středně velké hlávky kapusty
- 3 vejce
- 3 housky
- 1 cibule
- 30 g tvrdého sýra (eidam)
- mléko podle potřeby
- sůl
- mletý černý pepř
- strouhanka podle potřeby
- olej na smažení
Kapustu mírně povařte, nechte okapat a nakrájejte na plátky. Housky rozkrájejte na kousky a namočte do mléka. Pak je "vyždímejte" a spolu s kapustou, na kostky nakrájeným masem i oloupanou cibulí rozemelte.
Ke směsi přidejte vejce, strouhaný sýr, dle potřeby zahustěte strouhankou, osolte a opepřete. Dobře vymíchejte. Ze směsi tvořte karbanátky, které obalte ve strouhance a na oleji je osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte s tmavým pečivem a listy salátu.
—————
Karbanátky s mandlemi
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
6 porcí
- 1 suchá houska
- 1 velká cibule
- 3 lžíce másla
- 500 g mletého másla (vepřové nebo hovězí)
- 350 g mletých mandlí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 300 ml oleje
- pažitka
- sůl
- mletý černý pepř
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli poduste na másle a nechte vychladnout. V hlubší míse smíchejte mleté maso s nasekanou pažitkou, vejcem, žloutkem, mletými mandlemi, podušenou cibulí, solí a pepřem.
Ze směsi vyformujte karbanátky, dávejte je na pekáč a pečte ve vyhřáté troubě. Během pečení je často potírejte olejem, aby se nevysušily.
Podávejte s bramborovým salátem a pečivem.
—————
Mleté se zeleninou
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- pepř
- majoránka
- 2 - 3 lžíce oleje
- cibule na ozdobení
- feferonky
Zelenina:
- 150 g brambor
- 150 g cukety
- 150 g rajčat
- 5 menších cibulí
- 100 g žampionů
- 2 zelené papriky
- 1 lžíce sojové omáčky
- olej
Mleté maso osolte, opepřete, dochuťte majoránkou, přidejte vejce a očištěnou, nadrobno pokrájenou cibuli. Všechno důkladně promíchejte.
Ze směsi vytvarujte karbanátky, dejte je na pánev nebo na rozehřátý gril, potírejte olejem a z obou stran smažte asi 5 minut.
Zelenina: očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vložte do mísy, osolte, polijte sojovou omáčkou, promíchejte a rozložte na pánev. Pokapejte olejem a pečte doměkka. Lepší však bude, když zeleninu rozložíte na grilovací tácky a připravíte ji na grilu. Maso pak dejte na zeleninu a vše nechte ještě 5 minut smažit (případně grilovat). Podávejte ozdobené kolečky cibule a feferonky.
—————