Mleté řízky a biftečky

A la biftek

 

Doba přípravy: 80 minut

4 porce

  • 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
  • 2 rohlíky namočené v mléce
  • 2 vejce
  • hladká mouka na obalování
  • 1 cibule
  • rajčatový protlak
  • strouhanka
  • 200 ml hovězího vývaru
  • petrželová nať
  • oregano
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička cukru krystal
  • sůl

Do mletého masa zapracujte v mléece namočené a vymačkané rohlíky, přidejte sůl, vejce, oregano, strouhanku a dobře promíchejte. Z připravené hmoty udělejte kulaté bifteky, které obalte v mouce a na rozpáleném oleji z obou stran opečte.

Ve výpeku osmažte nakrájenou cibuli, přidejte bifteky a podlijte vývarem, přidejte rajčatový protlak a duste přikryté asi půl hodiny. Bifteky vyndejte, šťávu zahustěte moukou, můžete dochutit cukrem, solí a nechte dobře rozvařit. Nakonec ji jemně rozmixujte.

Podávejte se salátem a s vařenými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí.

—————

Masové krokety pro labužníky

Masové krokety pro labužníky
  • 400 g vepřového mletého masa
  • olej
  • 1 cibule
  • 150 g žampionů
  • 1 rohlík
  • hladká mouka
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 sklenka vína
  • 3 lžíce kečupu
  • 4 lžíce smetany
  • kousek červené papriky
  • 2 lžíce hrášku a zmrazené kukuřice

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme žampiony nakrájené na plátky a osmahneme je. Rohlík nakrájíme na kolečka, zvlhčíme je vodou, po chvilce vymačkáme přebytečnou vodu a rohlík rozmělníme. Přidáme maso, dvě lžíce mouky, vejce, sůl, část dušených žampionů a vše dobře promícháme.

Ze směsi uděláme válečky, trochu je zmáčkneme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a po všech stranách je opečeme. Podlijeme trochou vody, přidáme tři lžíce vína, kečup a dusíme asi 10 minut pod poklicí.

Přidáme smetanu, papriku  nakrájenou na nudličky, hrášek, kukuřici, zbytek vína a dusíme ještě dvě minuty.

—————

Mleté řízky na smetaně

Mleté řízky na smetaně

4 porce

  • 400 g mleté vepřové plece
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • mletá sladká paprika
  • tymián
  • petrželka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 sklenka smetany
  • 6 lžic zmrazeného hrášku

Rohlík nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí dobře rozmělníme, při tom vymačkáme přebytečnou vodu. K tomuto rohlíku přidáme maso, vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky, koření a dobře promícháme v hladkou směs. Uděláme z ní osm tenký řízků, ty obalíme po obou stranách v mouce. Vložíme je na velkou pánev vymaštěnou olejem a pečeme nebo dusíme pod poklicí. Po chvilce řízky obrátíme a dohotovíme, podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody.

Řízky vyjmeme, do vypečené šťávy přidáme smetanu rozšlehanou se lžící mouky, krátce povaříme, přidáme hrášek, minutu dusíme a nalijeme okolo řízků rozdělených na talířích. Vhodná příloha jsou brambory.

—————

Pikantní sekané biftečky

 

  • 500 g mletého masa (směs nebo jen vepřové)
  • 150 g nivy
  • 1 žemle nebo rohlík
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • na ozdobu: hořčice, kečup a zelená cibulka

 

Žemli nebo rohlík namočíme do vody, pak vymačkáme a přidáme k mletému masu, přidáme vejce, sůl, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, mletý pepř a rozdrobený nebo hrubě nastrouhaný sýr. Promícháme a tvoříme biftečky, které z obou stran prudce opečeme na oleji a hned podáváme s vařenými brambory.

 

TIP: biftečky můžeme vložit také do rozpečených žemlí, potřených hořčicí. Zdobíme kečupem, majonézou a smaženou cibulí

—————

Sekané řízky s hráškem

 

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 žemle
  • mléko
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • hladká mouka
  • 20 g másla
  • 500 g čerstvého hrášku
  • špetka cukru
  • usekaná petrželka

Ze všech surovin vytvoříme směs, uděláme tenké řízky, obalíme v mouce. Vložíme na pekáč na rozehřátý olej, krátce zapečeme. Pak obrátíme, podlijeme trochou vody a pečeme 5 minut. Přidáme máslo, hrášek, špetku cukru, sůl, usekanou petrželku a pečeme asi 10 minut. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

—————