Mleté řízky a biftečky
A la biftek
Doba přípravy: 80 minut
4 porce
- 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 2 rohlíky namočené v mléce
- 2 vejce
- hladká mouka na obalování
- 1 cibule
- rajčatový protlak
- strouhanka
- 200 ml hovězího vývaru
- petrželová nať
- oregano
- mletý černý pepř
- 1 lžička cukru krystal
- sůl
Do mletého masa zapracujte v mléece namočené a vymačkané rohlíky, přidejte sůl, vejce, oregano, strouhanku a dobře promíchejte. Z připravené hmoty udělejte kulaté bifteky, které obalte v mouce a na rozpáleném oleji z obou stran opečte.
Ve výpeku osmažte nakrájenou cibuli, přidejte bifteky a podlijte vývarem, přidejte rajčatový protlak a duste přikryté asi půl hodiny. Bifteky vyndejte, šťávu zahustěte moukou, můžete dochutit cukrem, solí a nechte dobře rozvařit. Nakonec ji jemně rozmixujte.
Podávejte se salátem a s vařenými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí.
—————
Masové krokety pro labužníky
- 400 g vepřového mletého masa
- olej
- 1 cibule
- 150 g žampionů
- 1 rohlík
- hladká mouka
- sůl
- 1 vejce
- 1 sklenka vína
- 3 lžíce kečupu
- 4 lžíce smetany
- kousek červené papriky
- 2 lžíce hrášku a zmrazené kukuřice
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme žampiony nakrájené na plátky a osmahneme je. Rohlík nakrájíme na kolečka, zvlhčíme je vodou, po chvilce vymačkáme přebytečnou vodu a rohlík rozmělníme. Přidáme maso, dvě lžíce mouky, vejce, sůl, část dušených žampionů a vše dobře promícháme.
Ze směsi uděláme válečky, trochu je zmáčkneme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a po všech stranách je opečeme. Podlijeme trochou vody, přidáme tři lžíce vína, kečup a dusíme asi 10 minut pod poklicí.
Přidáme smetanu, papriku nakrájenou na nudličky, hrášek, kukuřici, zbytek vína a dusíme ještě dvě minuty.
—————
Mleté řízky na smetaně
4 porce
- 400 g mleté vepřové plece
- 1 rohlík
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka
- mletá sladká paprika
- tymián
- petrželka
- 1 lžíce oleje
- 1 sklenka smetany
- 6 lžic zmrazeného hrášku
Rohlík nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí dobře rozmělníme, při tom vymačkáme přebytečnou vodu. K tomuto rohlíku přidáme maso, vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky, koření a dobře promícháme v hladkou směs. Uděláme z ní osm tenký řízků, ty obalíme po obou stranách v mouce. Vložíme je na velkou pánev vymaštěnou olejem a pečeme nebo dusíme pod poklicí. Po chvilce řízky obrátíme a dohotovíme, podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody.
Řízky vyjmeme, do vypečené šťávy přidáme smetanu rozšlehanou se lžící mouky, krátce povaříme, přidáme hrášek, minutu dusíme a nalijeme okolo řízků rozdělených na talířích. Vhodná příloha jsou brambory.
—————
Pikantní sekané biftečky
- 500 g mletého masa (směs nebo jen vepřové)
- 150 g nivy
- 1 žemle nebo rohlík
- 1 cibule
- 1 vejce
- olej na smažení
- na ozdobu: hořčice, kečup a zelená cibulka
Žemli nebo rohlík namočíme do vody, pak vymačkáme a přidáme k mletému masu, přidáme vejce, sůl, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, mletý pepř a rozdrobený nebo hrubě nastrouhaný sýr. Promícháme a tvoříme biftečky, které z obou stran prudce opečeme na oleji a hned podáváme s vařenými brambory.
TIP: biftečky můžeme vložit také do rozpečených žemlí, potřených hořčicí. Zdobíme kečupem, majonézou a smaženou cibulí
—————
Sekané řízky s hráškem
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 žemle
- mléko
- 1 vejce
- sůl
- mletý pepř
- hladká mouka
- 20 g másla
- 500 g čerstvého hrášku
- špetka cukru
- usekaná petrželka
Ze všech surovin vytvoříme směs, uděláme tenké řízky, obalíme v mouce. Vložíme na pekáč na rozehřátý olej, krátce zapečeme. Pak obrátíme, podlijeme trochou vody a pečeme 5 minut. Přidáme máslo, hrášek, špetku cukru, sůl, usekanou petrželku a pečeme asi 10 minut. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
—————