Kuličky a koule

Hradecké koule

 

4 osoby 

  • 40 dkg tučnějšího vepřového masa
  • 5 dkg jater
  • mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 až 2 housky
  • 1 vejce
  • mléko
  • tuk do pekáčku
  • kmín

 

Maso umeleme spolu s játry, přidáme pepř, česnek utřený se solí, žemli namočenou v mléce a poté vymačkanou, vejce a dobře propracujeme. Navlhčenýma rukama tvoříme koule velikosti slepičího vejce a rovnáme je do pekáčku vymazaného tukem. Koule pokmínujeme, krátce zapečeme, podlijeme a upečeme dočervena. Nejlépe chutnají s chlupatými knedlíky a se zelím.

—————

Masové kuličky na jehle

 

4 porce

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 bílá cibule
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 vejce
  • strouhanka dle potřeby
  • 1 čevená a 1 zelená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1/2 pórku
  • olivový olej na potření

Vychlazené maso smícháme se solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem. Směs mícháme, dokud se nezačne lepit. Pak zapracujeme kostičky bílé cibule a vejce. Podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 10 minut odpočinout.

Papriky, cuketu a pórek očistíme, červenou cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na kousky. Z masové směsi tvoříme kuličky, které střídavě se zeleninou napichujeme na kovové jehly. Špízy a pekáčku potřeme olejem a v troubě při 180 °C upečeme.

 

—————

Masové kuličky v kysaném zelí na 2 způsoby

 

Masové kuličky v pikantním zelí *****

4 porce

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 200 g vinné klobásy
  • sůl
  • 800 g kysaného zelí
  • 400 g bílého jogurtu
  • 150 ml vývaru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 bobkový list
  • 1 cibule
  • olej na smažení
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • špetka mletého chilli
  • špetka drceného koriandru

 

Chilli papričku a bílé části cibulky nasekané nadrobno, maso, klobásu bez střívka a sůl propracujeme.

Kostičky cibule zpěníme na olej. Přidáme zelí, bobkový list a chilli. Dusíme asi 15 minut. Když je zelí měkké, přimícháme nasekané zelené části cibulek.

Z masové hmoty tvarujeme kuličky a na oleji je opékáme.

Do výpeku vmícháme protlak, sojovou omáčku a koriandr. Zalijeme vývarem a rozmícháme. Do pánve vrátíme kuličky a pod pokličkou je 5 - 10 minut podusíme.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(obrázek)

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 1 menší bílá cibule
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g rýže
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 3 vejce
  • cukr
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 hrsti strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 ml zakysané smetany

Bílou cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrůlku rozehřejem lžíci sádla a cibuli na něm osmahneme. Přisypeme rýži, orestujeme a podlijeme 150 ml vody. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut.

Mleté maso dáme do větší misky, přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, zchladlou rýži, vejce, osolíme, opepříme, přisypeme strouhanku a dobře promícháme. Pak z masa uděláme kuličky velké asi 5 cm.

Česnek nakrájíme na plátky, osmahneme na zbylém sádle a přidáme kysané zelí. Do toho vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí a podle potřeby podlijeme vodou. Přiklopíme a dusíme asi 20 minut.

Masové kuličky vyjmeme a dáme stranou. Do zelí přilijeme zakysanou smetanu, zamícháme, osladíme, dosolíme a vrátíme zpět kuličky. Pak dáme kastrol do trouby a vše pečeme při 190 °C asi 20 minut. Podáváme s pečivem.

—————