Kuličky a koule
Hradecké koule
4 osoby
- 40 dkg tučnějšího vepřového masa
- 5 dkg jater
- mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 1 až 2 housky
- 1 vejce
- mléko
- tuk do pekáčku
- kmín
Maso umeleme spolu s játry, přidáme pepř, česnek utřený se solí, žemli namočenou v mléce a poté vymačkanou, vejce a dobře propracujeme. Navlhčenýma rukama tvoříme koule velikosti slepičího vejce a rovnáme je do pekáčku vymazaného tukem. Koule pokmínujeme, krátce zapečeme, podlijeme a upečeme dočervena. Nejlépe chutnají s chlupatými knedlíky a se zelím.
—————
Masové kuličky na jehle
4 porce
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 bílá cibule
- mletý černý pepř
- sůl
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 vejce
- strouhanka dle potřeby
- 1 čevená a 1 zelená paprika
- 1 cuketa
- 1 červená cibule
- 1/2 pórku
- olivový olej na potření
Vychlazené maso smícháme se solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem. Směs mícháme, dokud se nezačne lepit. Pak zapracujeme kostičky bílé cibule a vejce. Podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 10 minut odpočinout.
Papriky, cuketu a pórek očistíme, červenou cibuli oloupeme. Vše nakrájíme na kousky. Z masové směsi tvoříme kuličky, které střídavě se zeleninou napichujeme na kovové jehly. Špízy a pekáčku potřeme olejem a v troubě při 180 °C upečeme.
—————
Masové kuličky v kysaném zelí na 2 způsoby
Masové kuličky v pikantním zelí *****
4 porce
- 400 g mletého vepřového masa
- 200 g vinné klobásy
- sůl
- 800 g kysaného zelí
- 400 g bílého jogurtu
- 150 ml vývaru
- 2 jarní cibulky
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- olej na smažení
- 1 malá chilli paprička
- 1 lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce sojové omáčky
- špetka mletého chilli
- špetka drceného koriandru
Chilli papričku a bílé části cibulky nasekané nadrobno, maso, klobásu bez střívka a sůl propracujeme.
Kostičky cibule zpěníme na olej. Přidáme zelí, bobkový list a chilli. Dusíme asi 15 minut. Když je zelí měkké, přimícháme nasekané zelené části cibulek.
Z masové hmoty tvarujeme kuličky a na oleji je opékáme.
Do výpeku vmícháme protlak, sojovou omáčku a koriandr. Zalijeme vývarem a rozmícháme. Do pánve vrátíme kuličky a pod pokličkou je 5 - 10 minut podusíme.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 1 menší bílá cibule
- 2 červené cibule
- 2 lžíce sádla
- 100 g rýže
- 500 g vepřového mletého masa
- 3 vejce
- cukr
- sůl
- mletý pepř
- 2 hrsti strouhanky
- 3 stroužky česneku
- 400 g kysaného zelí
- 200 ml zakysané smetany
Bílou cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrůlku rozehřejem lžíci sádla a cibuli na něm osmahneme. Přisypeme rýži, orestujeme a podlijeme 150 ml vody. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut.
Mleté maso dáme do větší misky, přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, zchladlou rýži, vejce, osolíme, opepříme, přisypeme strouhanku a dobře promícháme. Pak z masa uděláme kuličky velké asi 5 cm.
Česnek nakrájíme na plátky, osmahneme na zbylém sádle a přidáme kysané zelí. Do toho vložíme masové kuličky, přikryjeme poklicí a podle potřeby podlijeme vodou. Přiklopíme a dusíme asi 20 minut.
Masové kuličky vyjmeme a dáme stranou. Do zelí přilijeme zakysanou smetanu, zamícháme, osladíme, dosolíme a vrátíme zpět kuličky. Pak dáme kastrol do trouby a vše pečeme při 190 °C asi 20 minut. Podáváme s pečivem.
—————