Šneci

Korvapuustit - finské kořeněné pečivo

 

24 kousků

Těsto:

  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 280 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 280 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička semínek kardamomu

Náplň:

  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • hrubý cukr na posypání

Droždí smícháme se lžičkou cukru, trochou mléka a lžící mouky. Kvásek necháme vzejít. Obě mouky, sůl, kardamom, vejce, zbylé mléko, 125 ml vlažné vody, zbytek cukru a vzešlý kvásek propracujeme. Pak přidáme máslo, vymícháme a necháme kynout.

Těsto rozpůlíme a každou část rozválíme. Pláty potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Stočíme a rozkrájíme. Na plechu potřeme vejcem, posypeme cukrem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

—————

Listoví šneci s hruškami a rozinkami

 

Doba přípravy: 40 minut (bez mražení)

1 kousek asi 59 kcal/ 247 kJ

26 kousků

 

  • 50 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 200 ml mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g rozinek
  • 500 g listového těsta
  • 200 g hrušek

 

Pudink rozmícháme v 80 ml mléka dohladka. Zbylé mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a přivedeme k varu. Zalijeme pudinkovým mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Necháme vychladnout a vmícháme rozinky.

Listové těsto rozválíme na plát asi 40 x 30 cm. Potřeme jej připraveným krémem, pak celý plát po délce rozřízneme a každou část stočíme do roládky. Uložíme je do mrazničky a necháme zmrazit. Mezitím oloupeme hrušky, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky.

Zmrazené roládky vyjmeme a nakrájíme na asi 1,5 cm silná kolečka (šneky). Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, poklademe kousky hrušek a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut dozlatova.

—————

Ořechové růžičky

Ořechové růžičky
  • 400 g listového těsta
  • 150 g cukru krupice
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy

Těsto vyválíme na plát velikosti plechu, posypeme ořechy, cukrem, vanilkou a skořicí. Vše stočíme do rolády, kterou nařežeme nožem na jednotlivé kusy. Dáme je na čistý plech vyložený papírem na pečení a pečeme dozlatova.

—————

Višňoví šneci

 

20 kousků 

  • 300 g višní
  • 500 g listového těsta
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • hladká mouka na podsypání těsta

 

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 40 x 30 cm velký. Višně opláchneme a na sítku necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.

Plát těsta potřeme vajíčkem a posypeme skořicovým cukrem. Poklademe ho višněmi a svineme do rolády.

Roládu ostrým nožem rozdělíme na plátky asi 2 cm silné. Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.

—————