Ostatní dezerty

Záhorské štrukle

 

 

Na těsto si připravíme půl kila hladké mouky, jedno vejce, lžíci vinného octa (zředíme ho lžící vody). Na náplň budeme potřebovat 600 g měkkého tvarohu, 4 vajíčka, 200 g másla a 1 dcl kyselé smetany, na zapečení sladkou smetanu.

 

Na vál prosejeme mouku, do důlku rozklepneme vejce, přidáme ocet a trochu vlažné vody. Zpracujeme do hladkého těsta, které rozdělíme na 3 bochníčky, které potřeme olejem, přikryjeme teplou miskou a necháme odpočinout půl hodiny.

Mezitím připravíme náplň - všechny ingredience smícháme dohromady, nakonec přidáme kyselou smetanu. Těsto rozválíme na závin, hotové pláty necháme odpočinout, pokapeme částí másla a dáme třetinu nádivky. Pomocí utěrky svineme jako závin, pak rozkrájíme asi na 10 cm kousky (štrukle). Okraje dobře slepíme k sobě a opatrně vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 10 minut.. Pak štrucle vytáhneme, necháme okapat, dáme na pekáč, zalijeme smetanou a 20 minut zapékáme v troubě při 180 stupních. Podáváme jako dezert.

—————

Zapečené musli

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 378 kcal/ 1 584 kJ

4 porce

 

  • 150 ml bílého jogurtu
  • 50 ml jablečné šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 200 g müsli
  • 30 g rozinek
  • 1 červené jablko
  • 1 zelené jablko
  • 1 banán
  • 50 g kompotovaných meruněk
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru moučka
  • čerstvé bylinky na ozdobení (máta, meduňka)

 

Bílý jogurt dáme do středně velké mísy. Přilijeme jablečnou šťávu a vmícháme 2 lžíce medu. Přisypeme müsli a rozinky a jogurtovou směs ještě jednou promícháme.

Jablka rozpůlíme a odstraníme jádřince. Oloupaný banán a okapané kompotované meruňky nakrájíme na menší kousky, dáme do jiné mísy, zakápneme citronovou šťávou a zlehka promícháme.

Zapékací mističky vymažeme máslem a naplníme jogurtovým müsli. Nahoru dáme nakrájené ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Hotové lehce pocukrujeme a ozdobíme bylinkami.

—————


Rubrika je dále rozdělena :)