Želé

Mandarinkové jogurtové želé

 

  • 500 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 sáček dortového želé
  • 2 lžíce cukru
  • 1 mandarinkový kompot
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček želatinového ztužovače

Připravíme si formu (chlebíčkovou nebo dortovou) a vyložíme ji tenkou fólií. Podle návodu připravíme dortové želé a polovinu nalijeme na dno formy a necháme trochu ztuhnout. Poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou polovinou želé. Jogurt osladíme, vmícháme připravený ztužovač a limetkovou šťávu a nalijeme na mandarinky do formy. Necháme v chladu zcela ztuhnout, pak opatrně vyklopíme a porcujeme.

—————

Ovocné želé

 

6 porcí 

  • 100 g modrého hroznového vína
  • 100 g bílého hroznového vína
  • 6 jahod
  • 1 mango
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 sáček čirého dortového želé
  • meduňka na ozdobu

 

Kuličky vína rozpůlíme a zbavíme peciček. Jahody rozčtvrtíme. Mango oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na nudličky.

Jahody smícháme s modrým vínem a rozdělíme do pohárků. Zelené hroznové víno smícháme s mangem a naplníme ostatní pohárky. Želé připravíme v oslazené vodě dle návodu. Necháme ho mírně vychladnout a pak jím zalijeme ovoce v pohárech. Dáme ztuhnout. Dozdobíme meduňkou.

—————