Želé
Mandarinkové jogurtové želé
- 500 g bílého smetanového jogurtu
- 1 sáček dortového želé
- 2 lžíce cukru
- 1 mandarinkový kompot
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček želatinového ztužovače
Připravíme si formu (chlebíčkovou nebo dortovou) a vyložíme ji tenkou fólií. Podle návodu připravíme dortové želé a polovinu nalijeme na dno formy a necháme trochu ztuhnout. Poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou polovinou želé. Jogurt osladíme, vmícháme připravený ztužovač a limetkovou šťávu a nalijeme na mandarinky do formy. Necháme v chladu zcela ztuhnout, pak opatrně vyklopíme a porcujeme.
—————
Ovocné želé
6 porcí
- 100 g modrého hroznového vína
- 100 g bílého hroznového vína
- 6 jahod
- 1 mango
- 50 g krupicového cukru
- 1 sáček čirého dortového želé
- meduňka na ozdobu
Kuličky vína rozpůlíme a zbavíme peciček. Jahody rozčtvrtíme. Mango oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na nudličky.
Jahody smícháme s modrým vínem a rozdělíme do pohárků. Zelené hroznové víno smícháme s mangem a naplníme ostatní pohárky. Želé připravíme v oslazené vodě dle návodu. Necháme ho mírně vychladnout a pak jím zalijeme ovoce v pohárech. Dáme ztuhnout. Dozdobíme meduňkou.
—————