Krémy a pěny
Citronový tvaroh s ořechy a ovocem
4 porce
- 600 g sýra cottage
- 6 sušených meruněk
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 2 jablka
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce másla
Sýr cottage osladíme a ochutíme citronovou šťávou. Jablka omyjeme a osušíme. Zbavíme je jádřinců, nakrájíme nadrobno a pokapeme citronovu šťávou, aby nezhnědla.
Ořechy nasekáme nadrobno a spolu s rozinkami je orestujeme na rozpuštěném másle v pánvi. Meruňky nakrájíme na malé kostičky.
Ochucený tvaroh rozdělíme do misek. Ke každé porci přidáme jablka, ořechy s rozinkami a meruňky.
—————
Čokoládová pěna s červeným pepřem
- 175 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe 80 % kakaa)
- 1,5 dl smetany ke šlehání
- 1 dl smetany na vaření
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky červeného celého pepře
Čokoládu drobně nasekáme. Smetanu na vaření svaříme s cukrem, vsypeme čokoládu a rozmixujeme, až se čokoláda rozpustí. Pak přidáme vejce a rovněž ho rozmixujeme. Necháme zchladnout. Zatím ušleháme smetanu ke šlehání a zlehka ji vmícháme do vlažné čokoládové směsi spolu s červeným pepřem. Pěnu necháme v pohárech vychladit. Zdobíme šlehačkou, pepřem a lístky máty.
TIP: pokud máme zaručeně čerstvé vejce, můžeme pěnu ještě zlehčit ušlehaným sněhem z bílku
—————
Čokoládový krém
6 porcí
Čokoládový krém:
- 4 plátky želatiny
- 100 g jemné hořké čokolády
- 200 g mascarpone
- 100 ml mléka
- 2 lžíce pískového cukru
Oříškový karamel:
- 225 g pískového cukru
- 125 g řepného sirupu
- 150 g oloupaných lískových oříšků
- špetka soli
- 25 g másla
Želatinu namočíme do vlažné vody. Hořkou čokoládu pečlivě nasekáme na malé kousky a poté ji rozpustíme v kastrolu v horké vodní lázni. Sýr mascarpone protřeme sítem a dáme ho do misky. Zalijeme mlékem, přidáme pískový cukr a utřeme dohladka. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu a opět promícháme.
Čokoládový krém necháme vychladit, občas ho v průběhu chlazení zamícháme. Namočenou želatinu rozpustíme na mírném ohni, vmícháme do ní trochu čokoládového krému a krátce společně prohřejeme. Pak želatinovou směs vmícháme do zbytku krému, rozdělíme do menších šálků, dáme je do lednice a necháme chladit 4 hodiny.
Na oříškový karamel svaříme cukr, sirup a 125 ml vody. Nemícháme. Do hotového karamelu přimícháme celé loupané lískové oříšky a špetku soli a vše povaříme ještě asi 3 minuty. Nakonec karamel odstavíme ze sporáku a vmícháme máslo. Vzniklou hmotu nalijeme na pomaštěný plech, necháme ztuhnout a karamel nalámeme na malé kousky, kterými zdobíme čokoládový krém.
—————
Čokoládový krém s tofu
- 2 balíčky tofu bez příchuti
- 150 g tmavé čokolády
- 1 velký banán
- 1 lžička vanilkové trestě
- 1 vanilkový cukr
Čokoládu rozehřejeme na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Tofu rozmixujeme, přidáme měkkou čokoládu, asi dvě lžíce vody a vanilkový cukr a mixujeme dohladka. Banán nakrájíme na plátky a do pohárů nebo misek ho proložíme krémem. Chladíme alespoň hodinu. Libovolně ozdobíme.
—————
Čokoládový mousse
4 porce
- 300 ml smetany ke šlehání
- 180 g hořké čokolády
- 80 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 30 ml koňaku
- 4 žloutky
- 4 koktejlové třešně
- čokoládové hoblinky na ozdobu
Žloutky vymícháme na horké vodní lázni s polovinou cukru do husté pěny. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem a rozehřátou čokoládou také do pěny. Ochutíme ji koňakem a smícháme se žloutky.
Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a polovinu jí vmícháme do čokoládového krému. Krém rozdělíme do skleněných pohárků. Ozdobíme ho zbylou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a doplníme koktejlovou třešní.
—————
Hrušková pěna s krémem
Doba přípravy: asi 40 minut
4 porce
- 2 hrušky
- 70 g cukru
- 4 plátky želatiny
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 125 ml smetany ke šlehání
- mletá skořice
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Svaříme 500 ml vody a 20 g cukru. Do cukrové vody vložíme hrušky, přikryjeme je a vaříme asi 10 minut doměkka. Hrušky vyjmeme, jednu hrušku rozmixujeme, druhou nadrobno nakrájíme.
Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody. Vanilkový lusk podélně nakrojíme a vyškrabeme z něj dřeň. Mléko s vanilkovým luskem přivedeme k varu a necháme trochu zchladnout. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s 25 g cukru a s vanilkovou dření, až vznikne hustý krém. Z mléka vyjmeme lusk a mléko přilijeme do vaječného krému. Mícháme ve vodní lázni tak dlouho, až krém opět zhoustne.
Želatinu vymačkáme a rozpustíme v malé nádobě. Necháme trochu vychladnout, zamícháme ji do vanilkového krému a přimícháme rozmixovanou hrušku. Jakmile hmota začne želírovat, ušleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do krému. Krém rovnoměrně naplníme do misek, navrch rozdělíme na dílky nakrájenou hrušku a dáme do chladničky asi na 4 hodiny ztuhnout. Před podáváním posypeme skořicí.
—————
Jablečný krém
4 porce
- 1/2 šálku netučného tvarohu
- 1 šálek nízkotučného bílého jogurtu
- 1 středně velké nastrouhané jablko
- 4 lžičky nakrájených mandlí
- skořice
- náhradní sladidlo
Smícháme tvaroh, jogurt, jablko a skořici se sladidlem. Hotový krém při servírování posypeme krájenými mandlemi.
—————
Jahodová pěna
- 300 g čerstvých jahod
- 4 lžíce cukru
- 2 bílky
- špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek smetany na šlehání
Jahody rozdělíme na 3 díly. Dvě třetiny rozmačkáme s polovinou cukru a zbytek necháme na ozdobu. Bílky nepatrně osolíme a šleháme do husté pěny, do které přidáme cukr. Ušleháme smetanu. Polovinu smícháme s bílkovým sněhem. Vše promícháme s rozmačkanými jahodami, dáme do pohárů, pokapeme citronovou šťávou a ozdobíme druhou polovinou šlehačky. Podáváme s piškoty.
—————
Jahody v pařížském krému
4 porce
Doba přípravy 20 minut + doba odležení jahod a krému
1 porce 495 kcal/2070 kJ
- 50 dkg jahod
- 5 dkg moučkového cukru
- 4 lžíce griotky
- 5 dkg rozinek
- 6 dkg piškotů
- 5 cl šlehačky na ozdobu
Pařížský krém:
- 10 dkg čokolády na vaření
- 1,5 dl smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového cukru
Čokoládu rozlámeme na kousky, zalijeme smetanou, přidáme vanilkový cukr a za stálého míchání na malém plameni uvedeme do varu. Vychladíme je v chladničce a těsně před použitím ušleháme se smetanou.
Z jahod oddělíme několik na ozdobu, ostatní posypeme cukrem, pokapeme griotkou a necháme v chladničce krátce odležet. Rozinky přebereme, propláchneme vodou, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu, hned scedíme a necháme okapat.
Do 4 pohárů rozdělíme piškoty, poklademe je jahodami a rozinkami, přelijeme griotkou a krémem a zdobíme půlkami jahod a šlehačkou. Hned podáváme.
—————
Kouzelná pěna s jahodami
- 50 g dětské krupičky (ne instantní)
- 150 g cukru
- 0,5 l vody
- 4 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 250 g zralých jahod
Krupičku v rendlíku zalijeme vodou, přidáme cukr, špetku soli a citronovou šťávu a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Pak kaši přendáme do šlehací nádoby a šleháme do vychladnutí. Nakonec vmícháme rozmačkané nebo prolisované zralé jahody a došleháme hustou pěnu, kterou naplníme poháry nebo zdobíme různé moučníky.
—————