Krémy a pěny

Citronový tvaroh s ořechy a ovocem

 

4 porce 

  • 600 g sýra cottage
  • 6 sušených meruněk
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce másla

 

Sýr cottage osladíme a ochutíme citronovou šťávou. Jablka omyjeme a osušíme. Zbavíme je jádřinců, nakrájíme nadrobno a pokapeme citronovu šťávou, aby nezhnědla.

Ořechy nasekáme nadrobno a spolu s rozinkami je orestujeme na rozpuštěném másle v pánvi. Meruňky nakrájíme na malé kostičky.

Ochucený tvaroh rozdělíme do misek. Ke každé porci přidáme jablka, ořechy s rozinkami a meruňky.

—————

Čokoládová pěna s červeným pepřem

Čokoládová pěna s červeným pepřem
  • 175 g kvalitní hořké čokolády (nejlépe 80 % kakaa)
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • 1 dl smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky červeného celého pepře

Čokoládu drobně nasekáme. Smetanu na vaření svaříme s cukrem, vsypeme čokoládu a rozmixujeme, až se čokoláda rozpustí. Pak přidáme vejce a rovněž ho rozmixujeme. Necháme zchladnout. Zatím ušleháme smetanu ke šlehání a zlehka ji vmícháme do vlažné čokoládové směsi spolu s červeným pepřem. Pěnu necháme v pohárech vychladit. Zdobíme šlehačkou, pepřem a lístky máty.

TIP: pokud máme zaručeně čerstvé vejce, můžeme pěnu ještě zlehčit ušlehaným sněhem z bílku

—————

Čokoládový krém

6 porcí

Čokoládový krém:

  • 4 plátky želatiny
  • 100 g jemné hořké čokolády
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce pískového cukru

Oříškový karamel:

  • 225 g pískového cukru
  • 125 g řepného sirupu
  • 150 g oloupaných lískových oříšků
  • špetka soli
  • 25 g másla

Želatinu namočíme do vlažné vody. Hořkou čokoládu pečlivě nasekáme na malé kousky a poté ji rozpustíme v kastrolu v horké vodní lázni. Sýr mascarpone protřeme sítem a dáme ho do misky. Zalijeme mlékem, přidáme pískový cukr a utřeme dohladka. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu a opět promícháme.

Čokoládový krém necháme vychladit, občas ho v průběhu chlazení zamícháme. Namočenou želatinu rozpustíme na mírném ohni, vmícháme do ní trochu čokoládového krému a krátce společně prohřejeme. Pak želatinovou směs vmícháme do zbytku krému, rozdělíme do menších šálků, dáme je do lednice a necháme chladit 4 hodiny.

Na oříškový karamel svaříme cukr, sirup a 125 ml vody. Nemícháme. Do hotového karamelu přimícháme celé loupané lískové oříšky a špetku soli a vše povaříme ještě asi 3 minuty. Nakonec karamel odstavíme ze sporáku a vmícháme máslo. Vzniklou hmotu nalijeme na pomaštěný plech, necháme ztuhnout a karamel nalámeme na malé kousky, kterými zdobíme čokoládový krém.

—————

Čokoládový krém s tofu

 

 

  • 2 balíčky tofu bez příchuti
  • 150 g tmavé čokolády
  • 1 velký banán
  • 1 lžička vanilkové trestě
  • 1 vanilkový cukr

 

Čokoládu rozehřejeme na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Tofu rozmixujeme,  přidáme měkkou čokoládu, asi dvě lžíce vody a vanilkový cukr a mixujeme dohladka. Banán nakrájíme na plátky a do pohárů nebo misek ho proložíme krémem. Chladíme alespoň hodinu. Libovolně ozdobíme.

—————

Čokoládový mousse

 

4 porce

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 180 g hořké čokolády
  • 80 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 ml koňaku
  • 4 žloutky
  • 4 koktejlové třešně
  • čokoládové hoblinky na ozdobu

Žloutky vymícháme na horké vodní lázni s polovinou cukru do husté pěny. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem a rozehřátou čokoládou také do pěny. Ochutíme ji koňakem a smícháme se žloutky.

Ze smetany připravíme tuhou šlehačku a polovinu jí vmícháme do čokoládového krému. Krém rozdělíme do skleněných pohárků. Ozdobíme ho zbylou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a doplníme koktejlovou třešní.

—————

Hrušková pěna s krémem

 

Doba přípravy: asi 40 minut

4 porce 

  • 2 hrušky
  • 70 g cukru
  • 4 plátky želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • mletá skořice

 

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Svaříme 500 ml vody a 20 g cukru. Do cukrové vody vložíme hrušky, přikryjeme je a vaříme asi 10 minut doměkka. Hrušky vyjmeme, jednu hrušku rozmixujeme, druhou nadrobno nakrájíme.

Plátky želatiny dáme nabobtnat do studené vody. Vanilkový lusk podélně nakrojíme a vyškrabeme z něj dřeň. Mléko s vanilkovým luskem přivedeme k varu a necháme trochu zchladnout. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s 25 g cukru a s vanilkovou dření, až vznikne hustý krém. Z mléka vyjmeme lusk a mléko přilijeme do vaječného krému. Mícháme ve vodní lázni tak dlouho, až krém opět zhoustne.

Želatinu vymačkáme a rozpustíme v malé nádobě. Necháme trochu vychladnout, zamícháme ji do vanilkového krému a přimícháme rozmixovanou hrušku. Jakmile hmota začne želírovat, ušleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do krému. Krém rovnoměrně naplníme do misek, navrch rozdělíme na dílky nakrájenou hrušku a dáme do chladničky asi na 4 hodiny ztuhnout. Před podáváním posypeme skořicí.

—————

Jablečný krém

 

4 porce

 

  • 1/2 šálku netučného tvarohu
  • 1 šálek nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 středně velké nastrouhané jablko
  • 4 lžičky nakrájených mandlí
  • skořice
  • náhradní sladidlo

 

 

Smícháme tvaroh, jogurt, jablko a skořici se sladidlem. Hotový krém při servírování posypeme krájenými mandlemi.

—————

Jahodová pěna

 

 

  • 300 g čerstvých jahod
  • 4 lžíce cukru
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek smetany na šlehání

 

Jahody rozdělíme na 3 díly. Dvě třetiny rozmačkáme s polovinou cukru a zbytek necháme na ozdobu. Bílky nepatrně osolíme a šleháme do husté pěny, do které přidáme cukr. Ušleháme smetanu. Polovinu smícháme s bílkovým sněhem. Vše promícháme s rozmačkanými jahodami, dáme do pohárů, pokapeme citronovou šťávou a ozdobíme druhou polovinou šlehačky. Podáváme s piškoty.

—————

Jahody v pařížském krému

 

4 porce                               

Doba přípravy 20 minut + doba odležení jahod a krému

1 porce  495 kcal/2070 kJ

 

  • 50 dkg jahod
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 4 lžíce griotky
  • 5 dkg rozinek
  • 6 dkg piškotů
  • 5 cl šlehačky na ozdobu

 

Pařížský krém:

 

  • 10 dkg čokolády na vaření
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového cukru

 

Čokoládu rozlámeme na kousky, zalijeme smetanou, přidáme vanilkový cukr a za stálého míchání na malém plameni uvedeme do varu. Vychladíme je v chladničce a těsně před použitím ušleháme se smetanou.

Z jahod oddělíme několik na ozdobu, ostatní posypeme cukrem, pokapeme griotkou a necháme v chladničce krátce odležet. Rozinky přebereme, propláchneme vodou, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu, hned scedíme a necháme okapat.

Do 4 pohárů rozdělíme piškoty, poklademe je jahodami a rozinkami, přelijeme griotkou a krémem a zdobíme půlkami jahod a šlehačkou. Hned podáváme.

—————

Kouzelná pěna s jahodami

 

 

  • 50 g dětské krupičky (ne instantní)
  • 150 g cukru
  • 0,5 l vody
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 250 g zralých jahod

 

Krupičku v rendlíku zalijeme vodou, přidáme cukr, špetku soli a citronovou šťávu a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Pak kaši přendáme do šlehací nádoby a šleháme do vychladnutí. Nakonec vmícháme rozmačkané nebo prolisované zralé jahody a došleháme hustou pěnu, kterou naplníme poháry nebo zdobíme různé moučníky.

—————