Sladká rýže
Jahodová rýže
- 1/2 hrnečku rýže
- špetka soli
- lžička cukru
- 1 a 1/2 hrnečku mléka
- lžička oleje
- 1 vanilkový pudink
- 1/2 lžíce mléka
- lžíce cukru
- jahody nebo jiné sezonní ovoce
Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme, přisypeme spařenou a okapanou rýži, promícháme, aby se zrnka obalila olejem, osolíme, přidáme cukr, mléko a na mírném ohni uvaříme doměkka. Necháme vychladnou. Pudink uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Pak střídavě s ovocem vrstvíme do misek. Končíme vrstvou rýže. Dáme do chladničky na 4 hodiny vychladit. Podáváme ozdobené ovocem.
—————
Mléčná rýže s rumovými višněmi
4 porce
- 200 g rýže
- 4 dl mléka
- 80 g moučkového cukru
- 100 g mražených višní
- špetka solamylu
- 0,5 dl rumu
- šlehačka
Rýži uvaříme s cukrem i mlékem a necháme vychladnout. Višně rozdělíme na dvě části. První svaříme se solamylem předem rozpuštěným ve studené vodě, aby omáčka zhoustal. Pak přidáme rum i zbylé višně, vše promícháme a uložíme do chladničky. Dno poháru pokryjeme částí rumových višní, zalijeme studenou mléčnou rýží, doplníme druhou částí višní a povrch ozdobíme ušlehanou smetanou a skořicovou tyčinkou.
—————
Rýžový pohár s višněmi a pistáciemi
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 1 463 kJ/ 349 kcal
4 porce
- 100 g rýže
- 250 ml mléka
- sůl
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce másla
- 300 g kompotovaných višní
- 50 g pistácií
- 200 g zakysané smetany
Rýži propláchneme studenou vodou. Mléko přivedeme k varu s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.
Přidáme rýži a vaříme na mírném ohni doměkka, až rýže nasákne všechnu tekutinu. Pak přidáme máslo, nastrouhané pistácie a necháme vychladnout.
Po vychladnutí plníme do pohárků střídavě s višněmi. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou a zalijeme šťávou z višní.
—————