Sladká rýže

Jahodová rýže

 

 

  • 1/2 hrnečku rýže
  • špetka soli
  • lžička cukru
  • 1 a 1/2 hrnečku mléka
  • lžička oleje
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 lžíce mléka
  • lžíce cukru
  • jahody nebo jiné sezonní ovoce

 

Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme, přisypeme spařenou a okapanou rýži, promícháme, aby se zrnka obalila olejem, osolíme, přidáme cukr, mléko a na mírném ohni uvaříme doměkka. Necháme vychladnou. Pudink uvaříme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Pak střídavě s ovocem vrstvíme do misek. Končíme vrstvou rýže. Dáme do chladničky na 4 hodiny vychladit. Podáváme ozdobené ovocem.

—————

Mléčná rýže s rumovými višněmi

 

4 porce

  • 200 g rýže
  • 4 dl mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mražených višní
  • špetka solamylu
  • 0,5 dl rumu
  • šlehačka

 Rýži uvaříme s cukrem i mlékem a necháme vychladnout. Višně rozdělíme na dvě části. První svaříme se solamylem  předem rozpuštěným ve studené vodě, aby omáčka zhoustal. Pak přidáme rum i zbylé višně, vše promícháme a uložíme do chladničky. Dno poháru pokryjeme částí rumových višní, zalijeme studenou mléčnou rýží, doplníme druhou částí višní a povrch ozdobíme ušlehanou smetanou a skořicovou tyčinkou.

—————

Rýžový pohár s višněmi a pistáciemi

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 1 463 kJ/ 349 kcal

4 porce

 

  • 100 g rýže
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce másla
  • 300 g kompotovaných višní
  • 50 g pistácií
  • 200 g zakysané smetany

 

Rýži propláchneme studenou vodou. Mléko přivedeme k varu s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.

Přidáme rýži a vaříme na mírném ohni doměkka, až rýže nasákne všechnu tekutinu. Pak přidáme máslo, nastrouhané pistácie a necháme vychladnout.

Po vychladnutí plníme do pohárků střídavě s višněmi. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou a zalijeme šťávou z višní.

—————