Smažené

Churros

 

4 porce 

  • 240 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 300 ml vody
  • olej na smažení
  • moučkový nebo skořicový cukr na posypání

 

Vodu osolíme, rozpustíme v ní oba cukry a máslo a přivedeme k varu. Do roztoku pomalu a za stálého míchání přisypáváme mouku. Vaříme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny kastrolu. Poté odstavíme.

Do mírně zchladlé hmoty vmícháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje. Ze sáčku stříkáme do pánve delší trubičky, které smažíme dozlatova. Churros podáváme posypané cukrem.

—————

Kosmatice

 

  • květy černého bezu
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • špetička soli
  • asi 120 - 150 g hladké mouky
  • tuk na smažení
  • cukr na posypání

 

Květy osprchujeme, prohlédneme a necháme okapat. V misce si mezitím připravíme z mléka. vajec, soli a mouky těstíčko asi jako na kapání a necháme chvilku stát. Potom v těstíčku máčíme květy a smažíme. Po chvilce smažení odstřihneme stopku a můžeme smažit i po druhé straně. Hotové kosmatice podáváme teplé a pocukrované.

—————

Kypré myšky ke kávě

 

  • 50 g másla nebo sádla
  • lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2 dl mléka
  • tuk na smažení (olej)
  • skořicový cukr na posypání

Těsto zpracujeme a lžící klademe do rozehřátého oleje. Smažíme je dozlatova po obou stranách. Pak je sypeme skořicovým cukrem.

—————

Smažené hrušky s jahodovou omáčkou

 

Doba přípravy: přibližně 80 minut

1 porce asi 2 540 kJ/ 605 kcal

4 porce

  • 4 větší hrušky
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • 60 ml bílého vína
  • 150 g kokosu
  • olej na smažení
  • několik snítek meduňky nebo máty na ozdobu

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Potom je pokapeme trochou citronové šťávy, do důlku po jádřinci vložíme jahodu a vršek, který prečnívá, odkrojíme. Do misky vyklepneme vejce, přidáme mléko, bílé víno a dobře metlou rozšleháme. Potom postupně přisypáváme moučkový cukr, čímž vytvoříme hustší těstíčko. Do druhé misky nasypeme strouhaný kokos. Půlky hrušek namočíme v těstíčku a obalíme v kokosu. Smažíme 3 až 4 minuty v rozpáleném oleji dozlatova.

Jahody očistíme, dobře omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme je do mixéru. Rozšleháme je v hladké pyré, přisypeme cukr, zbytek citronové šťávy a ještě krátce promícháme.

Na jednotlivé talířky rozdělíme jahodovou omáčku, do které naskládáme usmažené hrušky, ozdobíme lístkem máty a čerstvým či kompotovaným ovocem. Kdo má rád, může sypat oříšky a čokoládou nebo kokosem. Smažené hrušky jsou vynikající, pokdu k ni přidáte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou.

—————

Smažené hrušky s vinnou omáčkou

4 porce

  • 4 pevné hrušky
  • 3 bílky
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce kukuřičných lupínků nebo strouhanky

Vinná omáčka:

  • 3 žloutky
  • 3 lžíce cukru
  • 120 ml bílého vína
  • asi 1 lžička škrobové moučky

Oloupané hrušky podélně rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Protáhneme je vaječným bílkem a poté obalíme ve směsi ovesných vloček a kukuřičných lupínků. V horkém oleji smažíme ze všech stran dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem, přilijeme bílé víno a šleháme do zhoustnutí. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou (kdo chce, může zjemnit smetanou).

Smažené hrušky podáváme přelité vinnou omáčkou. Zdobíme strouhanou čokoládou nebo zmrzlinou.

—————

Smažený ananas v těstíčku

 

8 kousků

  • 8 koleček sterilovaného ananasu
  • 2 sáčky skořicového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • olej na smažení

Těstíčko:

  • 250 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • sůl

 

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s pivem, moukou a špetkou soli. Vymícháme těstíčko, které necháme 30 minut odpočinout.

Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh a vmícháme do odpočinutého těsta. Okapaná kolečka ananasu osušíme, obalíme v těstíčku a pozvolna je z obou stran osmažíme na rozehřátém oleji.

Osmažená kolečka necháme okapat a teplé posypeme skořicovým cukrem. Podáváme se zakysanou smetanou.

—————

Smažený banán s pistáciemi

 

4 porce 

  • 4 banány
  • 50 g nasekaných pistácií
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr

 

Na pánvi rozehřejeme máslo. Banány oloupeme a na másle je z obou stran opečeme dozlatova.

Upečené banány vyjmeme a do másla vmícháme med, citronovou a nahrubo nasekané pistácie. Omáčku prohřejeme a odstavíme.

Zakysanou smetanu rozmícháme s vanilkovým cukrem. Banány rozdělíme na talířky a přelijeme medovou omáčkou s pistáciemi. Navrch je ozdobíme oslazenou zakysanou smetanou.

—————