Smažené
Churros
4 porce
- 240 g hladké mouky
- 30 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 300 ml vody
- olej na smažení
- moučkový nebo skořicový cukr na posypání
Vodu osolíme, rozpustíme v ní oba cukry a máslo a přivedeme k varu. Do roztoku pomalu a za stálého míchání přisypáváme mouku. Vaříme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny kastrolu. Poté odstavíme.
Do mírně zchladlé hmoty vmícháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje. Ze sáčku stříkáme do pánve delší trubičky, které smažíme dozlatova. Churros podáváme posypané cukrem.
—————
Kosmatice
- květy černého bezu
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- špetička soli
- asi 120 - 150 g hladké mouky
- tuk na smažení
- cukr na posypání
Květy osprchujeme, prohlédneme a necháme okapat. V misce si mezitím připravíme z mléka. vajec, soli a mouky těstíčko asi jako na kapání a necháme chvilku stát. Potom v těstíčku máčíme květy a smažíme. Po chvilce smažení odstřihneme stopku a můžeme smažit i po druhé straně. Hotové kosmatice podáváme teplé a pocukrované.
—————
Kypré myšky ke kávě
- 50 g másla nebo sádla
- lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- kypřící prášek do pečiva
- 2 dl mléka
- tuk na smažení (olej)
- skořicový cukr na posypání
Těsto zpracujeme a lžící klademe do rozehřátého oleje. Smažíme je dozlatova po obou stranách. Pak je sypeme skořicovým cukrem.
—————
Smažené hrušky s jahodovou omáčkou
Doba přípravy: přibližně 80 minut
1 porce asi 2 540 kJ/ 605 kcal
4 porce
- 4 větší hrušky
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru
- 4 lžičky citronové šťávy
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- 60 ml bílého vína
- 150 g kokosu
- olej na smažení
- několik snítek meduňky nebo máty na ozdobu
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Potom je pokapeme trochou citronové šťávy, do důlku po jádřinci vložíme jahodu a vršek, který prečnívá, odkrojíme. Do misky vyklepneme vejce, přidáme mléko, bílé víno a dobře metlou rozšleháme. Potom postupně přisypáváme moučkový cukr, čímž vytvoříme hustší těstíčko. Do druhé misky nasypeme strouhaný kokos. Půlky hrušek namočíme v těstíčku a obalíme v kokosu. Smažíme 3 až 4 minuty v rozpáleném oleji dozlatova.
Jahody očistíme, dobře omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme je do mixéru. Rozšleháme je v hladké pyré, přisypeme cukr, zbytek citronové šťávy a ještě krátce promícháme.
Na jednotlivé talířky rozdělíme jahodovou omáčku, do které naskládáme usmažené hrušky, ozdobíme lístkem máty a čerstvým či kompotovaným ovocem. Kdo má rád, může sypat oříšky a čokoládou nebo kokosem. Smažené hrušky jsou vynikající, pokdu k ni přidáte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou.
—————
Smažené hrušky s vinnou omáčkou
4 porce
- 4 pevné hrušky
- 3 bílky
- 4 lžíce ovesných vloček
- 4 lžíce kukuřičných lupínků nebo strouhanky
Vinná omáčka:
- 3 žloutky
- 3 lžíce cukru
- 120 ml bílého vína
- asi 1 lžička škrobové moučky
Oloupané hrušky podélně rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Protáhneme je vaječným bílkem a poté obalíme ve směsi ovesných vloček a kukuřičných lupínků. V horkém oleji smažíme ze všech stran dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem, přilijeme bílé víno a šleháme do zhoustnutí. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou (kdo chce, může zjemnit smetanou).
Smažené hrušky podáváme přelité vinnou omáčkou. Zdobíme strouhanou čokoládou nebo zmrzlinou.
—————
Smažený ananas v těstíčku
8 kousků
- 8 koleček sterilovaného ananasu
- 2 sáčky skořicového cukru
- 200 g zakysané smetany
- olej na smažení
Těstíčko:
- 250 ml světlého piva
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- sůl
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s pivem, moukou a špetkou soli. Vymícháme těstíčko, které necháme 30 minut odpočinout.
Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh a vmícháme do odpočinutého těsta. Okapaná kolečka ananasu osušíme, obalíme v těstíčku a pozvolna je z obou stran osmažíme na rozehřátém oleji.
Osmažená kolečka necháme okapat a teplé posypeme skořicovým cukrem. Podáváme se zakysanou smetanou.
—————
Smažený banán s pistáciemi
4 porce
- 4 banány
- 50 g nasekaných pistácií
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
Na pánvi rozehřejeme máslo. Banány oloupeme a na másle je z obou stran opečeme dozlatova.
Upečené banány vyjmeme a do másla vmícháme med, citronovou a nahrubo nasekané pistácie. Omáčku prohřejeme a odstavíme.
Zakysanou smetanu rozmícháme s vanilkovým cukrem. Banány rozdělíme na talířky a přelijeme medovou omáčkou s pistáciemi. Navrch je ozdobíme oslazenou zakysanou smetanou.
—————