Zmrzliny a sorbety

Broskvový sorbet

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 136 kcal/ 569 kJ

6 porcí 

Sorbet:

  • 600 g broskví
  • 50 g medu
  • 100  ml vody
  • 150 ml bílého dezertního vína

Dohotovení: 

  • 400 ml sektu
  • 2 broskve na dozdobení

 

Broskve očistíme, dobře oloupeme a vypeckujeme. Med důkladně rozmícháme ve vodě, svaříme a necháme úplně vychladnout.

Broskve nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme. Vmícháme je do vychladlé medové vody a přilijeme do ní ještě bílé víno.

Vše nalijeme do kovové misky a dáme zmrazit asi na 6 hodin. Zmrazenou hmotu naškrábeme lžící a naplníme do vychlazených skleniček. Ozdobíme plátky broskve a před podáváním zalijeme sektem.

—————

Dvoubarevný sorbet s ovocným špízkem

4 porce

Jahodový sorbet:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 bílky
  • 250 g očištěných jahod

Mangový sorbet:

  • 1 velké oloupané mango (asi 200 g)
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 200 ml mangového nebo nektarinkové džusu

Dohotovení:

  • jahody a mango na ozdobu

Jahodový sorbet: 200 ml vody s cukrem vaříme asi 5 minut. Pak rozvar odstavíme, přidáme med a necháme vychladnout. Z bílků vyšleháme na horké vodní lázni tuhý sníh. Jahody rozmixujeme a smícháme s rozvarem a sněhem. Směs v kovové misce vložíme do mrazničky.

Mangový sorbet: Dužinu manga rozmixujeme. Spolu s 50 ml vody a cukrem ji krátce povaříme. Přidáme med. Po vychladnutá ji smícháme s džusem a v kovové misce dáme zamrazit. Během mražení sorbety občas promícháme. Zdobíme párátky s ovocem.

—————

Jahodová zmrzlina

 

 

  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 180 g moučkového cukru
  • 500 g zralých jahod

 

Smetanu ušleháme dotuha, přidáme cukr a lehce vmícháme omyté, osušené rozmačkané jahody. Směsí naplníme misky na led a zmrazíme. Deset minut před podáváním zmrzlinu vyjmeme z mrazničky a naporcujeme.

—————

Ledový tvarohový krém s revení

 

Doba přípravy: zhruba 20 minut (bez chlazení)

1 porce asi 1 910 kJ/ 455 kcal

4 porce

  • 200 g meruňkové marmelády
  • 1 citron
  • 400 g tvarohu
  • 20 g cukru
  • 4 plátky želatiny
  • 1 dl smetany na šlehání
  • 1 dl vody
  • 300 g rebarbory
  • 2,5 dl vody
  • 120 g cukru
  • lístky meduňky a zmrazený rybíz na ozdobu

Želatinu namočíme do studené vody, necháme je chvíli stát, pak ji dobře vyždímáme a rozpustíme v 1 dcl horké vody. Tvaroh vložíme do mísy, přidáme meruňkovou marmeládu, cukr, dvě lžíce citronové šťávy a vařečkou vše utřeme do pěny. Do rozpuštěné želatiny přimícháme dvě lžíce tvarohové směsi, čímž snížíme její teplotu. Do vlažné želatiny s tvarohem pak rychle všleháme tvarohový krém. Pracujeme opatrně, aby se želatina nesrazila.

Šlehačku ušleháme dohusta ve vychlazené hlubší nádobě. Když začne tvarohový želatinový krém tuhnout, jemně do něj vmícháme šlehačku. Pomocí cukrářského sáčku s širší zdobící trubičkou natlačíme krém do vychlazených formiček, které před podáváním vložíme asi na 30 minut do mrazničky, aby krém získal ledovou konzistenci.

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky (můžeme použít i rebarboru mraženou). Mezitím svaříme vodu s cukrem, vložíme do ní kousky rebarbory, uvedeme opět do varu a ihned odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Ledový tvarohový krém pokryjeme kousky rebarbory, ozdobíme zmrazeným rybízem a lístky meduňky.

—————

Zapečená ořechová zmrzlina

 

4 porce 

  • 250 ml ořechové zmrzliny
  • 200 g piškotové rolády
  • 50 cl rumu
  • 2 vejce
  • 50 g moučkového cukru

 

Piškotovou roládu rozkrojíme na 4 plátky. Jednotlivé plátky pokapeme rumem a na každý umístíme kopeček zmrzliny. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme pevný sníh a poté vmícháme žloutky. Takto připravenou hmotu klademe na piškot se zmrzlinou, posypeme moučkovým cukrem a necháme v rozpálené troubě zapéct.

—————