Ovocné dezerty
Nektarinky v brendy
- 200 g cukru
- celá skořice
- 6 hřebíčků
- muškátový oříšek
- 1/4 l vody
- 100 ml brendy
- 100 ml šlehačky
- 4 nektarinky
V kastrůlku vaříme trochu vody (asi sklenici). V druhém kastrolu povaříme cukr, jednu skořici, hřebíček a špetku muškátu. Nektarinky dáme na minutu do vroucí vody, potom je oloupeme, necháme vychladnout, vypeckujeme a vložíme do cukrového nálevu a 3 minuty je vaříme. Pak je sundáme z ohně a přilijeme brendy. Necháme vychladnout a rozdělíme do misek. Přelijeme pálenkou s cukrem a ozdobíme šlehačkou.
—————
Ovoce ve sklenici
Doba přípravy: 15 minut
1 porce asi 212 kcal/ 890 kJ
4 porce
- 100 g zeleného hroznového vína
- 100 g červeného hroznového vína
- 1 jablko
- 200 g mangového kompotu s nálevem
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g kukuřičných lupínků
Hroznové víno opereme pod studenou tekoucí vodou, necháme na sítu nebo utěrce okapat a kuličky přepůlíme. Jablko omyjeme, rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Pak jablo nakrájíme na menší kousky.
Všechno nakrájené ovoce rozdělíme do sklenic, přidáme kompotované mango a zlehka promícháme.
Ovoce zalijeme šťávou z mangového kompotu, dáme do ledničky a necháme krátce vychladnout.
Na ovoce ve sklenici navrstvíme bílý jogurt a nahoře ho posypeme kukuřičnými lupínky. Pro zpestření možno přidat strouhané oříšky či čokoládu.
—————
Smažené hrušky s jahodovou omáčkou
Doba přípravy: přibližně 80 minut
1 porce asi 2 540 kJ/ 605 kcal
4 porce
- 4 větší hrušky
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru
- 4 lžičky citronové šťávy
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 60 ml mléka
- 60 ml bílého vína
- 150 g kokosu
- olej na smažení
- několik snítek meduňky nebo máty na ozdobu
Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Potom je pokapeme trochou citronové šťávy, do důlku po jádřinci vložíme jahodu a vršek, který prečnívá, odkrojíme. Do misky vyklepneme vejce, přidáme mléko, bílé víno a dobře metlou rozšleháme. Potom postupně přisypáváme moučkový cukr, čímž vytvoříme hustší těstíčko. Do druhé misky nasypeme strouhaný kokos. Půlky hrušek namočíme v těstíčku a obalíme v kokosu. Smažíme 3 až 4 minuty v rozpáleném oleji dozlatova.
Jahody očistíme, dobře omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme je do mixéru. Rozšleháme je v hladké pyré, přisypeme cukr, zbytek citronové šťávy a ještě krátce promícháme.
Na jednotlivé talířky rozdělíme jahodovou omáčku, do které naskládáme usmažené hrušky, ozdobíme lístkem máty a čerstvým či kompotovaným ovocem. Kdo má rád, může sypat oříšky a čokoládou nebo kokosem. Smažené hrušky jsou vynikající, pokdu k ni přidáte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou.
—————
Smažený ananas v těstíčku
8 kousků
- 8 koleček sterilovaného ananasu
- 2 sáčky skořicového cukru
- 200 g zakysané smetany
- olej na smažení
Těstíčko:
- 250 ml světlého piva
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- sůl
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s pivem, moukou a špetkou soli. Vymícháme těstíčko, které necháme 30 minut odpočinout.
Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh a vmícháme do odpočinutého těsta. Okapaná kolečka ananasu osušíme, obalíme v těstíčku a pozvolna je z obou stran osmažíme na rozehřátém oleji.
Osmažená kolečka necháme okapat a teplé posypeme skořicovým cukrem. Podáváme se zakysanou smetanou.
—————
Smažený banán s pistáciemi
4 porce
- 4 banány
- 50 g nasekaných pistácií
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
Na pánvi rozehřejeme máslo. Banány oloupeme a na másle je z obou stran opečeme dozlatova.
Upečené banány vyjmeme a do másla vmícháme med, citronovou a nahrubo nasekané pistácie. Omáčku prohřejeme a odstavíme.
Zakysanou smetanu rozmícháme s vanilkovým cukrem. Banány rozdělíme na talířky a přelijeme medovou omáčkou s pistáciemi. Navrch je ozdobíme oslazenou zakysanou smetanou.
—————
Zapečené broskve
4 porce
Doba přípravy 15 minut
1 porce = 300 kcal/ 1260 kJ
- 40 g piškotů
- 2 lžíce rumu
- 4 půky kompotovaných broskví
- 80 g džemu
Krém:
- 4 dl polotučného mléka
- 60 g krupicového cukru
- 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 1 žloutek
- 2 bílky
- 1/4 balíčku vanilkového cukru
Na posypání:
- 10 g krupicového cukru
- 20 g čokolády na vaření
Do 4 malých zapékacích misek rozdělíme piškoty, pokapeme je rumem a poklademe půlkami broskví řeznou plochou nahoru. Do jamek od pecek rozdělíme džem. Broskve přelijeme horkým krémem, posypeme krupicovým cukrem a hrubě nastrouhanou čokoládou a zapečeme je pod grilem nebo v horkovzdušné troubě. Podáváme teplé.
Příprava krému: Z mléka, poloviny dávky cukru, žloutku a pudinkového prášku uvaříme krém. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbylý cukr a vanilkový cukr a ušleháme do husta. Lehce jej vmícháme do horkého krému a hned použijeme.
—————