Ovocné dezerty

Nektarinky v brendy

 

  • 200 g cukru
  • celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • muškátový oříšek
  • 1/4 l vody
  • 100 ml brendy
  • 100 ml šlehačky
  • 4 nektarinky

V kastrůlku vaříme trochu vody (asi sklenici). V druhém kastrolu povaříme cukr, jednu skořici, hřebíček a špetku muškátu. Nektarinky dáme na minutu do vroucí vody, potom je oloupeme, necháme vychladnout, vypeckujeme a vložíme do cukrového nálevu a 3 minuty je vaříme. Pak je sundáme z ohně a přilijeme brendy. Necháme vychladnout a rozdělíme do misek. Přelijeme pálenkou s cukrem a ozdobíme šlehačkou.

—————

Ovoce ve sklenici

 

Doba přípravy: 15 minut

1 porce asi 212 kcal/ 890 kJ

4 porce

 

  • 100 g zeleného hroznového vína
  • 100 g červeného hroznového vína
  • 1 jablko
  • 200 g mangového kompotu s nálevem
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g kukuřičných lupínků

 

Hroznové víno opereme pod studenou tekoucí vodou, necháme na sítu nebo utěrce okapat a kuličky přepůlíme. Jablko omyjeme, rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Pak jablo nakrájíme na menší kousky.

Všechno nakrájené ovoce rozdělíme do sklenic, přidáme kompotované mango a zlehka promícháme.

Ovoce zalijeme šťávou z mangového kompotu, dáme do ledničky a necháme krátce vychladnout.

Na ovoce ve sklenici navrstvíme bílý jogurt a nahoře ho posypeme kukuřičnými lupínky. Pro zpestření možno přidat strouhané oříšky či čokoládu.

—————

Smažené hrušky s jahodovou omáčkou

 

Doba přípravy: přibližně 80 minut

1 porce asi 2 540 kJ/ 605 kcal

4 porce

  • 4 větší hrušky
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • 60 ml bílého vína
  • 150 g kokosu
  • olej na smažení
  • několik snítek meduňky nebo máty na ozdobu

Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Potom je pokapeme trochou citronové šťávy, do důlku po jádřinci vložíme jahodu a vršek, který prečnívá, odkrojíme. Do misky vyklepneme vejce, přidáme mléko, bílé víno a dobře metlou rozšleháme. Potom postupně přisypáváme moučkový cukr, čímž vytvoříme hustší těstíčko. Do druhé misky nasypeme strouhaný kokos. Půlky hrušek namočíme v těstíčku a obalíme v kokosu. Smažíme 3 až 4 minuty v rozpáleném oleji dozlatova.

Jahody očistíme, dobře omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme je do mixéru. Rozšleháme je v hladké pyré, přisypeme cukr, zbytek citronové šťávy a ještě krátce promícháme.

Na jednotlivé talířky rozdělíme jahodovou omáčku, do které naskládáme usmažené hrušky, ozdobíme lístkem máty a čerstvým či kompotovaným ovocem. Kdo má rád, může sypat oříšky a čokoládou nebo kokosem. Smažené hrušky jsou vynikající, pokdu k ni přidáte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou.

—————

Smažený ananas v těstíčku

 

8 kousků 

  • 8 koleček sterilovaného ananasu
  • 2 sáčky skořicového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • olej na smažení

 

Těstíčko:

  • 250 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • sůl

 

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s pivem, moukou a špetkou soli. Vymícháme těstíčko, které necháme 30 minut odpočinout.

Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh a vmícháme do odpočinutého těsta. Okapaná kolečka ananasu osušíme, obalíme v těstíčku a pozvolna je z obou stran osmažíme na rozehřátém oleji.

Osmažená kolečka necháme okapat a teplé posypeme skořicovým cukrem. Podáváme se zakysanou smetanou.

—————

Smažený banán s pistáciemi

 

4 porce 

  • 4 banány
  • 50 g nasekaných pistácií
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr

 

Na pánvi rozehřejeme máslo. Banány oloupeme a na másle je z obou stran opečeme dozlatova.

Upečené banány vyjmeme a do másla vmícháme med, citronovou a nahrubo nasekané pistácie. Omáčku prohřejeme a odstavíme.

Zakysanou smetanu rozmícháme s vanilkovým cukrem. Banány rozdělíme na talířky a přelijeme medovou omáčkou s pistáciemi. Navrch je ozdobíme oslazenou zakysanou smetanou.

—————

Zapečené broskve

 

4 porce                            

Doba přípravy 15 minut

1 porce = 300 kcal/ 1260 kJ

 

  • 40 g piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 4 půky kompotovaných broskví
  • 80 g džemu

Krém: 

  • 4 dl polotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • 1/4 balíčku vanilkového cukru

Na posypání: 

  • 10 g krupicového cukru
  • 20 g čokolády na vaření

 

Do 4 malých zapékacích misek rozdělíme piškoty, pokapeme je rumem a poklademe půlkami broskví řeznou plochou nahoru. Do jamek od pecek rozdělíme džem. Broskve přelijeme horkým krémem, posypeme krupicovým cukrem a hrubě nastrouhanou čokoládou a zapečeme je pod grilem nebo v horkovzdušné troubě. Podáváme teplé.

 

Příprava krému: Z mléka, poloviny dávky cukru, žloutku a pudinkového prášku uvaříme krém. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbylý cukr a vanilkový cukr a ušleháme do husta. Lehce jej vmícháme do horkého krému a hned použijeme.

—————