Jablka

Burgundská jablka s náplní

 

 

  • 2 červená tvrdší jablka
  • 3 dl burgundského červeného vína
  • 100 g cukru
  • 5 g skořice
  • 2 hřebíčky
  • 100 g plnotučného tvarohu
  • 60 g cukru
  • kůra z půlky citronu
  • 10 g sekaných mandlí
  • šťáva z citronu
  • rozinky

Jablka překrojíme napůl, zbavíme jádřinců a potřeme šťávou z citronu. Řeznou plochou vložíme do misky, přelijeme vínem smíchaným s cukrem, přidáme skořici a hřebíček. Na 6 minut zakryjeme a pak dáme vychladnout. Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami a citronovou kůrou a nastříkáme do jablek. Posypeme spařenými mandlemi.

—————

Jablečné kroužky se skořicí

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 4 velká jablka
  • 2 vejce
  • 1 dl mléka
  • 150 g hladké mouky
  • špetka citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • malinový kompot na ozdobu
  • celá skořice na ozdobu
  • moučkový cukr na posypání

Jablka nakrájíme na dva cm široké plátky a vykrojíme jádřince. Mouku prosijeme, přisypeme kypřící prášek, špetku citronové kůry a cukr.

Přidáme vejce, mléko podle potřeby, promícháme. Plátky v těstíčku obalíme a na pánvi smažíme. Hotové zdobíme moučkovým cukrem, kousky celé skořice a malinovým kompotem.

—————