Jahody

Gratinované jahody

 

4 porce 

  • 500 g jahod
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce krupicového cukru na jahody

 

Jahody omyjeme, osušíme, očistíme a překrájíme na půlky. Rozložíme je do zapékací misky a poprášíme krupicovým cukrem. Tvaroh rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky. Ze smetany připravíme pevnou šlehačku a zlehka ji zapravíme do tvarohu. Jahody v zapékací misce zakryjeme tvarohovým krémem a vložíme je do vyhřáté trouby. Při 190 °C je zapékáme asi 20 minut. Podáváme teplé.

—————

Jahody ve víně

 

  • 1/2 kg malých jahod
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • 6 lžic sladkého bílého vína

 

Opláchnuté, dobře okapané jahody vložíme do skleněné mísy, posypeme cukrem, polijeme vínem a vychladíme v chladničce asi hodinu. Pak je podáváme.

—————