Jahody
Gratinované jahody
4 porce
- 500 g jahod
- 250 g měkkého tvarohu
- 125 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru na jahody
Jahody omyjeme, osušíme, očistíme a překrájíme na půlky. Rozložíme je do zapékací misky a poprášíme krupicovým cukrem. Tvaroh rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a se žloutky. Ze smetany připravíme pevnou šlehačku a zlehka ji zapravíme do tvarohu. Jahody v zapékací misce zakryjeme tvarohovým krémem a vložíme je do vyhřáté trouby. Při 190 °C je zapékáme asi 20 minut. Podáváme teplé.
—————
Jahody ve víně
- 1/2 kg malých jahod
- 2 - 3 lžíce moučkového cukru
- 6 lžic sladkého bílého vína
Opláchnuté, dobře okapané jahody vložíme do skleněné mísy, posypeme cukrem, polijeme vínem a vychladíme v chladničce asi hodinu. Pak je podáváme.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2