Poháry

Čokoládový polibek

 

2 porce

  • 6 cl čokoládového likéru nebo kahlúy
  • 6 cl malibu
  • 6 cl čokoládového sirupu
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 1 lžička nasekaných lískových oříšků
  • 4 čokoládové trubičky a meduňka na ozdobu
  • drcený led

Likér nalijeme do sklenek. Malibu rozmixujeme se sirupem a drceným ledem. Směs přilijeme k likéru.

Do každé sklenky opatrně vložíme porci zmrzliny, kterou posypeme nasekanými oříšky, ozdobíme čokoládovou trubičkou a lístky meduňky. Ihned podáváme.

Tip: čokoládový sirup si můžeme sami připravit: 100 ml vody se 100 g krupicového cukru pozvolna vaříme asi 5 minut. Přidáme 100 g kvalitní hořké čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme vychladnout.

—————

Jahodový pohár

 

6 porcí

Jahodové želé:

  • 500 g jahod
  • 8 plátků želatiny
  • 50 g krupicového cukru

Tvarohová náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání (vymixujeme na tuhou šlehačku)
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 g kompotovaných broskví (nakrájíme)

Jahody rozmixujeme (několik si odložíme na ozdobu). Želatinu necháme ve vodě nabobtnat. Cukr svaříme se 100 ml vody. Do horkého rozvaru přidáme vymačkanou želatinu a mícháme do rozpuštění. Přilijeme rozmixované jahody. Rozdělíme do pohárů a necháme ztuhnout.

Tvaroh smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Žloutky vyšleháme na vodní lázni s krupicovým cukrem. Mírně vychladlé vmícháme s 1/2 šlehačky do tvarohu. Zapravíme broskve a rozdělíme na želé. Ozdobíme šlehačkou a jahodami.

—————

Jahody s čokoládovým krémem

Jahody s čokoládovým krémem

Doba přípravy: asi 35 minut

1 porce asi 4 482 kJ/ 1 070 kcal

4 porce

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 500 g mascarpone nebo měkkého tučného tvarohu, event. pribináčka nebo lučiny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilka nebo vanilkový extrakt
  • 1 vanilkový cukr
  • tekutá čokoládová poleva
  • pražené mandle a meduňka na ozdobení

Jahody důkladně očistíme, opereme a necháme okapat. Mascarpone vyšleháme s vanilkovou a vanilkovým cukrem. Smetanu vyšleháme dotuha a rozdělíme na dvě části. Stejně rozdělíme na poloviny mascarpone.

Do jedné části šlehačky vmícháme polovinu dávky mascarpone. Krém mícháme opatrně, aby nám zůstal nadýchaný. Pak ho dáme do chladničky.

Do druhé části mascarpone zašleháme čokoládovou polevu. Množství čokolády, kterou chceme dát do krému, závisí jen na tom, jak moc čokoládový krém chceme mít.

Čokoládové mascarpone opatrně smícháme se zbylou šlehačkou stejným způsobem jako první část a také na chvíli vložíme do chladničky.

Jahody překrájíme na menší kousky. Velké skleněné poháry plníme střídavě oběma krémy, které prokládáme jahodami a čokoládovou polevou. Nakonec poháry ještě ozdobíme jahodami a praženými mandlemi.

—————

Kakaový pohár

 

1 porce

 

  • 250 ml mléka
  • 20 g kakaového pudinku
  • 30 g cukru
  • 50 g tvarohu
  • 5 g kakaa
  • 50 g míchaného kompotu nebo čerstvého ovoce

 

Nejprve uvaříme podle návodu pudink s přídavkem kakaa a do hotového vmícháme tvaroh. Pohár vypláchneme studenou vodou. Pak do něj nalijeme horký pudink a vše zdobíme ovocem.

—————

Opilý švestkový pohár

Doba přípravy: asi 15 minut (bez doby marinování)

1 porce asi 901 kJ/ 215 kcal

4 porce

  • 400 g čerstvých švestek
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 6 lžic rumu
  • 300 g zakysané smetany
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Zasypeme je hnědým cukrem a mletou skořicí a pokapeme rumem. Přikryjeme je mikrotenovou fólií a uložíme přes noc do chladničky.

Zakysanou smetanu rozšleháme na hladký krém. Bylinky opláchneme a necháme okapat. Třetinu švestek vyjmeme ze směsi. Zbytek marinovaných švestek rozdělíme do skleniček a na ně navrstvíme vyšlehanou smetanu.

Na smetanu položíme zbylé švestky a ozdobíme bylinkami.

 

 

—————

Rebarborový pohár **

 

 

  • 1 kg rebarbory
  • 250 g cukru
  • 50 g vanilkového pudinkového prášku
  • lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • sklenka vody
  • smetana ke šlehání na ozdobu

 

Očištěnou oloupanou rebarboru spaříme vroucí vodou a scedíme. Nakrájíme ji na kousky, podlijeme polovinou vody a dusíme v troubě v zakryté nádobě doměkka s cukrem. V druhé polovině vody rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme k podušené rebarboře, povaříme asi minutu a nalijeme do misek nebo pohárů. Necháme vychladit, před podáváním nakonec ozdobíme ušlehanou smetanou.

—————