- 1 drobně nakrájená cibule
- 2 drcené stroužky česneku
- 2 lžíce dobromysli
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nasekané máty
- 2 bílky
- špetka skořice
- 1 hrnek strouhanky
- 8 špejlí
Krůtí mleté
Krůtí kebaby - výborné, DIETNÍ
- 500 g mletého krůtího masa
Všechny suroviny pečlivě promícháme a rozdělíme na 24 dílků. Pak je napícháme na špejle a pod grilem je pečeme na pomaštěném plechu přibližně 8 minut. Podáváme je s rýží a pečeným česnekem.
—————
Pletená krůtí sekaná
4 porce
- 1 kg krůtích stehenních řízků
- 8 stroužků česneku
- trochu sušené majoránky
- 2 vejce
- strouhanka dle potřeby
- sůl a pepř
- 1 lžíce plnotučené hořčice
- trochu olivového oleje
Krůtí stehenní řízky omyjeme a umeleme v masovém strojku. Maso osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, vejce, hořčici a trochu majoránky. Masovou hmotu promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Hmotu rozdělíme na 6 stejně velkých kousků, z nichž na lehce pomoučené pracovní ploše uválíme stejně dlouhé tenké válečky. Vždy 3 válečky spleteme do copu, dva copy přendáme na pomaštěný plech, potřeme olivovým olejem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Upečenou, ještě teplou sekanou ostrým nožem nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou. Můžeme podávat také po studenu, jako součást obložených mís.
—————
Sloní vejce
4 osoby
- 300 g krůtích prsou
- 300 g jehněčího
- 250 g eidamu
- 1 vejce
- 4 vejce natvrdo
- 80 g čerstvého špenátu
- 3 krajíce tmavého celozrnného chleba
- 1 dl mléka
- 4 stroužky česneku
- směs koření Tandori Masala
- vegeta
Omáčka:
- 200 g nivy
- 200 g zakysané smetany
- 2 jarní cibulky
- čerstvá meduňka (listy)
- kurkuma
Chléb zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Krůtí i jehněčí maso umeleme a promícháme s namočeným chlebem i jemně strouhaným eidamem. Do směsi přidáme lisovaný česnek, vegetu a masalu. Vše pak prohněteme. Na pomoučeném válu vytvoříme z masového těsta 4 silnější placky. Do jejich středu poskládáme do kříže několik vrstev omytých a osušených listů špenátu. Na ně položíme vejce natvrdo a vše obalíme masovým těstem. Koule modelujeme tak, aby se listy dokonale přitiskly k vejci a nelezly ven. Vložíme je do trouby a za mírného podlévání a polévání (aby nepraskly) zde necháme asi 40 minut při teplotě 160 °C. V půli pečení je otočíme. Mezitím pomalu rozpouštíme na pánvi kostky nivy. Pak je zalijeme smetanou, okořeníme kurkumou a necháme pod pokličkou chvíli bublat. Na konec přidáme krájenou meduňku a cibulku sekanou s natí. Podáváme s čerstvou zeleninou a Sauvignonem či Modrým Portugalem.
—————