Vepřové mleté

Mrzák

 

1 plech

  • 300 g zbytků pečeného či vařeného vepřového masa, škvarků nebo uzeného bůčku
  • 400 g hrubé krupice
  • masový vývar
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • saturejka
  • 4 stroužky česneku

Zbytky masa, škvarků či uzeného bůčku se umelou na masovém strojku. Pak se promíchají s krupicí, lze přidat i zbytky vařených brambor. Směs zalijeme vývarem z masa, přidáme sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek. Vznikne poměrně řídké těsto, které necháme asi půl hodiny stát. Pak je rozetřeme na plech vymazaný tukem, upečeme v troubě a nakrájíme na čtverce. Mrzák se podával s černou kávou nebo přikusoval k bramborové polévce.

—————

Plněné papriky se zelím

Doba přípravy: asi 55 minut

1 porce asi 1 970 kJ/ 470 kcal

4 porce

  • 4 velké letní papriky
  • 800 g hlávkového zelí
  • 30 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • ocet podle chuti
  • sůl
  • cukr

Nádivka:

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 150 g rýže
  • 1 cibule
  • sůl
  • petrželová nať nebo pažitka na ozdobení

Všechnu rýži ve větším sítku několikrát horkou a potom studenou vodou propláchneme, vsypeme ji do kastrolu a nakonec zalijeme vodou. Na šálek rýže dáme 1 a 1/2 šálku vody. Rýži mírně osolíme, přivedeme k varu a zvolna dusíme pod pokličkou. Cibuli pečlivě oloupeme. Mleté maso rovněž osolíme a smícháme s drobně nakrájenou cibulí. Pak přidáme dušenou rýži.

Z paprik opatrně odřízneme vršky se stopkami, vyjmeme jádřinec a papriky dobře vymyjeme proudem studené vody. Necháme je odkapat na suché utěrce. Zelí mezitím nakrájíme na slabé nudličky. Polovinu zelí dáme do vymaštěné zapékací misky. Papriky naplníme masovou směsí a poklademe je na připravené zelí. Druhou polovinou zelí papriky přikryjeme, podlijeme mírně vodou a dáme do trouby zapéct. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Papriky asi po 40 minutách vyjmeme a zelí zahustíme jíškou. Dochutíme octem, solí, případně i trochou cukru. Krátce povaříme společně s paprikami a podáváme. Velmi vhodnou přílohou plněných paprik jsou nové brambory.

—————

Thajské omeletové měšce

4 porce

  • 350 g mletého vepřového masa
  • 200 g tyčinek surimi
  • 8 velkých vajec
  • 6 jarních cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 - 6 lžic rybí omáčky
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • olej na potření pánve
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Česnek oloupeme. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a necháme oschnout. 4 nejdelší stonky natě odřízneme a podélně rozpůlíme, zbytek nasekáme stejně jako česnek najemno. Tyčinky surimi opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso. Přidáme nakrájené tyčinky surimi, cibulku a česnek. Vše dobře orestujeme. Směs ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Udržujeme ji v teple.

Vejce rozšleháme a osolíme. Palačinkovou pánev potřeme olejem a rozehřejeme ji. Postupně na ní upečeme 8 omelet.

Omelety naplníme masovou směsí a vytvarujeme z nich měšce. Ovážeme spařenými proužky cibulové natě. Měšce rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou zeleninou. Můžeme podávát se sojovou nbo rybí omáčkou.

 

—————

Zapékané kedlubny

Zapékané kedlubny

Doba přípravy: asi 80 minut

1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal

4 porce

  • 800 g kedluben
  • 1 cibule
  • 400 g vepřového mletého masa (i kuřecí nebo hovězí)
  • 150 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 500 ml mléka
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.

Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.

Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.

Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.

—————