Limonády

Jablečná limonáda

 

 

  • 10 padaných jablek
  • 1,5 l vroucí vody
  • šťáva ze 2 citronů
  • 100 g medu

 

Padaná jablka neloupeme, vykrojíme pouze případně poškozené části a i se slupkou  a jádřincem pokrájíme na kolečka. Přelijeme vroucí vodou a necháme do rána ustát. Druhý den přecedíme a přidáme šťávu z citronů a med. Vychlazená limonáda je osvěžující a hodně chutná i dětem.

—————

Salaja - limonáda z květů černého bezu

 

  • 2 citrony
  • asi 10 velkých květenství bezu
  • 1 kg krystalového nebo krupicového cukru

Svaříme 5 litrů vody s 1 kg cukru. Citrony dobře omyjeme vařící vodou a nakrájíme je na plátky. Květy černého bezu důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou, abychom odstranili případné nečistoty nebo i hmyz, a květy necháme okapat. Velké a široké sklenice dobře vymyjeme vřelou vodou a na dno rozdělíme nakrájené citrony a květy bezu. Zalijeme cukerným roztokem, vrch zavážeme celofánem a 8 - 10 dní necháme za oknem kvasit na slunečném místě. Potom nápoj přecedíme, nejlépe přes plátno, nalijeme do lahví a uchováme v ledničce.

 

—————

Salaja II

 

  • 1 kg krystalového nebo krupicového cukru
  • 250 ml jablečného octa
  • asi 10 velkých květenství černého bezu
  • 1 citron

Svaříme 5 litrů vody s cukrem. Citron dobře omyjeme vařící vodou a nakrájíme na kolečka. Květy černého bezu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Velké a široké sklenice dobře vymyjeme vřelou vodou a na dno rozdělíme nakrájený citron a květy černého bezu. Cukerný roztok promícháme s jablečným octem a nalijeme do sklenic. Vrch zavážeme celofánem a nejméně týden necháme za oknem kvasit na slunečném místě. Potom nápoj přecedíme, nejlépe přes plátno, nalijeme do lahví a uchováme v ledničce.

—————