Teplé nápoje - nealko
Horká čokoláda
4 porce
- 1/2 sáčku čokoládového pudinkového prášku
- 400 ml mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 200 g čokolády na vaření
- 1 lžíce másla
- 30 g nasekaných lískových oříšků
- 80 ml smetany ke šlehání
Pudinkový prášek rozmícháme v malém množství studeného mléka. Zbytek mléka zahřejeme, přilijeme pudinkovou směs, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu.
Když pudink začne houstnout, odstavíme ho. Vmícháme do něj rozehřátou čokoládu s rozpuštěným máslem a část nasekaných oříšků.
Nápoj rozdělíme do hrnečků, ozdobíme ušlehanou smetanou a zbylými oříšky.
—————
Horká čokoláda podle dávných Aztéků
2 porce
- 0,5 l vody
- 50 g cukru moučka
- 150 g dobré hořké čokolády
- 25 g kvalitního kakaa
Čokoládu rozpustíme nejlépe v mikrovlnné troubě. Vodu s cukrem přivedeme k varu a odstavíme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu i kakao. Vše dobře rozmícháme metličkou a přivedeme znovu do varu. Nápoj pak asi minutu šleháme ponorným mixérem a ihned podáváme. Pro ještě stylovější způsob lze před šleháním doplnit špetku mletého chilli a obsah jednoho vanilkového lusku.
—————
Horká kořeněná káva
Doba přípravy: 10 minut
1 porce asi 652 kJ/ 155 kcal
4 porce
- 600 ml vody
- 2 svitky skořice
- 8 hřebíčků
- 4 zrnka nového koření
- 4 plátky pomerančové kůry
- 6 lžic hnědého cukru
- 4 lžíce hrubě mleté kávy
- 120 ml smetany ke šlehání
Vodu s kořením, cukrem a pomerančovou kůrou dáme vařit. Odstavíme z ohně, vyndáme pomerančovou kůru a koření. Do vody přidáme mletou kávu a znovu dáme na oheň.
Když káva vzkypí, rozlijeme ji do hrnků. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a opatrně ji nastříkáme na kávu.
—————
Kořeněný čaj do pohody i nepohody
Příprava: 15 minut
4 porce
- 7 dl vroucí vody
- 4 polévkové lžíce cukru krystal
- 6 celých hřebíčků
- 1 nalámaná tyčinky skořice
- 2 čajové sáčky černého čaje
- 40 ml pomerančové šťávy
- 3 lžíce citronové šťávy
- plátky pomeranče na ozdobu
Ve větším hrnci smíchejte vodu, cukr, hřebíček a skořici. Míchejte a přiveďte k plnému varu. Odstavte z plotny a ihned přidejte čajové sáčky. Přikryjte poklicí a vylouhujte čaj 4 minuty. Sceďte a přimíchejte pomerančovou a citronovou šťávu. V případě potřeby přihřejte čaj na mírném plameni, aby byl horký, ale aby se již nevařil. Podávejte v šálcích a přizdobte plátky pomeranče.
—————
Nápoj stoletých
- 30 g sušených bobulí černého bezu
- 50 g medu
- 1/2 l vody
Sušené bobule černého bezu dobře propláchneme, rozmačkáme, dáme do 1/2 l studené vody a hodinu vaříme. Necháme odstát a přecedíme. Potom nápoj znovu zahřejeme, dochutíme medem. Podáváme jej horký.
—————