Bowle

Jahodová bowle

 

 

  • 70 dkg drobnějších tvrdých jahod
  • 1 dl griotky
  • 25 dkg pískového cukru
  • 1 dl brandy
  • 1 láhev přírodního bílého vína
  • 2 láhve sodovky

 

Očištěné jahody posypeme cukrem, zalijeme griotkou, brandy a vínem a necháme pod pokličkou v chladničce proležet několik hodin. Před podáváním do směsi přilejeme vychlazené sodovky. Místo sodovek můžeme k přípravě použít i láhev sektu.

—————

Ledový sever

8 porcí

  • 750 ml červeného vína
  • 700 ml sodovky
  • 250 g hroznového vína
  • 1 pomeranč
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce sherry
  • 3 lžíce koňaku
  • asi 3 lžíce krupicového cukru
  • kostky ledu
  • lístky máty na ozdobu

Hroznové víno omyjeme, kuličky otrháme a větší z nich překrájíme na poloviny. Pomeranč rozpůlíme a pomocí lisu na citrusy z něj, stejně jako z citronu, vymačkáme šťávu.

Do mísy dáme hroznové víno, přilijeme citronovou i pomerančovou šťávu, vychlazené víno, sherry, koňak a sodovku. Nápoj opatrně promícháme a osladíme.

Koktejl rozdělíme do vychlazených sklenic, doplníme ledem a ozdobíme mátou.

—————

Silvestrovská bowle

  • 250 g míchaného ovoce nebo sklenici kompotu
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 cl rumu nebo koňaku
  • 1 láhev šumivého sektu

 

Ovoce vypeckujte, nakrájejte a dejte do bowlové mísy nebo do mísy na kompot. Potom přimíchejte cukr a rum nebo koňak a těsně před podáváním přilijte šumivé víno. Nalijte do bowlových šálků nebo do pohárů. Podávejte se lžičkou.

—————

Vánoční bowle

10 porcí

  • 1/2 ananasu
  • 2 mandarinky
  • 2 kiwi
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 200 g hroznového vína
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml rumu
  • 750 ml suchého bílého vína
  • 750 ml sektu

Ananas, mandarinky i kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Citron, pomeranč a hroznové víno omyjeme. Citrusy i se slupkou nakrájíme na tenké měsíčky.

Všechno ovoce vložíme do skleněného džbánku. Posypeme je cukrem, zalijeme rumem a vínem tak, aby bylo zcela ponořené. Dáme na 60 minut do ledničky odležet.

Nápoj promícháme, dolijeme sektem a rozdělíme do sklenek.

Tip: větší kuličky vína rozkrojíme, odstraníme pecičky a přidáme do nápoje těsně před podáváním

—————